Tuhaf oylamaya Ankara'dan sert tepki

Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, Ermeni "Soykırım tasarısı"nı bir oy farkla kabul etti. Komite'deki 46 üyeden 22'si ret, 23'ü ise kabul oyu verdi. Karardan sonra Türkiye, Washington Büyükelçisi Tan'ı istişare için geri çağırdı

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ndeki Ermeni "soykırım karar tasarısı"nın görüşülmesinde Beyaz Saray'ın son anda devreye girmesi de sonuç vermedi. Dün akşam TSİ 17:00'da başlayan ve gece 23:00'e kadar devam eden oturumda, Komite'deki 46 milletvekilinden 22'si tasarıya ret oyu verirken 23'ü ise kabul oyu verdi. Son ana kadar sonuç belli değildi. İlk etapta tasarıya "hayır" oyları önde gitti. Daha sonra dört üyenin oturumdan ayrılmasıyla yaklaşık birkaç saat boyunca sonuçlar 22 "evet", 20 "hayır" şeklinde kaldı. Ancak sonra, dört üyeden üçünün salona girmesiyle tasarı bir oy farkla kabul edilmiş oldu. Aslında, Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Howard Berman, "kulis oyunlarıyla" oylamayı uzatıp üç üyenin gelmesini sağladı. Ardından tasarının kabul edildiğini açıkladı. Açıklamadan sonra alkış sesleri yükseldi. Altı saat süren oylama maratonu, bugüne kadarki en tartışmalı görüşme oldu.

BAŞBAKANLIK'TAN JET KINAMA
ABD'deki tasarının kabul edilmesi Ankara'dan sert tepki gördü. Başbakanlık, "Sözde Ermeni Soykırım Tasarısı" nın ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilmesinden birkaç dakika sonra yaptığı yazılı açıklamada, "Türk ulusunu işlemediği bir suçla itham eden bu tasarıyı kınıyoruz" denildi. "Hükümet açıklaması" başlıklı açıklama şöyle: "Türkiye, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi tarafından bugün kabul edilen tasarıyı üzüntüyle karşılamıştır. Türk ulusunu işlemediği bir suçla itham eden bu tasarıyı kınıyoruz. Bu tasarıyı destekleyenler, tarihi gerçekler ve uzman tarihçiler arasındaki konuyla ilgili fikir ayrılıklarını görmezden gelerek siyasi saiklerle yanlış ve haksız bir tutum benimsemişlerdir. Siyasetçilerin tarihçilerin alanına yönelik müdahaleleri her zaman olumsuz etkiler yaratmıştır. Vaşington Büyükelçimiz Namık Tan bu gelişme çerçevesinde bu akşam istişareler için Ankara'ya çağırılmıştır."

TADF Heyeti'nden üyelere sıkı markaj
TÜRK Amerikan Dernekleri Federasyonu( TADF) heyeti, kararsız ve tasarı yanlısı komisyon üyelerini yakın markaja aldı. TADF Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Direktörü Can Kaplan başkanlığındaki 18 kişilik heyet, komisyon üyeleri Sheila Jackson Lee, Eni Faleomavaega, Gregory Meeks, Bill Delahunt, Keith Ellison, Mike Mcmahom, Gary Ackerman, Donald Payne, Elliot Engel, Joseph Crowley, Albio Sires ve Christopher Smith'i ziyaret ederek, Türkiye'nin "Tarihin, tarihçilere bırakılması" görüşünü aktardı.

Washington'da çetin lobi savaşları yaşandı
ERMENİ tasarısının oylamasından önce Türkiye ve Ermenistan arasında tam bir lobi savaşı verildi. Amerikan Washington Post gazetesi, Türk ve Ermeni tarafların lobi faaliyetleri için yüz binlerce dolar harcadığını yazdı. ABD Başkanı Obama'nın iki üst düzey yardımcısı Joe Biden ile Dışişleri Bakanı Hilalry Clinton'ın "belalı bir ikilem" içinde kaldığını aktaran gazete, "Türkiye, bir dönem Temsilciler Meclisi çoğunluk lideri de olan Demokrat Richard A. Gephardt'ın öncülüğünde lobi faliyetlerini yürüttü" diye yazdı.

Berman: Türkiye tarihini tanımalı
ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Howard Berman, tasarıda 'evet' oyu kullandı. Holokost'tan kurtulan Berman, Türkiye'nin Almanya örneğini takip ederek tarihini tanıması ve geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğini söyledi. TBMM Heyeti Başkanı Murat Mercan, görüşmelerinde Howard Berman'dan nasıl bir izlenim edindiğinin sorulması üzerine, gazetecilere yaptığı açıklamada "Kendisinin tavrı belli. Ama burada yerel politikaların ulusal çıkarları çok etkilememesi gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Ankara, Tel Aviv'den destek talep etmedi
TÜRKİYE-İsrail ilişkilerinde yaşanan ciddi gerginliklerin bir yansıması olarak Ankara'nın, önceki yılların aksine "Ermeni soykırımı" tasarısını engellemek amacıyla İsrail'den "resmen" yardım istemediği öğrenildi. Diplomatik kaynaklar da, Ankara'nın, önceki yıllardan farklı olarak bu defa İsrail'den "resmen" yardım talep etmediğini belirterek şunları söyledi: Bu yıl, Ankara'dan pek ses çıkmadı. Önceki yıllarda İsrail Büyükelçisi, resmen davet edilerek Türkiye'nin destek arzusu ve beklentileri iletilirdi. Bunun üzerine de Şimon Peres (İsrail Cumhurbaşkanı) Washington ile görüşürdü. Bu defa öyle olmadı. Sadece Washington'daki Türk Büyükelçisi bazı Musevi kuruluşlarla görüştü."
sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri