Türk ve Ermeni öğrencilerden ortak açıklama

Türk ve Ermeni öğrencilerin bir haftalık 'Diyalog Kampı' bitti. Ortak açıklama: İki halkın düşmanlaştırılmasına karşıyız

TÜRKİYE Üniversiteleri Öğrenci Yaklaşımları'nın (TÜÖY), 2 yıldan fazla bir süredir uğraş verdiği 'Türk- Ermeni Öğrencileri Diyalog Kampı', Nevşehir'in Ürgüp İlçesi'nde gerçekleştirildi.
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), Helsinki Yurttaşları Derneği, Hrant Dink Vakfı, Agos Gazetesi gibi bazı sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenen projenin tanıtım kampı Ürgüp Dinler Otel'de yapıldı. Bir hafta süren kampa Türkiye üniversitelerinden 80, Ermenistan üniversitelerinden de 20 öğrenci katıldı. Kamp ile öğrencilerin birbirlerini tanıyarak varolan önyargılarının üstesinden gelmesi hedeflendi. 'Türk - Ermeni Öğrencileri Diyalog Kampı'nın sadece sosyal etkinliklerle kaynaşma projesi olmayacağı, aynı zamanda bu iki toplumun üniversite öğrencilerinin ortak paylaşım ve birlikte üretim alanı olduğu belirtildi. Projede, ritm, tiyatro, maske, kostüm ve dans atölyeleri gibi etkinlikler aracılığıyla birlikte çalışma yapıldı. Bir yandan da paneller, toplantılar ve workshoplar ile karşılıklı kaygılarını ve toplumsal algılarını dile getirebilecekler ve bunların üstesinden gelmeye yönelik projeler üretildiği ifade edildi. Ayrıca etkinlik çerçevesinde çeşitli müzik konserleri ve eğlence etkinlikleri de yer aldığı bildirildi.
Kamp sonrası öğrenciler ortak görüşlerini dile getirdi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Bizler, asırlardır birarada yaşayan Türk- Ermeni halklarının 1915 olaylarına ilişkin tarafların politikaları yüzünden yabancılaştırılmasından ve düşmanlaştırılmasından rahatsızız. Bu iki kardeş halkın ilişkilerinin 'tehcir' ya da 'soykırım' ikileminde değil, barış ve dostluk değerleri temelinde kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Bu ise günümüz gençlerinin aktif katılımıyla hızla gelişeceğine inandığımız projeler, kampanyalar ve bunlar kapsamında gerçekleşen birlikteliklerle mümkündür. Türk ve Ermeni öğrencilerin bir arada geliştirecekleri diyalog ve karşılıklı paylaşım çözüme giden fikirlerin de önünü açacaktır. Bu diyalog ve karşılıklı paylaşım farklı yerlerde koordine olacak projelerin başlangıç noktası olacak ve 'Diyalog Kampı' projesi de bu sürecin ilk adımını oluşturacaktır. Kamp sadece projeye dair interaktif konuşmalardan ibaret olmayıp, aynı zamanda bu iki toplumun üniversite öğrencilerinin ortak paylaşım ve birlikte üretim alanı oldu. Proje, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişimi ve atılacak adımların yenileri için yalnız bir başlangıç ve ilk adım niteliği taşımaktadır.” (dha)





Politika kategorisindeki tüm haberler »


Okur Yorumları (5 Yorum)
Kardeşlik ve sarıgelin filmi - 15/2/200920:15

Bir tarafta iki halkların yakınlaşması için çabalar gösteriliyor öbür yandan Milli Eğitim Bakanlığı Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından hazırlanmış olan ve tek taraflı bir propaganda olan Sarı Gelin filmini tüm okullarda gösterilmesini emrederek iki halk arasında düşmanlık tohumları ekmeye çalışıyor.O filmin okullarda gösterildiği gün sokaklarda milyonlarca Ermeni düşmanı genç dolaşıyor olacak.TSK tarafından hazırlanmış olan bir belgeselin ne kadar objektif olduğu tartışılır.Ülkede acaba TSK haricinde okullar için bu konuda belgesel hazerlayabilecek aydın belgeselci yok mu?Sarı Gelin belgeselini Ermenistan okullarında gösterilmesi için Ermenistan'lı öğrencilere de versinler bari .

osin1962 - okurun diğer yorumları için tıklayınız

Türk ve Ermeni Ögrenciler - 15/2/200918:22

Yasasin Halklarin kardesligi. Hemde binlerce yillar yasasin. Sevgili gencler, sizler karanlikta yanan 500 Volt'luk lanbalar gibisiniz. Karanlik emellere ancak sizler gibi isik icinde yol alanlar, sevgiyi ve barisi yasatirlar.Bu emel icin yilmadan ugrasanlar, emeline ulasirlar. Tabiiki bunlar kolay olmaz. Ama mücadeleye devam etmeliyiz. Her zaman yaziyorum, yinede yazacagim. Ben bir Ermeni asilli Türk vatandasiyim. Yurt disinda ikamet etmekteyim. Bütün mücadelem, önce insan olmak sonrada insanlarla kardes olmak. Ermeni meselelerine gelince, evet zorluklarim olmadi degil fakat bütün bu zorluklari da, türkiyeli müslüman dost ve komsularimizin sevgi ve destekleri ile üstesinden geldim. Hep kardesligi savundum. Bunun icindir ki, bazi dar görüslü müslüman olan insanlar beni (Hiristiyan oldugum icin), Türk olarak kabul etmezler. Onlara sorsam Türkiyenin inklaplarini bilmezler. Öteki taraftan ermenilerle mücadelemde de onlar da beni ermeni olarak kabul etmezler. Hatta türkiyeyi savunuyorum diye bana, (Ispiyomudur nedir. Bu ermeni deyil ama yalandan ermeniyim diyor )derler. Ne derlerse desinler. Ben türkiyenin tam göbeginde dogan ermeni asilli allahina kadar türk vatandasiyim. Orada okudum.Orada calistim. Camurumun suyu, harci ve topragi, buram buram ANADOLU. Yasasin halkin hardesligi. Yasasin insanlik ve barisla yasanan dünya.

verateyze - okurun diğer yorumları için tıklayınız

barışçıl diyalog - 15/2/200918:8

barışçıl diyalogları kurmak için bir yerden başlamak gerekiyordu...biraraya gelmek ve birbirinin acısını dinlemek, ya da en azından birbirini tanımak, bilmediği bir alana girmek...bu tür etkinliklerin, biraraya gelişlerin fazlalaşmasını diliyorum...böylece ölümün çözüm olmadığını, konuşmak, bilmek, tanımak gerektiğini daha çok hatırlarız...

acupofcoffee - okurun diğer yorumları için tıklayınız

Yorum YazTüm Yorumlar (5)ADnet
Siz de reklam verinPolitika kategorisindeki galeri haberler »
Politika

Alkış Grubu yerel seçimlere hazırlanıyor
7 Fotoğraf




En Çok Okunan Haberler
Gül-Erdoğan: Neler oluyor?

Gökçek'ten Bakan Günay'a: Kafası iyiydi herhalde

CHP'de 'Çarşaf ' tartışması sertleşti

Youtube yasağını Başbakan bizzat deldi

Kılıçdaroğlu'ndan AKP'li Belediyeye 'Çiçek yolsuzluğu' suçlaması

En Çok Yorumlanan Haberler
Şahin: Dersim teklifi bölücülük

İftira siyaseti yapıyorlar, Komünistlerde vardı bu!

Mesut Yılmaz AKP'ye alternatif parti kuruyorum

Muhsin Bey: Madımak müze olmasın

Akın Birdal, DTP'nin İstanbul adayı

radikal

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri