Türk Eğitim Sen'den 100 bin öğretmen ataması talebi

ay eğitim fakültelerinden mezun olacak öğretmenler de dahil edildiğinde atama bekleyen öğretmen sayısı 400 bini bulacak. Sendika olarak talebimiz Ağustos ayında 100 bin öğretmen ataması yapılmasıdır

BU ÜLKENİN GELECEĞİ İÇİN ‘AĞUSTOS AYINDA 100 BİN ATAMA’ TALEBİMİZDE ISRARCIYIZ

Öğretmen açığı ülkemizin kanayan yarasıdır. Yaklaşık 350 bin öğretmen atama beklemekte, MEB’in açıklamasına göre öğretmen ihtiyacı ise 127 bini bulmaktadır. MEB, öğretmen ihtiyacının 140 bine ulaşacağını söylemektedir. Buna karşın öğretmen atamaları her yıl 30-40 bin civarında yapılmaktadır. Üstelik okullarda öğretmen ihtiyacı ücretli öğretmenler ile karşılanmaktadır. Sendikamızın araştırmasına göre 70 ildeki ücretli öğretmen sayısı 58 bin 479’dur. “Ücretli öğretmen istihdamından vazgeçin” demekten dilimizde tüy bitmiştir ama Bakanlık tepkilere rağmen ücretli öğretmen istihdamından vazgeçmemiştir. Oysa ücretli öğretmenler ile eğitimde verim ve başarı elde edilmesi mümkün değildir. Gerek SBS’de, gerekse üniversite sınavlarındaki başarı oranının düşüklüğü dikkate alındığında öğretmenlerin kaliteli ve nitelikli olmasının ne denli önemli olduğu görülmelidir. Nitekim ücretli öğretmenler arasında açıköğretim mezunları da iki yıllık meslek yüksek okulu mezunları da vardır.

Tüm bunlarla birlikte daha önceleri yılda iki kez yapılan ilk atamaların Ömer Dinçer’in döneminde yılda bir kereye düşürülmesi atama bekleyen öğretmenleri de olumsuz yönde etkilemiştir. Sendikamız ve atama bekleyen öğretmenler, Şubat ayında atama yapılması için büyük beklentiye girmiş, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya büyük umut bağlamıştı. Ancak Avcı da Başbakan’ın izinden gitmiş, Şubat ayında atama yapılmayacağını açıklayarak büyük hayal kırıklığı yaşatmıştı. Sendika olarak Şubat ayında atama yapılmamasınedeniyle Ağustos ayında ihtiyaç doğrultusunda bir atama yapılacağınıdüşünüyorduk. Ancak Nabi Avcı bu konuda ne Başbakan’ı ne de Maliye Bakanı’nıikna edememiş olacak ki, Ağustos ayında MEB’e ayrılan kadro sayısı sadece 37 bin 706 olmuştur. Oysa bu ay eğitim fakültelerinden mezun olacak öğretmenlerle ile birlikte atama bekleyenlerin sayısı 400 bini bulacaktır. 400 bin işsiz öğretmen bu ülkenin sorunu değil midir? 400 bin işsiz öğretmeni kahvehane köşelerine terketmek, mesleklerini yapmaları için onlara fırsat sunmamak, pırıl pırıl gencecik beyni taptaze öğretmenleri tek başına bırakmak devlet adamlığımıdır? MEB öğretmen ihtiyacını 127 bin olarak açıklamaktadır; ancak OECD ülkeleri baz alındığında ülkemizde öğretmen ihtiyacı çok daha fazladır. OECD 2012 Bir Bakışta Eğitim Raporu’na göre öğretmen başına düşen öğrenci sayısında OECD ülkeleri ortalaması ilkokulda 15,9, ortaokulda 13,7, lisede 13,8’dir. OECD ülkelerinin ortalaması baz alındığında ülkemizde öğretmen açığı 69 bin 775, ortaokulda 109 bin 781, lisede ise 33 bin 598 olmak üzere toplam 213 bin 154’tür.

Durum böyle olunca Ağustos ayında yapılacak atama sayısı hem ihtiyacı karşılamayacak, hem de atama bekleyen öğretmenleri mutlu etmeyecektir. Sendika olarak talebimiz Ağustos ayında 100 bin öğretmen ataması yapılmasıdır. 100 binin altındaki bir atamayı kabul etmiyoruz. Bu noktada atama bekleyen öğretmenler de ilgili makamları harekete geçirmek için Başbakanlığa, Milli Eğitim Bakanlığı’na, Maliye Bakanlığı’na faks, mektup, mail göndermelidir. IMF’ye borcumuzun sıfırlandığını göğsü kabararak anlatan Başbakan, ülkemiz kaynaklarınıgençlerimiz için seferber etmelidir. Bu devlet, Ağustos ayında 100 bin atama yapacak güce muktedirdir.

Öte yandan YÖK’ün eğitim fakültelerine 5 alan dışında öğrenci alınmaması talimatı vermesi ise sorunu çözmek yerine, eğitim fakültelerinin işlevini kaybetmesine yol açacaktır. Bu kararla birlikte eğitim fakültelerinin birçok bölümüne öğrenci alınmayacak, eğitim fakülteleri kapanma noktasına gelecektir. Bu karar, tek hayali öğretmenlik olan gençlerimize vurulmuş bir darbedir. Türk Eğitim-Sen olarak eğitim fakültelerindeki 5 alan dışındaki alanların tamamen devre dışıbırakılmasından ziyade, bu alanlardaki kontenjanların azaltılmasının daha doğru olacağına inanıyoruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri