Türkiye İzmir için direnecek

Portekiz'in başkenti Lizbon'da 18 - 19 Kasım tarihlerinde yapılacak NATO zirvesi sırasında, tasarruf tedbirleri kapsamında bazı NATO karargahlarının kapatılması da ele alınacak.

Kapatılacak karargahlar arasında İzmir'de konuşlu NATO Hava Komutanlığı Karargahı'nın ismi de bulunuyor. Türkiye bu üssün kapatılmaması için direnecek. Genelkurmay Başkanlığı, Cumhuriyet'in konuyla ilgili sorusuna verdiği yanıtta, “Türkiye, NATO Karargâhına ev sahipliği yapmak istemektedir. Çalışmalarımız ve isteğimiz, İzmir'de konuşlu NATO Hava Komutanlığı Karargâhının mevcudiyetini devam ettirmesi yönündedir” dedi.

NATO'nun yeniden yapılandırılması kapsamında hali hazırdaki 2 stratejik, 3 operatif ve 6 taktik seviyedeki karargahlarından bazılarını kapatacak. İzmir'de konuşlu NATO Hava Unsur Komutanlığı'nın da bu kapsamda kapatılması planlanıyor. NATO'nun İzmir'deki komutanlığı, Yunanistan, İtalya'daki alt karargahlara komuta ediyordu. Çok sayıdaki kara, deniz ve hava karargahlarından bir bölümünü kapatma kararı alan NATO'nun nihai kararını NATO zirvesi sırasında vereceği belirtiliyor. NATO'nun Yunanistan'daki Larissa Üssü'nü kapatması da bu çerçevede gündemde.



Eskişehir de kapatılmıştı

NATO daha önce mevcut 10 adet Birleşik Harekat Merkezi'nin (CAOC) 6 tanesi kapattı. Kapatılan CAOC'lar arasında Eskişehir'deki NATO üssü de yer aldı. Eskişehir'in görev ve sorumlulukları Yunanistan'ın Larissa'daki CAOC'una devredildi. Larissa'daki CAOC'da İzmir'deki NATO Komutanlığı'na (Component Command – CC) bağlandı. İzmir'e bağlı olan diğer CAOC ise İtalya'daki Poggio Renatico üssü oldu. NATO'nun elindeki diğer CAOC'lar ise ise Almanya'daki Uedem ve Danimarka'daki Finderup üsleri.

1 Eylül 1999'da faaliyete başlayan Eskişehir'deki tesis NATO'nun en güneyindeki hava harekât merkezi olarak görev yapıyordu. Yerin altında 90 metre çapında, 15 metre yüksekliğinde bir yarım küre içine inşa edilen üç kattan oluşan tesis olağanüstü güvenlik önlemleriyle korunuyor. Biri kapanmadan diğeri açılmayan çelik kapılardan geçildikten sonra 2 bin 900 metrekarelik ilk kata giriliyor.

Bu katın altında 2 bin 100 metrekarelik bir harekât merkezi ile en alt katta bin 100 metrekarelik ikinci harekât merkezi yer alıyor. Nükleer, biyolojik ve kimyasal silahlara karşı korunan tesiste otomatik yangın söndürme sisteminin yanısıra acil durumlar için üç jeneratör, su ihtiyacı için de iki kuyu var. Bu üs artık NATO'ya değil Türk Hava Kuvvetleri'ne tahsisli olarak faaliyet gösteriyor.
cumhuriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri