Tüketim ve yatırım durdu

Türkiye ekonomisi 2012'de reel olarak yüzde 2,2 büyüdü.

 

Vatandaşın tüketim harcamaları reel olarak yüzde 0,7, özel sektörün yatırım harcamaları yüzde 4,5 düştü. Kişi başına milli gelir ise 10 bin 504 dolara çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 yılı dördüncü (ekim-kasım-aralık) ve yıllık gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) sonuçların açıkladı. Sonuçlar, küresel krizin etkilerinin ve ekonomiyi soğutma çabalarının rakamlara yansıdığını ortaya koydu. Ancak Türkiye yine de 13 çeyrektir kesintisiz büyüyor.

786 milyar dolar

Türkiye ekonomisi geçen yıl reel olarak yüzde 2,2 büyüdü. Bu sonuç son orta vadeli programda aşağı yönlük revize edilen ve yüzde 3,2'ye çekilen büyüme rakamının da altına inildiğini gösteriyor. Yıllık GSYİH rakamları reel fiyatlarla 117,7 milyar lira, cari fiyatlarla 1,4 trilyon lira ve dolar bazında 786 milyar doları geçti. 2011'de 10 bin 466 dolar olan kişi başına milli gelir ise 10 bin 504 dolara çıktı.

Devletin yatırımı arttı

GSYH ile ilgili en dikkat çekici sonuçlar ise harcamalara göre yapılan hesaplamalar açısından tüketim ve yatırımda görüldü. Vatandaşın tüketim harcamaları (yerleşik hanehalkı) reel olarak yüzde 0,7 düşerken, devletin nihai tüketim harcamaları ise yüzde 5,7 arttı. Yatırım harcamaları (gayri safi sabit sermaye oluşumu) açısından konuya bakarsak, özel sektörün bu tür harcamalarının reel olarak yüzde 4,5 düştüğünü görüyoruz. Devletin benzer harcamaları ise yüzde 8,9 arttı.

Giyimden çok kıstık

Vatandaşın tüketim harcamalarına bakınca özellikle giyim ve mobilya harcamalarında büyük düşüş olduğu görülüyor. Reel olarak yıllık harcamalar giyimde yüzde 6, mobilya-ev aletinde yüzde 3,.3, ulaştırma- haberleşmede yüzde 2,7 düştü.. Buna karşın gıdada yüzde 2, eğitimde yüzde 7,1, sağlıkta yüzde 9,3 artış oldu.

Avrupa'da ikinci OECD içinde 14'üncü olduk

Euro Bölgesi ekonomisinin yüzde 0,6, Avrupa Birliği'nin yüzde 0,3 küçülmesinin beklendiği 2012'de Türkiye ikinci sırada yer aldı. Avrupa'da yüzde 3,2 büyüyen Estonya'nın ardından en fazla büyüyen ikinci ülke Türkiye oldu. Çin, Hindistan gibi ülkelerin de dahil edildiği OECD verilerine göre ise Türkiye en çok büyüyen 14'üncü ülke durumda.

BUGÜN GAZETESİ




 
 
 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri