Türk öğrenciden afette hayat kurtaracak icat

İsveç Umea Üniversitesi öğrencisi Ceren Bagatar, deprem ve sellerin vurduğu afet yerleri ile temiz su sıkıntısı çeken bölgeler için 'Kurtarma Şişesi' (Rescue Bottle) geliştirdi.

Kirli suyu temiz hale getiren icat sayesinde, cepheler ile afet bölgelerinde içilebilir su yokluğundan kaynaklanan hastalıkların yayılması engellenmiş olacak.

Üniversite bünyesindeki Dizayn Enstitü'de master yapan Türk tasarımcının çalışması 'ters osmosis' prensibine dayanıyor. Su, özel bir zar aracılığıyla daha yüksek yoğunluktaki bir bölgeden daha düşük yoğunluğa sahip bölgeye geçiyor. Buradaki özel zar, sudaki bütün katı, bozuk ve tehlikeli kısımları ayırıyor. Zarın öbür tarafında ise içilebilecek kalitede temiz su kalıyor. Filtreden geçirilen ya da kaynatılan suda mikrop taşıma ihtimali varken 'şişe'de dönüştürülen su, tamamen mikroplardan arındırılıyor. Kurtarma şişesi, bir şarj boyunca 500 mililitre suyu temizleyebiliyor. 15 şarj süresinden sonra 7,5 litre temiz, güvenli ve berrak su elde edilebiliyor. Mülteci kampları ve çadır kentlerde kullanımı çok kolay olan icat, değişik ağızlıklarıyla beraber 20-50 dolara imal edilebiliyor. ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri