Tüm erkeklerini Çanakkale'de şehit veren köy

“Çanakkale'de en çok şehit veren kulüp” başlıklı bir önceki yazımızın ana teması Çanakkale'deki kadın şehitlerimizden söz etmek ve Çanakkale'nin dünya harp tarihi açısından “ilk” olan bazı özelliklerine temas etmekti.

Çarpıştığı siperinde bir Avustralyalı tarafından şehit edilen ve bedeninde tam 52 kurşun yarası tespit edilen 19–21 yaşlarındaki kahraman Türk kızı örneğinden yola çıkarak, Türk Milleti'nin kadınıyla erkeğiyle verdiği vatan müdafaasına işaret etmiştik. E-mail adresimize gelen e-postalar gösterdi ki, mesaj yerine ulaşmış.
Fakat itiraf etmek gerekirse bahsi geçen yazının başlığını belirlemede zorlandık. Yazı başlığında meramımızı en fazla 5 kelimede ifade etmemiz gerekiyordu. Yazının vermek istediği mesajı 5 kelimede ifade edemeyince, yazıda sadece 3 cümle olarak geçen Çanakkale'de şehit olan futbolcular konusu bir bakıma zaruretten öne çıktı.
Fakat bu durum bir başka çarpıcı gerçeğe ayna tuttu. Yazının tamamını okuyup yorum yapanlarla sadece başlığa bakarak yorum yapanlar arasındaki fark kendini çok belli etti. Yorumlar yazıyı tamamlayıcı olmalı diye düşünüyorum… Çünkü bizler yorumlarınızdan da istifade etmeyi düşünüyoruz.
Gelelim sadede…
Çanakkale'de şehit olan kadın kahramanlarımızdan söz ettiğimiz bir önceki yazımızda bugün için, tüm erkeklerini Çanakkale'de şehit verdiği için adı Ersizler Köyü'ne çıkan bir köyümüzden söz edeceğimi ifade etmiştim.
Kastamonu'nun Türk Kurtuluş Savaşı'ndaki rolü çok büyüktür.
Kastamonu Çanakkale'de en çok şehit veren iller arasında 4. sıradadır. Meşhur Çanakkale Türküsü'nün Kastamonu kaynaklı olması tesadüf değildir.
Çanakkale'de en çok şehit veren köy Kastamonu'nun Araç ilçesine bağlı Güzlük köyüdür. Bu köyden 25 kişi Çanakkale'de şehit olmuştur.
Fakat Kastamonu'nun bir köyü var ki, hikâyesi gerçekten de ilginçtir. Bir zamanlar 'Dereköy' adıyla anılan köy, zamanla Ersizler Köyü ismini almıştır. Bu köyden Çanakkale Savaşı'nda cepheye giden erkeklerin hiçbirisinin geriye dönmemesi bu ismi almasına neden olmuştur.
Bu durumu yakın zamanda kaleme aldığı bir şiirinde Kastamonu Emniyet Müdürü Yusuf Albayrak şöyle ifade eder:
O kadar şehit verildi ki şirin İnebolu' da.
İsmi döndü ilçenin Yiğit İnebolu' ya.
Erkek kalmayınca köy etrafında,
Kadınlar, çocuklar, taze gelinler sarıldı kağnılara.
Köye Ersizler dediniz, Yiğit İnebolu'lular.
(Bu güzel şiirin tamamı için tıklayabilirsiniz)
Yazımızı son vermeden önce, 2527 evladını Çanakkale'de şehit veren Kastamonu'nun Türk Kurtuluş Savaşı'ndaki yeri konusunda birkaç not aktaralım.
 Kastamonu tarih boyunca hiç düşman işgaline uğramamıştır. Türk Kurtuluş Savaşı'nda stratejik açıdan Ankara için atar – toplardamar vazifesi görmüştür.
Sepetçioğlu “Yaman olur Kastamonu uşağı (erkeği)” dese de Kastamonu anası da yiğitlikte erkeğinden geri değildir. Şerife Bacı, Halime Çavuş, Hafız Selman İzbeli ve isimsiz kadın kahramanların daha binlercesi Kastamonu'nun evlatlarıdır…
İstiklal Harbi'nde basın yayın faaliyetlerinin en aktif olduğu yer Kastamonu olmuştur. Mehmet Akif'in uğrak yeri olmuş, Sebilürreşat'la tanışmıştır.
Attığı tek gülle ile Fransız Bouvet zırhlısını sulara gömen Mehmet Çavuş, Cide'lidir.
Kastamonu'nun Kırıkçeşme mahallesinden Mehmet Pehlivanoğlu'nun 57. Alay'daki yedi Mehmet'in yedincisidir. Savaş sonrası vefasızlıktan aldığı yarayı hiçbir savaşta almamıştır. Çatalzeytin- Hamidiye köyünde 18 şehit torunları tarafından bir anıtla yaşatılıyor.
Tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Bugün bize düşen onlara layık olmaktır.
(Not: Çanakkale şehitliklerini bu linkten 360 derece izleyebilirsiniz.)
Prof. Dr. Osman ÖZSOY – Haber7
yazaramesaj@gmail.com  
 www.osmanozsoy.com.tr

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri