Türkiye BM Güvenlik Konseyi Başkanı

BM'nin en hareketli ve yoğun aylarından biri olan eylülde Türkiye BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığı'nı üstlendi.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığı bugün başladı. Türkiye, 2009-2010 döneminde Konseyin geçici üyesi olması kapsamında ilk kez 2009 yılının Haziran ayında dönem başkanlığı yapmıştı. Türkiye'nin Konsey üyeliği 1 Ocak 2011'de sona erecek. BM'ye üye 192 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı 65. Dönem BM Genel Kurulu üst düzey toplantılarının da düzenleneceği yoğun ve hareketli eylül ayında görevi Rusya'dan devralan Türkiye, Güvenlik Konseyi'nde üst düzeyde iki toplantıya başkanlık edecek. 1-30 Eylül arasında Konsey'in dönem başkanı olacak Türkiye, 23 Eylül'de BM'nin barışı korumada etkinliğinin artırılması yollarının tartışılacağı bir toplantıyı yönetecek. 65. dönem BM Genel Kurulu üst düzeydeki toplantılarına Türkiye'yi temsilen katılması öngörülen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlık yapacağı 23 Eylül'deki bu toplantıya Konsey üyelerinin devlet ve hükümet başkanları ya da heyet başkanlarının katılması bekleniyor.


1 AYDA 2 TOPLANTI
Toplantının sonunda Türkiye tarafından hazırlanacak bir başkanlık açıklamasının kabul edilmesi öngörülüyor. Bu kapsamda Türkiye'nin 'önleyici diplomasi, çatışma sonrası barışın tesisi, barışın korunması' konularının ayrı ayrı değil, bir bütünlük içinde değerlendirilmesinin önemi üzerinde durduğu bildirildi. Türkiye'nin dönem başkanlığında ikinci önemli toplantı 27 Eylül'de düzenlenecek. 'Terörizmle Mücadele' konulu bu toplantıya da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun başkanlık yapması bekleniyor. Terörizmin uluslararası barışı tehdit eden en önemli tehlikelerden biri olduğunu belirten kaynaklar, BM Güvenlik Konseyi'nin uluslararası barışı korumada dünyada en önemli kuruluş olduğuna, bu kapsamda da terörizmle mücadelede ana role sahip olduğuna işaret ediyor.
Toplantının ardından terörle mücadele konusunda yine bir başkanlık açıklaması kabul edilmesi bekleniyor. Türkiye bu yılın başından beri Konsey'in terörle mücadele komitesine de başkanlık yapıyor.

Akşam

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri