Forum kapsamında ‘Eğitim Sisteminin Güncel Sorunları’ konulu panelde eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunları hakkında sendikamızın görüş, eleştiri, düşünce ve önerilerini dile getirilerek, Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi tarafından yapılan çalışmalar ile ilgili bir sunum yapıldı.
45 dakikalık mülakatlarda öğretmen adaylarının yetkinliğinin ölçülmesi ‘hayal’ ötesine geçmeyecektir.
15. Uluslararası Eğitim Yönetimi Forumu’nun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan Genel Sekreterimiz Haydar Urfalı, öğretmen atamalarında yeniden mülakatın belirleyici unsur olacağına yönelik açıklamalara tepki gösterdi. Urfalı, “Bilindiği gibi uzun yıllar eğitim çalışanları ‘mülakat’ uygulamasının çilesini yaşamış, bu travmanın olumsuz etkilerine de çekmiş bir camiadır. İşe alımlardan görevde yükselme ve yönetici atamalarına kadar Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçmişi kabarıktır. Eğitim çalışanlarının da çok iyi hatırlayacağı gibi yapılan sözlü sınav süreçlerinde sendika ve siyasal yapıların marifetiyle torpil listeleri havada uçuşmuştu. Hal böyleyken öğretmen atamalarında mülakatın belirleyici olacak olması öğretmen adaylarında huzursuzluğa yol açmaktadır. Türk Eğitim-Sen olarak geleceğimiz olan çocuklarımızı yetiştiren, geleceğe yön veren öğretmenlerimizin en donanımlı şekilde yetiştirilmesi çok önemlidir. Ancak 45 dakikalık mülakatlarda öğretmen adaylarının yetkinliğinin ölçülmesi ‘hayal’ ötesine geçmeyecektir. Yapılması gereken, öğretmen yetiştirme sürecinde değerlendirmelerin olmasıdır.” dedi.
Görevlendirmelerde mensubiyete göre değil, liyakat ve ehliyet esasına göre usul ve esasların belirlenmesi şarttır.
Kamuda liyakat ve ehliyet temelli bir yapının oluşturulmasına dikkat çeken Genel Sekreter Urfalı, “Makamı, konumu ne olursa olsun, her kim kamuda mensubiyetler üzerinden bir ayrımcılığa neden oluyorsa o kişiler devletine, milletine en fazla zarar veren kesimdir. Yıllardır söylüyoruz, süregelen keyfiliklere meydan verilmemesi için görevlendirmelerde mensubiyete göre değil, liyakat ve ehliyet esasına göre usul ve esasların belirlenmesi şarttır. Dolayısıyla ilk atamalarda, görevde yükselmelerde ve yönetici atamalarında mülakat tamamen kaldırılmalı, sadece sınav başarısının esas alındığı bir sistem ihdas edilmelidir.” dedi.
Proje okullarına yönetici ve öğretmen atama sürecine çeki düzen verilmelidir.
Sınav ile öğrenci alan, akademik başarısı en yüksek ve ülkemizin geleceği olan öğrencilerimizin okuduğu proje okullarının yönetici ve öğretmen atamalarında keyfiyetten kurtarılmasını isteyen Genel Sekreter Urfalı, “Proje okulu olarak yönetmelikte yer alan tanımdaki konuların ve faaliyetlerin yürütüldüğü kurumlar kapsamında yer almalıdır. Bu çalışmaların yapılmadığı okullar kapsamdan çıkarılmalıdır. Bu kurumlar keyfi atamalarla anılmamalıdır. Proje okullarına yönetici ve öğretmen atama sürecine bir çeki düzen verilmelidir. Sınav başarısı ve liyakati önceleyen bir sistem inşa edilmelidir. Proje okullarının yönetici atamalarının MEB Yönetici Atama Yönetmeliği, öğretmen atamalarının da MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamına alınmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Öğretmenlerimiz, özlük ve mali haklarının iyileştirildiği bir kanun istiyor.
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun gündeme geldiği 2018 yılından bu tarafa Türk Eğitim-Sen’in her türlü gayreti ortaya koyduğunu ve konuyu yargıya taşıdığını hatırlatan Urfalı, ÖMK da sürecin tamamlanmadığını söyledi. Urfalı, “Türk Eğitim-Sen olarak kanunun içinin adına yakışır şekilde doldurulması gerektiğini her zaman söylüyoruz. Öğretmenlerimiz, özlük ve mali haklarının iyileştirildiği bir kanun istiyor. Ancak kanunda öğretmen yetiştirme, istihdam, tayin ve nakiller, yönetici atamaları, eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için caydırıcı ve önleyici tedbirlerin alınmasına dair hükümler yer almıyor. Bilindiği gibi Anayasa Mahkemesi, kanunun bazı maddelerini iptal etti. Milli Eğitim Bakanlığı da, yaptığı açıklamalarda ÖMK’da değişiklikler yapılacağına vurgu yapıyor. Bu kapsamda yapılacak değişikliklerde Türk Eğitim-Sen olarak katkı vermeye hazırız.” dedi.
Ücretli öğretmen sorunu Türkiye gündeminden çıkarılsın
Öğretmen atama sayılarının yetersizliğine de dikkat çeken Urfalı, “ Ülkemizde öğretmen açığı sorununu ortadan kaldırmak için en az ücretli öğretmen sayısı atama yapılmasını ve konunun Türkiye gündeminden çıkarılmasını istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Geleceğimizin varisi çocuklarımızın iyi eğitim alması, dünya ve ülke gerçeklerine göre yetiştirilmesi temel öncelediğimiz konular arasındadır.
Yeni müfredat çalışmalarına yönelik açıklamalarda bulunan Genel Sekreterimiz Haydar Urfalı yerli ve milli müfredatın önemine dikkat çekti. Dünyanın ve ülkemizin ihtiyaçları yönünde bir müfredat olması gerektiğini kaydeden Urfalı, “Geleceğimizin varisi çocuklarımızın iyi eğitim alması, dünya ve ülke gerçeklerine göre yetiştirilmesi bizim öncelediğimiz konudur. Türk Eğitim-Sen olarak bilimin evrensel birikimini kullanmakla milli bir müfredat hazırlamak arasındaki çizginin korunmasını, Türk milletinin tarihi, kültürel ve ahlaki değerlerini önceleyen bir müfredatın olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu noktada hem Türk Eğitim-Sen Ar-Ge kurulumuz, hem alanda akademik çalışmalar yapan akademisyenler, hem de şubelerimiz aracılığıyla oluşturacağımız raporumuzu, öneri ve eleştirilerimizi paydaşlarımıza ileteceğiz.” diye konuştu.
26-29 Eylül 2024 tarihleri arasında Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun Kabul Edilişinin 100. Yılı Anısına Türk Asrı ve Türkiye Yüzyılında Milli Eğitim Çalıştayı düzenliyoruz.
Sendikamızın geçmişten günümüze yapmış ve yapılacak çalışmaları hakkında bilgi veren Genel Sekreterimiz Haydar Urfalı, “Kurulduğumuz günden bugüne çalıştay, sempozyum, kurultaylar düzenliyor, buradan çıkan sonuçları paydaşlarımıza sunuyor, sorunların çözümüne katkı sunuyoruz. Hatırlanacağı gibi Türk Eğitim Sen olarak 2021 yılında 100. Yılında 2. Maarif Kongresi kapsamında, 2023’e Doğru Türkiye’de dijital eğitim, temel eğitim, özel eğitim, psikolojik danışma ve rehberlik, ölçme seçme ve yerleştirme, yükseköğretim, din eğitimi, değerler eğitimi, mesleki teknik eğitim, müfredat çalıştayları olmak üzere toplam 11 çalıştay ve bir öğretmen kurultayı düzenledik. Bu çalıştaylardan çıkan sonuçlar da eminiz ki Milli Eğitim Bakanlığı’na müfredat çalışmalarında yol gösterici olacaktır. Çalışmalarına bir yenisini daha ekleyen sendikamız, 26-29 Eylül 2024 tarihleri arasında Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun Kabul Edilişinin 100. Yılı Anısına Türk Asrı ve Türkiye Yüzyılında Milli Eğitim Çalıştayı düzenleyecek.
Gerçekleştirilecek çalıştayda, Türk Asrı’nda milli eğitimin rolü, milli değerlerin vurgulanması, öğretmen eğitimi ve sürekli gelişimi, öğretmenliğin özendirilmesi, eğitim çalışanlarının özlük hakları, mesleki eğitim, din eğitimi, özgün müfredat geliştirme gibi konular yer alacaktır. Öte yandan sendikamızın uzun yıllardır “Eğitim ve Toplum”, “Türk Mühendislik Araştırma ve Eğitimi”, “Fen ve Teknik” gibi yayınladığı uluslararası ve hakemli dergilerimiz ile Türk dünyasındaki bilimsel çalışmalara katkı sağlamaktadır.” dedi.