- "Adları farklı olsa da amaçları aynı olan PKK, FETÖ, DEAŞ, DHKP-C ve diğer tüm terör örgütlerini hareket edemez noktaya getirmek ve bu meseleyi ülkemizin gündeminden çıkarmak nihai hedefimizdir" - "İnsanlık suçu işleyen zehir tacirlerine karşı art arda yaptığımız başarılı operasyonlarla bu kirli pazara ağır darbeler indirmeye devam ediyoruz" - "Herhangi bir uluslararası sözleşmeden çekilmek, kadına yönelik veya aile içi şiddetin meşrulaştırılmasına ya da mücadele kabiliyetinin azaltılmasına kesinlikle neden olmayacaktır" - "Envanterimize kattığımız Atak helikopteriyle şu anda dünyada taarruz helikopterine sahip olan tek polis teşkilatıyız" - "Tüm kurumları etkilediği gibi bu salgın teşkilatımızı da etkilemiş ve maalesef Kovid-19'a yakalanan 63 polisimiz ve 2 bekçimiz ile 9 sivil personelimiz hayatını kaybetmiştir"
ANKARA (AA) - ORHAN ONUR GEMİCİ - Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, adları farklı olsa da amaçları aynı olan PKK, FETÖ, DEAŞ, DHKP-C ve diğer tüm terör örgütlerini hareket edemez noktaya getirmenin ve bu meseleyi ülke gündeminden çıkarmanın nihai hedefleri olduğunu bildirdi.
Aktaş, Türk Polis Teşkilatının 176. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Terör ve terörizmin güvenlik alanındaki en hassas konu başlığı olduğuna dikkati çeken Aktaş, Türkiye'nin terörle mücadelesinde özellikle son 4-5 yılda bütün dünyaya örnek bir başarı hikayesinin çıktığını ifade etti.
Terörle mücadelede 2016'da yapılan köklü strateji değişikliğinin bu başarı hikayesinin ana dayanak noktasını oluşturduğuna işaret eden Aktaş, şunları söyledi:
"Teröre karşı topyekun mücadele anlayışı, terörü kaynağında bulup yok etme, kesintisiz operasyonlarla terör örgütlerinin faaliyet gösterdiği her alanın baskı altına alınması yani alan hakimiyeti, yurt içi ile yurt içine arka bahçe olan sahaların temizlenmesi, savunma yerine taarruz, lojistik, yardım, terör lobileri gibi tüm alanların kontrol edilmesi sayesinde ahtapotun kolları bir bir kesilmektedir. Sadece ülkemizin birlik ve beraberliğine değil, kalkınması, gelişmesi ve büyümesine de düşman olan, evlatları annelerinden koparan ve insanımızı acımasızca katleden PKK terörü ile mücadelede diğer güvenlik birimlerimizle tarihi bir başarı hikayesi yazıyoruz."
Aktaş, sinsi bir yapılanmayla devlete sızan FETÖ/PDY mensuplarının kurumlardan temizlenmesine yönelik çalışmaların da sürdüğünü dile getirdi.
Ülkeyi hedef alan tüm terör örgütlerine karşı insanüstü bir gayret ve bütüncül bir anlayışla mücadeleyi sürdürdüklerini vurgulayan Aktaş, "Adları farklı olsa da amaçları aynı olan PKK, FETÖ, DEAŞ, DHKP-C ve diğer tüm terör örgütlerini hareket edemez noktaya getirmek ve bu meseleyi ülkemizin gündeminden çıkarmak nihai hedefimizdir." dedi.
- "Bu kirli pazara ağır darbeler indiriyoruz"
Aktaş, gelecek nesiller için ciddi bir tehdit ve tehlike oluşturan narkotik suçlarla mücadele konusundaki çalışmaları da kararlılıkla sürdürdüklerini belirtti.
Uyuşturucunun başta gençler üzerinde olmak üzere yarattığı olumsuzluklara değinen Aktaş, "İnsanlık suçu işleyen zehir tacirlerine karşı art arda yaptığımız başarılı operasyonlarla bu kirli pazara ağır darbeler indirmeye devam ediyoruz." ifadesini kullandı.
Aktaş, herkesi uyuşturucunun yarattığı tehlikelere karşı sorumlu ve duyarlı olmaya davet ederek bu alandaki mücadeleyi sadece operasyonla sahada değil, meselenin tüm taraflarını kapsayacak şekilde akılla ve bilinçle her yerde vermeye gayret ettiklerini söyledi.
Uyuşturucuyla mücadele konusunda hayata geçirilen projelere de değinen Aktaş, güvenlik güçlerinin etkin ve kararlı mücadelesi sayesinde bu soruna karşı gelinen noktanın dünden daha iyi bir seviyede olduğunu kaydetti.
- "Gerçek dışı bir algı oluşturulmaya çalışıldı"
Türkiye'nin "İstanbul Sözleşmesi"nden çekilmesini de değerlendiren Aktaş, bazı çevrelerin bu gelişme sonrası ülkede kadın cinayetlerinin önünün açıldığı, kadınların korunmasız bırakıldığına dair tamamen gerçek dışı bir algı oluşturmaya çalıştığını söyledi.
Aktaş, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin suç ve suçluya karşı yürüttüğü çalışmaların dayanağının Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve kanunlar olduğuna dikkati çekerek, ulusal mevzuatta kadına yönelik ya da aile içi şiddetin önlenmesine dair hükümleri içeren düzenlemelerin mevcut olduğunu anımsattı.
Aile içi ve kadına yönelik şiddetin önlenmesinde kanunlarda yer alan ceza ve tedbirlerin bu alanda yetkili tüm birimlerce koordinasyon içinde uygulandığını belirten Aktaş, "Kadına yönelik veya aile içi şiddetin önlenmesine dair anayasal ve kanuni çerçeve aynen muhafaza edilmekte olup herhangi bir uluslararası sözleşmeden çekilmek, kadına yönelik veya aile içi şiddetin meşrulaştırılmasına ya da mücadele kabiliyetinin azaltılmasına kesinlikle neden olmayacaktır." dedi.
- "Kadın cinayetleri yüzde 21 azaldı"
Aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yürütülen tüm iş ve işlemlerin, il ve ilçe düzeyinde tek elden takibinin yapılması amacıyla polis ve jandarma bölgesinde oluşturulan 1086 aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele büro/kısım amirliklerinde yaklaşık 8 bin personelin görev yaptığını söyleyen Aktaş, şöyle devam etti:
"2019 yılında polis ve jandarma sorumluluk bölgesinde 336, 2020 yılında ise 267 kadın cinayeti meydana gelmiştir. Kadın cinayetleri 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 21 azalmıştır. Şiddet mağduru kadınların daha etkin korunması için 6284 sayılı Kanun'a istinaden kolluk tarafından gecikmesinde sakınca bulunan hal kapsamında, şiddet uygulayanlara yönelik 2019 yılında 165 bin 633 kişiye 446 bin 87 önleyici tedbir kararı verilmişken 2020 yılında yüzde 64 artışla 272 bin 315 kişiye 687 bin 476 tedbir kararı verilmiştir. Şiddet mağdurlarına yönelik 2019 yılında 87 bin 526 kişiye 53 bin 948 koruyucu tedbir kararı verilmişken 2020 yılında yüzde 39 artışla 121 bin 534 kişiye 82 bin 988 koruyucu tedbir kararı verilmiştir."
Aktaş, 2018'de 58 bin 806, 2019'da 40 bin 397, 2020'de 153 bin 428 ve 2021'de 6 bin 665 personele 6284 sayılı Kanun kapsamında kolluğun yetki ve sorumlulukları konularında eğitim verildiğini kaydetti.
- Emniyet teşkilatının Kovid-19'la mücadelesi
Emniyet teşkilatının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadeledeki rolüne değinen Aktaş, polislerin, özellikle vefa sosyal destek gruplarındaki çalışmalarla, bu zorlu süreçte vatandaşların yanında olmaya devam ettiğini vurguladı.
Aktaş, Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda personelin sağlığının korunması için gerekli tüm tedbirlerin alındığını belirterek, personele siperlik, maske, tulum gibi kişisel koruyucu ekipmanların yanı sıra bilgilendirici materyallerin de dağıtıldığını bildirdi.
Temaslı veya belirti gösteren personele kesin tanı amaçlı PCR testleri yaptıklarını dile getiren Aktaş, "Tüm kurumları etkilediği gibi bu salgın teşkilatımızı da etkilemiş ve maalesef Kovid-19'a yakalanan 63 polisimiz ve 2 bekçimiz ile 9 sivil personelimiz hayatını kaybetmiştir." ifadelerini kullandı.
- "Nitelikli dolandırıcılığa karşı sürekli teyakkuz halindeyiz"
"Emniyet Genel Müdürlüğü olarak 7 gün 24 saat çalışan siber devriyelerimiz sayesinde internet üzerinden yapılan nitelikli dolandırıcılığa karşı sürekli teyakkuz halindeyiz." diyen Aktaş, sanal dünyayı etkin şekilde kontrol ettiklerini, gelen ihbarları en ince ayrıntısına kadar incelediklerini ve belirledikleri şüphelileri adli makamlara sevk ettiklerini anlattı.
Aktaş, çocuklar başta olmak üzere tüm vatandaşların bilişim sistemlerini daha güvenli ve bilinçli şekilde kullanmasını sağlamak amacıyla 81 ilde SİBERAY Projesi'ni hayata geçirdiklerini bildirdi.
- UYUMA, KADES, HAYDİ...
Ülkenin köklü kurumlarından emniyet teşkilatının, kurulduğundan bu yana dinamik yapısını güçlendirmek için teknik donanım, fiziki altyapı, araç-gereç ve teçhizat olarak modern standartlara ulaştığını, personelinin bilgi, tecrübe ve donanımını arttırdığını belirten Aktaş, güvenlik ve asayiş hizmetlerinin etkinliğini, kalitesini ve verimliliğini arttırdıklarını, dijitalleşme alanındaki adımlarla da vatandaşın bir tıkla kolluk kuvvetlerine ulaşabilmesine yönelik uygulamaları hayata geçirdiklerini söyledi.
Uyuşturucuyla mücadelede UYUMA, aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadelede KADES, çevre ve hayvanların korunması amacıyla HAYDİ uygulamalarını vatandaşların kullanımına sunduklarını anlatan Aktaş, elektronik kelepçe uygulamasıyla kadına şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali olan kişilerin takip edildiğini ve olası şiddet durumunda şüpheliye müdahalede bulunulduğunu bildirdi.
- "Dünyada taarruz helikopterine sahip tek polis teşkilatıyız"
Savunma, güvenlik ve istihbarat alanında yerli ve milli üretim yapan kurumlarla ortak projeler yürüttüklerini belirten Aktaş, bu projeleri Savunma Sanayi Başkanlığıyla Genel Maksat Helikopter Tedariki Projesi, terör, organize suç örgütleri ve insan kaçakçılarıyla havadan mücadele için Atak Helikopter Tedariki Projesi olarak sıraladı.
Keşif gözetleme ve kabiliyetlerin artması amacıyla yürütülen Taktik İHA (Bayraktar TB2) Sistemi Tedarik Projesi kapsamında SİHA ve İHA'ların alım işlemlerinin devam ettiğini söyleyen Aktaş, "Ayrıca envanterimize kattığımız Atak helikopteriyle şu anda dünyada taarruz helikopterine sahip olan tek polis teşkilatıyız." dedi.
Aktaş, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi'ne entegre 74 bin 115 ve Plaka Tanıma Sistemi'ne entegre 12 bin 220 kamera bulunduğunu belirterek, bu kameraların sayısını arttıracaklarını ifade etti.
Yakın zamanda Özel Güvenlik Bilgi Sistemi (ÖGNET), Silah ve Patlayıcı Madde Bilgi Sistemi (PATBİS) ve Ateşli Silahlar Projesi'nin (ASİP) hayata geçirildiğine değinen Aktaş, ASİP ile 6'ya kadar silaha ait ruhsatın tek kartta yüksek güvenlikli şekilde toplanarak sahteciliğin önüne geçildiğini, PATBİS ile sivil kullanım amaçlı patlayıcı maddelerin her aşamada çevrim içi takibinin yapılarak kayıt dışılık ve kaçakçılığın engellendiğini bildirdi.
Emniyet teşkilatında doğal afetlerde görev yapabilecek kapasitede arama kurtarma birimlerinin oluşturulduğuna işaret eden Aktaş, 2 bin 240 personelin bu alanda görev yaptığını kaydetti.
Aktaş, Türkiye Polis Radyosu'nun altyapı ve yayın kalitesini arttırdığını belirterek, "Halkın Sesi Güvenin Simgesi" sloganıyla yayınlarına 81 il 15 ilçede devam eden radyonun 110 ilçede daha yayın yapabilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
- "Polis memuru adayları alacağız"
Emniyet teşkilatının nitelikli insan kaynağını güçlendirmek amacıyla alım işlemlerinin devam ettiği bilgisini veren Aktaş, polis meslek yüksek okulları ve polis meslek eğitim merkezlerinde eğitimleri süren 9 bin 410 öğrencinin, bu yıl mezun olmalarının planlandığını, ayrıca 450 çarşı ve mahalle bekçisinin de eğitimde olduklarını söyledi.
Ön müracaatları alınan 8 bin polis memuru adayının ilerleyen günlerde fiziki yeterlilik ve sözlü sınavlarının yapılmasının planlandığını ifade eden Aktaş, bu yıl yapılacak Temel Yeterlilik Testi'nden (TYT) yeterli puanı alıp polis meslek yüksek okullarında eğitim görmek için başvuruda bulunanlar arasından polis memuru adayları alacaklarını sözlerine ekledi.