Türkçe öğretmenin sırrı: Fedakârlık

9. Uluslararası Türkçe Olimpi-yatları'nda 130 ülkeden gelen öğrenciler dil bilgisi ve yeteneklerini yarıştırırken, onlara Türkçe öğreten öğretmenleri de 'ders anlatım' ve 'bilgi' yarışmalarında ter döktü.

Seçkin bir jüri önünde 'en güzel Türkçe dersinin anlatımı için yarışanlar arasında birinci Afganistan'da öğretmenlik yapan Soner Afat (31) oldu. Türkçe öğretirken konularına göre klip çeken Soner öğretmen, o gün anlattığı konuyla ilgili şarkıları da sınıfta dinleterek konuyu pekiştiriyor. Afganistan'da 3 yıldır öğretmenlik yapan Giresunlu Soner öğretmen, üniversiteyi Tataristan'da okumuş, 10 yıl Tataristan'da kaldıktan sonra Afganistan'a geçmiş. Türkçe öğretmede en önemli konuyu 'mesleği ve Türkçeyi sevmek' olarak özetliyor.

5 yıl Kırgızistan Bişkek'teki Türk kolejinde okuyan, sonra İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğini bitiren Aida Shamenova (30) ise ders anlatım yarışmasında ikinci oldu. 7 yıldır Kırgızistan'da mezun olduğu kolejde Türkçe öğretmenliği yapan Aida öğretmen derslerinde kartlar, film, çizgi film, slayt gibi çok fazla öğretim materyali kullanıyor. Jüri önünde 'Öğrencinizin kalbine giremedikçe kafasına giremezsiniz.' sözüyle örnek ders anlatımına başlayan Aida öğretmen, "Bir öğretmen mutlaka kendini ve dersini sevdirmeli. Öğrenci ancak sevdiği öğretmenden bir şey öğrenmek ister." diye konuşuyor.

Ders Anlatım Yarışması'nda üçüncülüğü ise Tanzanya Zanzi-bar'da 2 yıldır Türkçe öğretmenliği yapan Fatma Karadeniz (24) elde etti. Kendisinden çok daha deneyimli öğretmenleri geride bırakan Fatma öğretmen, üçüncülüğü 'yabancılara Türkçe öğretmede kurulan sistemin başarısına' bağlıyor. Türkçeyi öğretirken Türk kültürünü de öğrettiğini söyleyen Fatma öğretmen, Farsça, Arapça ve Osmanlıca biliyor. Fatma hoca, ailenin tek kızı olmasına ve üniversiteden asistanlık teklifi almasına rağmen mezun olunca Tanzanya'ya gitmiş. Fatma hoca, "Ailem gitmemi istemiyordu, ikna etmem zor oldu, ama eve Türkçe konuşan Tanzanyalı çocukları getirince ikna oldular." diyor.

Öğretmen 'bilgi' yarışmasında ise birinciliği Kazakistan'dan Recep Kartal, ikinciliği Moldova'dan Erkan Yılmaz, üçüncülüğü ise Bosna-Hersek'ten Ergin Adem elde etti.

 

Dünya çocuklarının madalya sevinci

Türkçe Olimpiyatları'nın konuşma, yazma, dil bilgisi, okuma, genel kültür, özel beceriler, deneme, şiir ve şarkı gibi 20 ayrı kategorisinde yarışan öğrenciler, dün madalya sevinci yaşadı. Öğrencilere madalyalarını Olimpiyat Genel Sekreteri Tuncay Öztürk takarken, tören sırasında duygulu anlar yaşandı. Olimpiyat çocuklarına yaklaşık 750 bin lira para ödülü verilecek. Altın madalya alanlar 1.500 lira, gümüş alanlar 1.125, bronz alanlar 900 lira, mansiyon alanlar ise 750 lira para ödülünün sahibi olacak.

 

'Hepiniz birer hediyesiniz'

Türkçe Olimpiyatları'na katılmak üzere Türkiye'de bulunan 130 ülke çocuğunun dünkü ziyaret durağı Danıştay'dı. Başkan Hüseyin Hüsnü Karakullukçu, Irak, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Brezilya, Nijer, Kırgızistan ve Endonezya'dan gelen öğrencileri ağırladı. Bu güzel hizmetin devam etmesini istediğini dile getiren Danıştay Başkanı, "Bizi duygulandırdınız, onurlandırdınız. Bizim yapacağımız şeyler varsa, her zaman elimizden geleni yapmaya hazırız." ifadelerini kullandı. Öğrencilerin ülkelerinden getirdikleri hediyeleri de kabul eden Karakullukçu, "Hepiniz zaten birer hediyesiniz." dedi.

 

Olimpiyat çocuklarına sürpriz doğum günü partisi

Türkçe Olimpiyatları'na katılmak üzere Türkiye'de bulunan öğrencilerden haziran ayında doğan 78 çocuk için sürpriz doğum günü partisi yapıldı. Olimpiyat çocukları hep birlikte Türkçe 'iyi ki doğduk' derken, doğum günü pastalarını Samanyolu TV ana haber sunucusu Kemal Gülen, Olimpiyat Genel Sekreteri Tuncay Öztürk ve öğrenciler birlikte kesti. Yarışma araları ve boş zamanlarında ise öğrenciler voleybol, çuvalla yürüme, kaşıkla yumurta taşıma, mendil kapmaca oyunları oynadı, uçurtma uçurdu.

 

Cem TV'ye misafir oldular

Olimpiyat çocuklarından Bangladeşli Nakibul, Romanyalı Aleksandra ve Afganistanlı Vahidi, Cem TV'de yayınlanan Melda Tunçel'in sunduğu 'Yaşam Mimarı' programına katıldılar. Bangladeşli Nakibul'un okuduğu şiir ve Afganistanlı Vahidi'nin okuduğu Zülfü Livaneli'ye ait 'Leylim Ley' şarkısı sunucuyu ve program konuğu Harun Kolçak'ı mest etti. Kolçak, Leylim Ley türküsünü okurken Vahidi'ye eşlik etti. Birçok beğeni e-maili geldiğini söyleyen Melda Tunçel, "Olimpiyat çocukları daha önce de izlediğimde çok dikkatimi çekmişti. Çok etkilendim ve gurur duydum." dedi.

Zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri