‘Türkiye de nükleer kulübe katılabilir’

K. Kore'nin nükleer programı engellenemezse Türkiye'nin de nükleer silah elde etmek isteyebileceği öne sürüldü


Kuzey Kore'nin üç yıl aradan sonra yaptığı ikinci nükleer yeraltı denemesinin yankıları dün de sürerken, İngiliz The Guardian gazetesinin köşe yazarı Robert Fox, Pyongyang'ın nükleer programının engellenememesi halinde Türkiye'nin de nükleer silah elde etme çabası içerisine girebileceğini ileri sürdü.
“Kuzey Kore silahlanma yarışını kızıştırıyor” başlıklı yazısında Fox, diplomasinin K. Kore, İran ve Pakistan gibi ülkelerin nükleer programlarını engelleyememesinin, nükleer kulübe katılmaya hevesli olan diğer ülkelerin caydırmasını da güçleştireceğini belirtti. Mısır, Suudi Arabistan, Türkiye ve Brezilya'nın bu anlamda ilk ülkeler olabileceğini söyleyen Fox, “Hugo Chavez'in Venezuella'sı da, unutulmamalı” ifadesini kullandı.

2 füze daha denedi
Öte yandan Pyongyang, uluslararası camianın gösterdiği tüm tepkilere karşın dün de iki kısa menzilli füze denemesi daha yaparak dünyaya meydan okumaya devam etti. Güney Kore İstihbarat Servisi Şefi Won Sei-hoon, biri karadan havaya diğeri de karadan denize olmak üzere 130 kilometre menzilli iki füzenin dün ülkenin doğu kıyılarından fırlatılarak test edildiğini söyledi. Won, K. Kore'nin yeni füze denemeleri hazırlıklarının da sürdüğünü vurguladı.
Önceki gece yarısı konuyla ilgili acilen toplanan BM Güvenlik Konseyi de (BMGK), yaptığı son nükleer denemenin Konsey kararlarının açık bir ihlali olduğu gerekçesiyle K. Kore'yi kınama ve Pyongyang'a karşı “yeni yaptırımlar alınması için çalışma başlatma” kararı aldı.

Obama'dan, savunma sözü
ABD Başkanı Barack Obama'nın önceki gece geç saatlerde Japonya Başbakanı Taro Aso ve Güney Kore Başbakanı Lee Myung-bak ile telefonla konuştuğu ve Kuzey Kore'nin herhangi bir saldırısı halinde iki ülkenin güvenliğini sağlama konusunda “tam destek“ sözü verdiği belirtildi.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama ile iki liderin, Kuzey Kore'nin nükleer programına karşı eşgüdümlü hareket etme ve BM Güvenlik Konseyi'nden K. Kore'ye karşı somut yaptırımlar içeren bir karar çıkması yönünde işbirliği yapma kararı aldığı kaydedildi.
Obama'nın konuşmada iki lidere ülkesinin, “Japonya, Güney Kore ve Kuzeydoğu Asya'nın savunması ve güvenliği konusundaki taahhütlerine bağlılığını” vurguladığı aktarıldı.


Milliyet


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri