"Türkiye, kırmızı et açlığıyla karşı karşıya"

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı ve Ulusal Süt Konseyi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Muhittin Özder, ''Türkiye, kırmızı et açığı ile karşı karşıya'' dedi.

Özder, insan beslenmesinde önemli yer tutan hayvansal proteinin Türkiye'de yeterli düzeyde olmadığını söyledi. Türkiye'de hayvansal proteinin et, süt, yumurta ve balıktan temin edildiğini belirten Özder, özellikle çocukların zeka gelişiminde hayvansal proteinin öneminin tartışılmaz olduğunu kaydetti.

Özder, ''Türkiye'de kişi başı günde 26 gram hayvansal protein tüketiliyor. Bu oran Avrupa ülkelerinde 65 gram, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) ise 74 grama kadar çıkıyor. Bu ülkeler, hayvansal protein tüketimini daha da arttırmaya çalışıyor. Sağlıklı bir toplum yaratmak için hayvansal protein son derece önemli'' dedi. Kişi başı gelirin artmasıyla, tüketilen hayvansal proteinin de arttığını dile getiren Özder, şunları söyledi:

''Türkiye nüfusu hızla artıyor. Gelir seviyemiz de yükseliyor. Gelir seviyesi yükseldikçe kişi başı hayvansal protein miktarı da yükselir. Tüm dünyada bu böyledir. Bir yandan da hayvan sayımız artmıyor, tersine azalıyor. Tüm bunları yan yana koyduğunuz zaman ciddi bir açık ortaya çıkıyor. Bu açığı kapatmak için de ciddi bir çalışma içine girmeliyiz. Bunu karşılamak için et ve süt üretimimizi arttırmamız gerekiyor. Et ve süt için de süt sığırları, küçükbaş hayvanlar ile tavuk üretimini artırmalıyız.''

''Hamburger kültürü, küçükbaş hayvanların azalmasında etkili"

Türkiye'de 1980'li yıllardan sonra koyun ve keçi sayılarında büyük bir azalmanın meydana geldiğini belirten Özder, bu tarihlerden sonra tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ''Hamburger Kültürü''nün yerleştiğini söyledi.

Özder, ''Dünyadaki trendlere uyarak ülkemizde de sığır etine olan ilgi artmıştır. Hamburgerde ağırlıklı olarak sığır eti tüketiliyor. Çocuklar küçük yaşlarda bu lezzete alıştıkları için daha sonra da bu kültürün etkisi altında kalıyorlar. Hamburger tüketimi, küçükbaş hayvanlardan elde edilen et tüketimini düşürmüştür. Bu nedenle hamburger tüketimi, Türkiye'de koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanların azalmasını etkilemiştir'' şeklinde konuştu.

''Türkiye, kırmızı et açlığıyla karşı karşıya"

Türkiye şartlarının et sığırı üretmeye elverişle olmadığını kaydeden Özder, Türkiye'nin kırmızı et açığı olduğunu ifade etti. Özder, şöyle konuştu: ''Bugün geldiğimiz noktada, Türkiye kırmızı et açığı ile karşı karşıyadır. Bu açık, Türkiye'nin şartlarına göre, süt sığırlarından karşılanabilir. Çünkü Türkiye'nin şartları et sığırı üretmeye uygun değildir. Besi yapılabilir ama et sığırlarının analarını, onları üretecek materyali ekonomik bir şekilde yetiştiremezsiniz.


Bunların yetiştirildiği ülkelerde, diz boyu otlaklar ve bele kadar çayırlar vardır. Buralarda yem maliyetleri sıfıra yakındır. Bu nedenle bu ülkelerde, süt almadan sadece et üretimi yapılabilir. Türkiye şartlarında, sadece süt sığırlarından kırmızı etin elde edilmesi gerekir. Ancak bu yolla ekonomik olabilir. Kırmızı et açığımızın karşılamanın birinci yolu süt sığırcılığının geliştirilmesidir. İkinci yolu da küçükbaş hayvancılığın tekrar geliştirilmesidir.''

Türkiye'nin, mera yapısı, iklim şartları, ekolojik ve topoğrafik yapısıyla küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine daha uygun olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özder, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesinin, kırmızı et açığı ve hayvansal proteinin sağlanması bakımından yararlı olacağını bildirdi.

cumhuriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri