Türk Diyanet Sen'den Hukuk Zaferi!

GERÇEK SENDİKA TÜRK DİYANET VAKIF-SEN FARKINI VE KALİTESİNİ YİNE ORTAYA KOYDU

Diyanet ve Vakıf hizmet kolunda Çalışma hayatı ile ilgili faaliyet ve girişimlerde bulunmaları görevi iken bunu beceremeyip duruş ve tavır alamayan sadece dedikodu ve tezviratlar da bulunanlar hizmet ve mücadele anlayışındaki ilke ve duruşu ile sendikal faaliyetlerin yüz akı Türk Diyanet Vakıf-Sen’e haksız yapılan iftira ve yalanlarla mücadelesi inkâr edilmiş ve karalanmıştır. Ancak Güneşin balçıkla sıvanamayacağı misalince gerçek mücadele sahiplerinin hakkı adaletçe tescil edilmiştir.

 

HAK MÜCADELESİNDEN KORKMA ZİRA HAK YERİNİ BULUR

 

Türk Diyanet Vakıf Sen kendisine yapılan tüm haksızlık ve iftiralara takılmadan Diyanet çalışanının onuru için mücadele vermeyi sürdürmüş ve çalışma şartlarını olumsuz etkileyen düzenlemeleri ve şahısları yargıya taşımaktan çekinmemiştir. Bu gün alnının açıklığı ve haklı gururu ile başarısını sizinle paylaşıyor.

 Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile getirilen esasların hukuka uygun olmadığı “Yanlış hesap Bağdat’tan döner” sözünce mahkemeden dönmüştür.

 

DANIŞTAY HUKUKSUZLUĞA DUR DEMİŞTİR

 

1-Şeflere AYD Yönetmeliğinin 16. Maddesinde (Taşra teşkilatında görev yapan şeflerin bulundukları yerde hizmet süreleri 5 yıldır. Bu süre Başkanlıkça 1 yıl uzatılabilir.) hükmü ile getirdiği; bulundukları yerlerdeki görev sürelerini sınırlandırılarak zorunlu yer değişikliğine tabi tutulmasını hukuka uygun bulmamıştır.

 

2-Din görevlilerinin yer değişikliğinde sahipli kişilere imtiyaz sağlayarak çalışanlar arasında ayrımcılık olarak değerlendirilen 19. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendinde “Başkanlıkça veya Mahalli mülki amir tarafından görülecek idari lüzum ve zaruretler bulunması” esasını hukuka ve hizmet gereklerine uyarlık görülmediğinden iptal etmiştir.

 

              T.C.

        DANIŞTAY

BEŞİNCİ DAİRESİ

Esas No     :2011/8901

Karar No  :2014/7417

Davacı                                    :Diyanet ve Vakıf Hizmetleri Kolu

                                                              Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Diyanet Vakıf-Sen)

Vekili                                      :Av. Hamit KOCABEY

                                                               İzmir Cd. Fevzi Çakmak 1Sk.No:7/5KIZILAY /ANKARA

Davalılar                                 :1-Başbakanlık- ANKARA

                                                               2-Diyanet İşleri Başkanlığı- ANKARA

 

            Davanın Özeti                     :Dava konusu yönetmeliğin 16. Maddesinde ; “ taşra teşkilatında görev yapan şeflerin bulundukları yerde hizmet süreleri 5 yıldır. Bu süre Başkanlıkça 1 yıl uzatılabilir hükmü, 9. Maddesinin 1. Fıkrasında yer alan hükümle de; İl müftülükleri, İl müftü yardımcıları ve şube müdürlerinin atama ve yer değiştirmelerine esas olmak üzere hizmet gerekleri dikkate alınarak dört gruba ayrılmış ve (EK-1) sayılı listede gösterilmiş, ikinci fıkrasında da; İlçeler; İlçe Müftülüleri ve vaizlerin atama ve yer değiştirmelerine esas olmak üzere hizmet gerekleri dikkate alınarak 5 sınıfa ayrılmış ve (EK-2) sayılı listede gösterilmiştir.

 

Yönetmeliğin sözü edilen 9.maddesinde, grup ve sınıflar arası atama tabi olacağı öngörülen unvanlar ismen sayıldığı halde bu kapsamda bulunmayan taşra teşkilatındaki şeflerin ise bulundukları yerlerdeki görev sürelerinin sınırlandırılarak zorunlu yer değişikliğine tabi tutulmasında yönetmeliğin genel düzenlenmesine ve hizmet gereklerine uyarlık bulunmamaktadır.

 

Söz konusu Yönetmeliğin dava konusu edilen 19. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendinin iptal istemine gelince;

 

Bu bentte yer alan düzenleme ile Başkanlıkça veya mahalli mülki amir tarafından görülecek idari lüzum ve zaruretler bulunması hali, hizmet gereği görev veya görev yeri değişikliği sebepleri arasında sayılmıştır.

 

Ancak, bu maddede idarî lüzum ve zaruretten bahsedilirken idari lüzumun ve zaruretin varlığı objektif kriterlere dayandırılmadığı ve hukuken kabul edilebilir kesin verilere de bağlanmadığı, başka bir ifadeyle idari lüzum ve zaruret hali hukuken soyut kaldığından, idareye geniş takdir hakkı tanındığı anlaşılmıştır.

 

Oysa ki lüzum ve zaruret durumunun hukuk ve hakkaniyet yönünden kabul edilebilir kriterlere bağlanması gerekirken, bu yönde hiçbir kriter belirlenmeden idareye çok geniş bir takdir hakkı verecek şekilde, yapılmış olan bu düzenlemede, hukuka ve hizmet gereklerine uyarlık görülmemiştir.

 

Açıklanan nedenlerle; 25.10.2011 tarih ve 28095 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin, dava konusu edilen 16. maddesi ile 19. Maddesinin 1 fıkrasının (ç) bendinin iptaline Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere 04.11.2014 tarihinde oy çokluğuyla karar verildi.

 

 

      Başkan                       Üye                                  Üye                              Üye                          

Ahmet ÇETİN       Efser ÇAKAROĞLU        Gürsel CEYLAN        Bedrettin IŞILDAK

 

  Üye                        Üye

Hasan TURGUT      Halil YILMAZ

 

 

 

KARŞI OY

 

   Üye                                       Üye                                       Üye

                              Esen EROL                       Resul ÇOMOĞLU               Oktay AYDIN

 

 

Türk Diyanet Vakıf-Sen Onurlu ve İlkeli hak arama mücadelesini her zaman ve mekânda yılmadan sürdürmeye devam edecektir.

 

Kamuoyuna saygı ile duyurulu.

 

TÜRK DİYANET VAKIF-SEN

                                                                                                          GENEL MERKEZİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri