Tüketici benzinde 30 kuruş indirim istiyor

Akaryakıt dağıtım şirketleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) benzinde 4, motorinde ise 3 kuruşluk indirim yapmasının ardından, bu perşembe günü yapılacak EPDK toplantısını bekliyor.

Tüketiciler Birliği ise toplantı öncesinde benzinin litre fiyatının en az 30 kuruş indirilmesi gerektiği savundu.
Şirketler tarafından yapılan indirimler sonucunda benzinin litre fiyatı ortalama 3.21 lira, motorinin ise 3.25 lira olmuştu.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, fiyatların en kötü ihtimalle 2.95 liraya inmesi gerektiğini savunarak, “En az 30 kuruş indirim bekliyoruz. EPDK'nın da benzinin litresinde üst sınır olarak 2.95 lirayı gösterge alarak müdahalede bulunmasını bekliyoruz. Cezai yaptırımlar da uygulanmalı” dedi.
Verilen süre dolmadan firmaların benzinin litre fiyatlarında indirime gittiğine dikkat çeken Kaya, şöyle konuştu:
“Petrol fiyatlarında bir anormallik yok. Neden indirim yapıldı? Demek ki ortada fazla kârlâr söz konusu. Firmalar benzini rafineriden 58 kuruştan alıyor. Yüzde 5 nakliye, yüzde 18 bayi kârı koyduğunuzda fiyat 81 kuruşa çıkıyor. Dağıtıcı firmalar yüzde 50 civarında kârla vergi hariç benzini 1.25 TL'den satıyor. Vergiler de katıldığında fiyat 3.25 TL'ya ulaşıyor. Serbest piyasa, ancak bu kadar da olmamalı. Dağıtıcı firmanın daha küçük kârlar etmesi gerekiyor. Dağıtıcı firmaların yüzde 15 kâr yapması durumunda bile fiyatların yaklaşık 30 kuruş ve daha fazla aşağı çekilmesi gerekiyor.”

Devletten 9 kuruş indirim
Akaryakıt dağıtım şirketleri benzinde 4, motorinde ise 3 kuruşluk indirimler yaparken, devletin elindeki Türkiye Petrolleri'nin alt kuruluşu TP Petrol Dağıtım benzinde 9, motorinde ise 8 kuruşluk indirim yaparak, EPDK'nın perşembe günü yapılacak toplantısından çıkacak kararın da yaklaşık olarak bu yönde olacağının işaretini verdi.


Milliyet


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri