TÜİK'in rakamı dikkate alınırsa asgari ücrette uzlaşma sağlanır

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, 1 Ocak 2009'dan itibaren geçerli olacak yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları devam ederken, Türk-İş'ten hükümete teklif geldi.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul, hükümetin, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) belirleyeceği asgari ücret rakamını kabul etmesi halinde asgari ücretlinin nefes alacağı bir rakam üzerinde anlaşılabileceğini belirtti. Yurdakul, hükümetin önceki yıllardaki yaklaşımını sürdürmesi halinde imza atmayacakları ve çekilecekleri uyarısında bulundu. Yurdakul, küresel finansal krizin etkilerinin ülkede de hissedildiği bir dönemde asgari ücret görüşmelerinin "oldubittiye getirilmesine'' izin vermeyeceklerini söyledi.

Asgari ücret görüşmelerinde üçüncü oturumun 22 Aralık'ta yapılacağını anımsatan Yurdakul, büyük ihtimalle bundan sonra yapılacak toplantıyla da asgari ücretin açıklanacağını ifade etti. 22 Aralık'ta yapılacak toplantıda rakamların netleşmesini istediklerini vurgulayan Yurdakul, masaya, çalışanın ailesinin ve 1 çocuğunun dikkate alındığı bir rakamla gelinmesi halinde üzerinde çalışma yapabilecekleri bir durumun ortaya çıkacağını aksi halde, bu rakamın altında bir rakamı konuşmayacaklarına dikkat çekti. Önerilerini komisyon üyelerine, özellikle hükümeti temsil eden üyelere ilettiklerini anlatan Yurdakul, önerilerinin kabul edilip edilmeyeceğini büyük ölçüde 22 Aralık'ta yapılacak toplantıda göreceklerini söyledi. TÜİK'in belirleyeceği rakam üzerinde tartışıp ortak bir noktada buluşabileceklerini ifade eden Yurdakul şunları söyledi: "Hükümetin bunu kabul edip etmeyeceğini göreceğiz. Ama şu ana kadar herhangi bir şey söylemiyorlar. Asgari ücrete 2009 yılı için öngörülen enflasyon oranı doğrultusunda yüzde 4-5 zam yapılmak istenirse bu olmaz."

Hükümetin önceki yıllardaki yaklaşımını sürdürmesi halinde bunun altına imza atmayacaklarını ve oyunun içinde yer almayarak, gerekçeleri kamuoyuyla paylaşacaklarını vurgulayan Yurdakul, "Ama yeni bir değerlendirme için toplantıya davet edilirsek de asgari ücretlilerin şartlarının iyileştirilmesi adına bu daveti geri çevirmeyiz." şeklinde konuştu. Ankara, aa
zaman

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri