Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü Kültür Bölümü yeni bir proje ile sahnede. 2016- 2017 Eğitim Öğretim yılından başlamak üzere hayata geçirilen ” Dilimizi Koruyalım ” etkinlikleri Sincan Şht. Erkan Volkan Yiğit Anadolu İmam Hatip Lisesinde yapılan etkileyici bir törenle başladı.
Törene İhsan YALÇINKAYA, Sincan Belediye Başkanı Doç.Dr. Mustafa TUNA, Ankara İl Milli Eğitim Maarif Müfettişleri Başkanı Mehmet ÖZTÜRK, Ankara İl Milli Eğitim Şube Müdürü Zafer YILMAZ, Türk Dil Kurumu temsilcisi Yaşar YILMAZ, Hazine Müsteşarlığı Basın Danışmanı Yılmaz ÇAĞLAYAN, Gençlik Spor İl Müdürlüğü Temsilcileri, Sincan Belediye Başkan Yardımcısı, Sincan, Çankaya, Etimesgut, Ayaş, Akyurt İlçe Milli Eğitim Müdürler ve Şube Müdürleri, Okul idareci ve öğretmenleri ile çok sayıda veli, öğretmen ve öğrenci katıldı.
Yapılan protokol kanuşmalarında ” Türkçe bir hazinedir ” vurgusu yapıldı. Öğrencilerimize hitaben dilimizi doğru kullanmanın önemi vurgulandı. YALÇINKAYA konuşmasında, ” Bizler Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Öyküleri ile Türkülerimiz, Dedeme Nineme Mektup, Şiir Şöleni ve Her sınıf bir piyes oynuyor gibi birtakım etkinlikler düzenliyoruz. Bugün de burada “ Dilimizi Koruyalım ” etkinliğinde sizlerle birlikteyiz, hepinizi saygı, sevgi ve muhabbetlerimle selamlıyorum.
Başta şunu söylemek isterim ki; Çocuk ve genç ruhunun temizliği, tokluğu, süsünü ve inancını ihmal eden her türlü tavır bu tür etkinliklerle iyi hale getirilir düşüncesindeyiz. Kendi medeniyetinin ve köklerinin bilincinde tüm insanlığın muhatap aldığı özgüvene sahip gençler yetiştirilmesi konusunda da bu tür faaliyetler oldukça önemlidir. Bunu gerçekleştirirken sadece Sincanımızda değil, Ankara da hatta ülkelerarası alanda yaygınlaştırmak gerekir.
Bu çerçevede; bizler, kültürel motiflerimizi küreselleşmenin muhtelif lisanıyla örtüştürüp karşılaştırdığımızda ancak mukayeseli bir üstünlük tesis edebiliriz. Dilin tanımında yer bulduğu gibi, dil, kendisine has kanunları olan ve ancak bu kanunlar çerçevesinde gelişebilen canlı bir varlık olduğunu biliyoruz.
Dilimizde 111 bin sözcük vardır 14 Bin sözcük yabancı dillerden dilimize girmiştir. Biz 30-40 bin sözcüğü başka ülkelere vererek onları etkilemişiz. Yunanca ya 3000 kelime verdik, Macarca 2000, Rusça ya 2500, Ermenice ye 5000 sözcük verirken, Fransızca dan 5250, Arapça dan 6500, Farsça dan 1250, İngilizce den 485 sözcük dilimize girmiştir.
Sevgili Gençler; Dilimizi koruyacak sizlersiniz. Yurdumuzun bütün çocukları ve gençleri gibi sizler bizim mis kokumuz, ağız tadımızsınız. Bağlamanın sesi, neyin üflemesi, davulun şenliği dil ile anlaşılır. Sularımızın akışı, dağlarımızın gizemi, ovaların enginliği dil ile fark edilir. Kardeşliğin, Kaderdeşliğin, Kadirşinaslığın bağları dil ile kurulur. Malazgirt te mukadderat, Mekke de Mukaddesat Orhun da çağlar aşan kutlu mesaj dilimizle menzile ulaşır.
Üç kıtada at sürmüş, kutlu ceddimizin anılarını, ideallerini ve yüksek hedefleri yeryüzüne ancak dilimizle yayabiliriz. Teminat sizsiniz. Güvence sizsiniz. Ümit sizsiniz.
Sevgili Gençler, sizler dilimizi korursanız, Halis hürriyeti Hak ka kölelikte bulan bir sistemin ilmine irfanına idrakına erişen bir gençlik olursunuz. Zifiri karanlıkta, ak sütün içindeki ak kılı fark edebilecek kadar gözü keskin bir gençlik olursunuz. İnanç ve irfan kutbu olarak güçlükleri sinesinde eriten bir gençlik olursunuz. Durmayan, gecikmeyen, usanmayan ve yorulmayan gençlik işte budur.
Sevgili gençler, Değerli katılımcılar. Bugünü anlamak için düne, yarını okumak için dün bugün terkibine ihtiyaç vardır. Yanımızda kim var dersiniz? Ali Kuşçu, Ali Şiir Nevai, İmam Buhari bizimledir. Yusuf Has Hacip ten Kaşgarlı Mahmut’ a, Dedem Korkut’ tan Karamanoğlu Mehmet Bey’ e kadar tüm Allah dostlarının soluğu bizimle beraberdir. Eğilmez baş, bükülmez bilek, şaşmaz irade ve düşmez kalemiz sizler olduğunuz için Dilimizi en iyi koruyacaklar sizler olduğunuz nedeniyle milletimiz içerisinde en makul ve en makbul kişiler sizlersiniz.Değerli misafirler, sevgi öğrenciler, sevgili gençler; Sesimizin çıkmadığında ses olur dilimiz. Nefesimiz kesildiğinde nefes olur dilimiz. Kanadımız kırılınca kanat olur dilimiz. Yalnız kaldığımızda bizleri terk etmeyen en vefalı dosttur dilimiz. En vefalı dostumuzu korumakta milletin her ferdi gibi en fazlada sorumluluk sizlere, bizlere, hepimize düşmektedir.
Şunu unutmayınız ki; Kültürel işgal dil ile başlar gelir dine dayanır. Dilimiz giderse Türkiye gider. Dilimiz var Türkiye var. Dilimizi koruyalım diyorum hepinize saygılar sunuyorum ” dedi.
Konuşmaların ardından Süleyman Demirel Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan ” Dilimizi Koruyalım ” sahne gösterisi ve halk müziği dinletisi izleyenlerin beğenisini kazandı. Törenin son bölümünde ödül töreni gerçekleşirken, tören ” Kitap Ayracı Tasarlama ” ve ” Afiş Tasarlama ” için gelen eserlerden oluşan sergi açılışı ile sona erdi.