Tüm planlarımı NBA üzerine,yatırımlarımı bile ABD'ye yapıyorum

Genç yaşta keşfedilmesine rağmen basketbol dünyasında kendini çabuk kabul ettirdi. Daha 17'sinde Ülkerspor formasını sırtına geçirdi.

Ertesi yıl sessiz sedasız her basketbolcunun hayallerini süsleyen NBA'in yolunu tuttu.



2005'te Milwaukee Bucks'la iki yıllık sözleşme imzaladı. Ancak Bucks'ta fazla tutunamadı ve 2007'de İspanya'nın ünlü kulübü FC Barcelona'ya transfer oldu. Burada kendini geliştiren Özbek asıllı milli oyuncu, Katalan ekibiyle geçtiğimiz günlerde şampiyonluk sevinci yaşayarak büyük bir başarıya imza attı. İşte sadece sahada yaptığı işlerle ses getiren Ersan İlyasova'nın Zaman'a yaptığı özel açıklamalar...

İspanya gibi basketbolun üst düzey oynandığı kaliteli ligde şampiyonluk yaşamak nasıl bir duygu?

Buradaki ikinci senem. Geçen yıl bir varlık gösteremedim. Ama bu sezon benim için çok iyi geçti. Eurolig'de final four oynadık ve Avrupa üçüncüsü olduk. Ligde de Tau'yu yenerek mutlu sona ulaştık. İspanya Ligi, NBA'den sonra basketbolda en büyük lig. O yüzden de İspanya'da şampiyon olmak önemli. Bu yüzden de inanılmaz mutluyum.

Futbolun daha çok ilgi gördüğü bir ülkenin spor sayfalarında bulunmak nasıl bir şey?

Evet, burası adeta bir futbol kenti. İnsanlar futbolla yatıp futbolla kalkıyor. Bu kadar futbol yıldızının arasından sıyrılıp, gazetelerde yer almak bana büyük motivasyon sağladı. Barcelona taraftarı basketbolu da merak edip seviyor. Maçlarımız her zaman doluyor. Sokaktaki insanlar imza istiyor. Beni çok seviyorlar, bu da beni mutlu ediyor.

Milwaukee Bucks'tan Barcelona'ya transfer olduktan sonra kendini nasıl hissettin? Toparlanma sürecini anlatır mısın? NBA'e tekrar dönmeyi düşünüyor musun?

Sonuçta NBA'den Avrupa'ya dönmeyi ben istedim. Bu yüzden hiçbir zaman hayıflanmadım. Nedeni de çok genç olmam. Tecrübe kazanmak istediğim için Avrupa'yı seçtim. NBA'de oynamak için biraz sabır ve tecrübe gerekiyor. Ben Avrupa'ya dönerek biraz tecrübe kazandım ve şimdi NBA'e yeniden dönmek için hazırım. En büyük hayalim de NBA'de şampiyonluk yaşamak ve tabii ki All-Star olmak.

Hidayet Türkoğlu'nun NBA'deki performansını nasıl buldun? Kendisini aradın mı?

Kendisine ulaşmak istedim ve ulaşamadım. Çünkü ben de yoğundum. Bence çok iyi bir sezon geçirdi ve play-offlarda da o güzel sezonu süsledi. Hidayet NBA'de artık tecrübeli bir oyuncu, takımına da büyük katkı yaparak NBA yıldızı oldu.

NBA ile Avrupa basketbolu arasındaki fark nedir?

Son senelerde Avrupa, basketbol için büyük paralar harcıyor. Ve NBA oyuncuları artık Avrupa'yı seçiyor. Bu yüzden Avrupa basketbolu kaliteli hale geldi. Ama yine de NBA ile Avrupa'yı kıyaslayamayız. Çünkü Amerika çok başka bir dünya. Orada oynanan basketbolun atmosferi de değişik.

2009 Avrupa Şampiyonası'nda A Milli Takım'da yer almayı umut ediyor musun?

Tanjeviç çağırırsa seve seve Ay-Yıldızlı formayı giyerim. Avrupa Şampiyonası çok önemli. Bu organizasyon ülkemizde düzenlenecek olan Dünya Şampiyonası için de bir tecrübe olacak. Avrupa'da bütün takımlara Dünya Şampiyonası için ne kadar iddialı olduğumuzu göstereceğiz. Polonya'dan da madalya alarak dönmek istiyoruz.

Kendini Türkiye'ye ne kadar ait hissediyorsun?

Annem Özbekistanlı. Babam Türk. Ben kendimi Türk olarak görüyorum. Ve gurur duyuyorum Türk olmaktan.

Yatırımlarını nerelere yapıyorsun?

ABD'de de yatırım yapıyorum. İspanya'da, Türkiye'de de yatırımım var. Ama çoğu yatırımımı Amerika'da yapıyorum.

Barcelona'da nasıl bir hayat sürüyorsun? Mutlu musun orada?

Evliyim. 14 aylık kızım var. Ailemle beraber kalıyorum. Ve çok mutluyum. Çocuk, Allah'ın insana verdiği en büyük nimettir. Çocuğum olduktan sonra hayatım daha çok düzene girdi. Allah herkese sağlıklı evlatlar nasip etsin.

Türkiye'de oynamak ister misin?

Olabilir ama şimdi değil. Şu anki tek hedefim NBA. Kariyerimin sonuna doğru belki Türkiye'ye dönebilirim.

Luis Aragones'i İspanya'da önemseyen yok

Futbolla aran nasıl? Barcelona bir futbol kenti. Messi ile hiç diyaloğun oldu mu?

Futbola ilgim var. Barcelona-Chelsea maçına gittim ve çok etkilendim. Messi ile bazen konuşuyoruz. Uçakta ve seyahatlerde birçok maça beraber gideriz ve orada konuşuruz. Kendisi çok yetenekli. Onlar da bizim oynadığımız maçlara gelip bizi destekliyor.

Luis Aragones için İspanyol arkadaşların ne düşünüyor? Onu eleştiriyorlar mı?

Hayır, bana hiçbir arkadaşım Aragones hakkında bir şey söylemedi. Kendisini o kadar merak etmiyorlar.

Türkiye'de bu sezon Efes şampiyon oldu. Eski bir Ülkersporlu ve Fenerbahçe taraftarı olarak üzüldün mü?

Finalleri internetten takip etmeye çalıştım. Benim için sürpriz oldu. Çünkü Fenerbahçe Ülker 2-0'dan şampiyonluğu kaybetti. Sonuçta Efes de büyük bir takım olduğunu pes etmeyerek gösterdi. Efes'i tebrik ediyorum. ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SPOR Haberleri