Türk-ABD Elçisi Boğaz Boğaza

ABD'nin Katar Büyükelçisi, Erdoğan-Clinton görüşmesini kesmek için görüşme salonuna girmeye çalışınca kıyamet koptu. İşte o skandalın detayları...

Erdoğan-Clinton görüşmesini 'süre uzadı' diye kesmeye kalkan ABD Doha Büyükelçisini, Başbakan'ın danışmanı Fuat Tanlay durdurdu. Elçi, "Clinton'un Katar Şeyhi ile görüşmesi var daha önemli" deyince yanıt sert oldu.


Erdoğan-Clinton görüşmesini kesmek isteyen ABD'nin Doha Büyükelçisi LeBaron'u, Türk büyükelçi Tanlay durdurdu. Birbirlerinin boğazını sıkan büyükelçileri görevliler ayırdı

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Katar gezisine, ABD'nin Doha Büyükelçisi Joseph LeBaron'un haddini aşan sözleri nedeniyle yaşanan tartışma damgasını vurdu. Başbakan Erdoğan ile ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın 20 dakika planlanan görüşmesi 1 saat sürünce Doha Büyükelçisi Joseph LeBaron içeri girerek Clinton'u uyarmak istedi. Bunun üzerine Türk görevlilerce uyarıldı. Ancak LeBaron, içeri girmekte ısrar edine devreye Erdoğan'ın dış politika danışmanı Büyükelçi Fuat Tanlay girdi. Tanlay, "Görüşme sürüyor, içeri giremezsiniz" uyarısında bulundu.

"ŞEYH DAHA ÖNEMLİ"

ABD'li Büyükelçi LeBaron ise, "Bu görüşme bitmeli. Katar Şeyhi ile görüşme daha önemli" deyince Büyükelçi Tanlay'ın sabrı taştı. Tanlay, LeBaron'a çok büyük tepki göstererek, "Bizim önemimizin ne olduğuna sen karar veremezsin. Ülkeme hakaret edemezsin. Bu senin haddine değil" dedi.

İki diplomatın birbirinin boğazına sarıldığı, görevlilerin ayırmasının ardından ABD'li elçinin sinirden kapıları tekmelediği öğrenildi. Öte yandan Erdoğan-Clinton görüşmesinde Ermenistan konusunun da ele alındığı belirtildi. Erdoğan, Clinton'a Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin protokollere ilişkin aldığı kararın süreci yokuşa süren bir yorum olduğunu söyledi. Görüşmede, Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığı ifade edilerek "Ermenistan sorununu Kafkasya'da kapsamlı normalleşme sürecinin bir parçası olarak görüyoruz" denildi. Erdoğan, Clinton'a "Minsk Grubu çabalarını artırmalı" mesajı verdi. Clinton da Erdoğan'a "Ermenistan'la başlayan sürecin her şeye rağmen sürdürülmesinin yararlı olduğunu" söyledi. Başbakan Erdoğan'ın kalbine stent takılan eski ABD Başkanı Bill Clinton'a eşi aracılığıyla geçmiş olsun dileğini iletti.

KATAR'LA VİZE KALKIYOR

Başbakan Erdoğan, Four Seasons Otel'de yapılan Türk-Katar İş Forumu'nda ise Katar ile vizenin kaldırılacağı mesajını verdi. Son birkaç ay içerisinde Suriye, Lübnan, Libya, Arnavutluk, Tacikistan ve Ürdün ile vizeleri kaldırdıklarını anımsatan Erdoğan, "Şimdi resmi vizeleri inşallah Katar'la kaldırıyoruz. Bize en az Suriye kadar Ürdün, Lübnan kadar yakın olan Katar'la da benzer şekilde yeni bir dönemin kapılarını aralamak istiyoruz. Türkiye'nin kapıları, Katar'lı yatırımcılara, turistlere, iş adamlarına ardına kadar açık olacaktır" dedi.

Gazze'ye yardım çağrısını sürdürdü

"Ey insanlık neredesin" diye seslenen Erdoğan, dün de Gazze'ye "Mısır'ın katkı sağlaması gerekir" dedi

Başbakan Tayyip Erdoğan, önceki gün İsrail'in saldırılarını gündeme getirerek yaptığı, "Ey insanlık neredesin" çıkışının ardından dün de Katar'ın başkenti Doha'da Gazze'ye yardım çağrılarını sürdürdü. Erdoğan ile Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad Bin Jassim Bin Jaber Al Thani, ortak basın toplantısı düzenledi. Al Thani, "kardeşim ve arkadaşım'' diye nitelendirdiği Erdoğan'ı ülkesinde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, toplantıyı, "bir dönüm noktası'' diye tanımladı.

'SÖZLER TUTULSUN'

Erdoğan "Gazze'ye yardımlar konusunda Mısır'ın tutumuna ilişkin bir soruya'' şu yanıtı verdi: "Şu anda Gazze'nin dört tane giriş kapısı var. Bunlardan bir tanesi de Mısır girişi. Fakat henüz bu dört girişten de Gazze'nin inşasına yönelik olarak müsaade yok. Bu konuda başta BM olmak üzere İsrail'in uyarılması ve Mısır'ın da sürece çok daha farklı bir katkı sağlaması gerekmektedir ki Gazze'de bu çalışmalar başlatılabilsin. Zira şu anda 5 bin kadar aile hala çadırlarda yaşıyor. Türkiye olarak biz bu sürece verdiğimiz sözlerde durmak üzere hazır olduğumuzu hep ifade ettik. Süratle, yoğun bir şekilde, Şarm El Şeyh'te bir yıl önce söz veren ülkeler, sözlerini yerine getirmelidirler''


aktifhaber

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri