Türk gemisine korsan saldırısı

Aden Körfezi'nde seyreden Türk kuru yük gemisini Somalili korsanlar ele geçirdi. Henüz bir fidye talebi olmadığı, bölgedeki NATO gücünde görevli 'Gediz' ve 'Gaziantep' fırkateynlerinin gemiyi takibe aldığı bildirildi

 

Somalili korsanlar, Aden Körfezi'nde seyreden Türk bandıralı “Horizon 1” adlı kuru yük gemisini ele geçirdi. 23 mürettebatı bulunan gemiye çıkan korsanların sayısı ve silahlı olup olmadıkları konusunda çelişkili bilgiler geliyor. Henüz fidye talebinde bulunulmadığı belirtilirken, bölgede korsanlara karşı görev yapan NATO gücünde yer alan “TCG Gediz” ve “TCG Gaziantep” fırkateynlerinin “Horizon 1”i takibe aldığı kaydedildi.
Suudi Arabistan'dan yüklediği 32 bin ton kuru sülfatla 30 Haziran'da Ürdün'e hareket eden “Horizon 1” gemisine dün saat 08.15 sıralarında altı korsanın bulunduğu bir tekne yaklaştı. Güverteye çıkan korsanlar kaptan Mustafa Ulusoy'la pazarlığa başlarken, gemiden acil yardım çağrısı yapıldı. Bölgedeki NATO gücünde görev yapan Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı “TCG Gediz” fırkateyni gemiyi takibe aldı.
Horizon Denizcilik yetkilisi Ömer Özgür, “Kaptan Ulusoy'la temas kuramadık, ancak ikinci kaptan ile cep telefonu aracılığı ile mesajlaştık. Gemide üç korsan bulunduğunu, durumun sakin olduğunu bize mesajla bildirdi.
Ayrıca Denizcilik Müsteşarlığı da ilgileniyor. Geminin rotasında bir sapma yok, sadece hızında konvoyla gidildiği için bir yavaşlama söz konusu. Gediz fırkateyni tarafından gözaltında tutuluyor. Mürettebatın durumu da iyi ve telaşlanacak bir durum söz konusu değil. Korsanların da şu ana kadar bir talebi olmadı” dedi.

Sayı çelişkisi
Anadolu Ajansı ise Özgür'ün açıklamasının aksine, “silahlı deniz haydutlarının beş kişi olduğunu, geminin Somali karasularına doğru yönlendirildiğini” bildirdi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da korsan sayısını 4 olarak açıkladı. Yıldırım, mürettebatın can güvenliği için herhangi bir operasyon yapmayı düşünmediklerini söyledi. Henüz fidye talebi olmadığını belirten Yıldırım, kimsenin burnu kanamadan olayı sonlandırmanın önemli olduğunu belirterek, “Operasyon yapılması mesele değil. Her an operasyon yapılıp gemi kurtarılabilir” dedi
Bölgedeki otorite boşluğu nedeniyle kaçırılma olaylarının artış gösterdiğini, bu nedenle gemilere güvenli güzergâhları gösteren haritalar verildiğini, yine de saldırıların önüne geçilemediği belirtildi.

Mart ayındaki korsan saldırısında kurtulmuştu
“Horizon-1”, 19 Mart'ta da korsan saldırısından kurtulmuştu. Aden Körfezi'nde yol alırken 5-6 mil yakınlarındaki Hollanda bandıralı “Titan” gemisinin korsanlarca kaçırılması üzerine harekete geçen mürettebat, durumu Denizcilik Müsteşarlığı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ne iletmişti. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile irtibat kurularak bölgede bulunan NATO güçlerine ait bir savaş gemisi olay yerine yönlendirilmişti. Kaptan, savaş gemisinin gelmesiyle tehlikeli durumun ortadan kalktığını bildirmişti.

Milliyet


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri