'Türkiye ile Rusya, Avrasya'daki yeni Büyük Oyun'da birlikte oynuyor'

Online Journal yazarlarından F. William Engdahl, 1990'lı yıllarda birbirine rakip olarak ortaya çıkan ve Avrasya coğrafyasında karşıt taraflarda yer alan Rusya ve Türkiye'nin artık yeni büyük oyunda birlikte hareket ettiğini savundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Rusya ziyaretini değerlendiren Engdahl, 20. yüzyıl İngiliz jeopolitiğinin babası olarak bilinen Sir Halford Mackinder'in 'Avrasya'nın büyük güçlerinin ittifak yapmasına izin verilmemeli.' uyarısını hatırlattı. Engdahl'a göre yeni durum Mackinder'in öngördüğü 'en kötü kâbus'. Moskova'nın son dönemde Avrasya coğrafyasında aktif bir dış politika izlediğine değinen yazar, şu değerlendirmede bulundu: "Washington'ın Avrasya'da geliştirdiği politikalara karşı atağa geçen Moskova, Gül'ü dört gün boyunca en üst seviyede ağırladı. Uzun zamandır NATO müttefiki olan, ancak son dönemde ABD ile ilişkileri soğuyan Ankara, Rusya ile siyasî ve ekonomik alanda geniş işbirliği alanlarını değerlendiriyor. Rusya, Türkiye'yi Batı Avrupa'ya uzanacak doğalgaz boru hattının yanı sıra eski Sovyet ülkeleri ile oluşturulacak ekonomik alana davet ediyor. Moskova, ABD'nin Orta Asya'daki askerî planlarını da Kırgızistan'a sağladığı kredi desteği ile Manas üssünü kapattırarak sonuçsuz bıraktı."

Engdahl, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Washington'ın Ortadoğu politikalarından rahatsız olduğunu, Avrupa Birliği'nin üyelik politikalarından memnun olmadığını öne sürerek, şöyle devam etti: "Washington'ın yıldırdığı Ankara, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le sıcak ilişki kurmaktan çekinmiyor. Gül, Rusya ziyaretinde Tataristan'a da geçti. Ankara'nın Müslüman Türk Tatar toplulukları ile diyaloğu Kremlin'i rahatsız etmedi. Türkiye'nin Rusya Federasyonu içinde bulunan Türk etnik toplulukları ile diyaloğu endişe ile karşılanmıyor. Karşılıklı yeni bir güven kuruldu." Engdahl, Türkiye'de de yayınlanan 'Petrol Para İktidar: Anglo Amerikan Politikası ve Yeni Dünya Düzeni' adlı eseriyle dikkat çekmişti.
zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri