TSK’nın tavrı bildiride

28 Şubat'ın ardından en uzun süren MGK toplantısına 'İrticayla Mücadele Eylem Planı' ve askerlere sivil yargı yolunu açan yasa damga vurdu. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, söz konusu gelişmelerden duyduğu rahatsızlığı kurul üyelerine aktardı.

MGK'nın ardından Gül, Erdoğan, Başbuğ ve iki bakanın katılımıyla mini bir zirve daha yapıldı

Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) dün gerçekleştirilen, 28 Şubat'tan sonraki en uzun süren toplantısına, “İrticayla Mücadele Eylem Planı” belgesi ile TBMM'de gece yarısı yapılan ve askerlere sivil yargılamanın yolunu açan yasa tartışmaları damgasını vurdu. Cuma günü yaptığı basın toplantısında, askerin duyduğu rahatsızlığı MGK'ya taşıyacağını açıklayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, toplantıda, tepkisini açık biçimde dile getirdi. Bu durum, MGK bildirisine de yansıdı. MGK'nın ardından, askeri yargının anayasal düzene karşı işlenen suçlar yönünden soruşturma ve kovuşturma yetkisini ortadan kaldıran gece yarısı düzenlemesiyle ilgili bir zirve daha yapıldı.
MGK'nın haziran ayı toplantısı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, toplantı öncesinde MGK üyesi bakanlar ile 2 saat süren bir zirve yaptı. Saat 13.30'da başlayan toplantının, bütün kurul üyelerinin yer aldığı bölümü, 7 saat 40 dakika sürdü. MGK'nın 28 Şubat 1997'de yapılan tarihi nitelikteki toplantısı, yaklaşık 9 saat sürmüştü. MGK'nın olağan toplantıları son dönemde ortalama 5 saat sürüyordu.

Başbuğ'dan hükümete mesaj
Genelkurmay Harekât Başkanlığı'nca hazırlandığı iddia edilen “İrticayla Mücadele Eylem Planı” belgesinin altında imzası olduğu öne sürülen Albay Dursun Çiçek'in sivil savcılık tarafından tutuklanması istemiyle mahkemeye sevkedildiği saatlerde sona eren MGK toplantısından edinilen bilgilere göre; Org. Başbuğ TSK'ya yönelik sistemli yıpratma kampanyasından duyduğu rahatsızlığı iletti ve söz konusu belge üzerinden TSK'ya yönelik haksız saldırılarda bulunulduğunu, TSK'nın demokrasiye bağlılığının sorgulanmaya çalışıldığını dile getirdi. Başbuğ ayrıca, devletin temel kurumları arasındaki uyum ve güvenin önemine işaret ederek TSK'ya yönelik kampanyaya karşı devletin bütün kurumlarının hassasiyet göstermesi gerektiği mesajını verdi.

Tepki bildiride
Org. Başbuğ'un bu değerlendirmeleri MGK bildirisine de geçirildi. Bildirinin 2. maddesinde şu ifadeler yer aldı:
“Devletimizin kurumlarını yıpratmaya yönelik beyan ve yayınlara ilişkin tepki ve düşünceler dile getirilmiş. Bu tür faaliyetlerin ülkemize bir fayda sağlayamayacağı teyit edilmiştir.”
Böylece, “kuvvetli ifadelerle olmasa da” Başbuğ'un asimetrik psikolojik harekâta yönelik şikâyetinin hem Cumhurbaşkanı hem de hükümet tarafından teyit edildiği de vurgulandı.
Bildirinin ilk maddesindeki ifadeler de dikkat çekti. Daha önceki MGK toplantılarında, bildirinin ilk maddesinde genellikle “iç ve dış gelişmeler” ifadesinden sonra terörle mücadele vurgusunda bulunuluyordu. Dünkü bildirinin ilk maddesindeki “her türlü faaliyet” ifadesi dikkati çekti. Bildiride, “Ülke güvenliğini etkileyen iç ve dış gelişmelerin kapsamlı bir değerlendirmesi yapılmış; ülkemizin bütünlüğünü ve milletimizin birliğini ve huzurunu bozmaya yönelik her türlü faaliyete karşı yürütülen mücadelenin, halkımızın güven ve desteğiyle sürdürüleceği belirtilmiştir. Bu konuyla ilgili çalışmalar da gözden geçirilmiştir” denildi.
Toplantıdan sonra yayımlanan bildiride, Kıbrıs ve terörle mücadele boyutu dahil Türkiye-Irak ilişkilerindeki son gelişmelerin değerlendirildiği kaydedildi.

Kap-kaç yasası zirvesi
Toplantının sona ermesinin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Orgeneral Başbuğ, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin Çankaya Köşkü'nde bir süre daha kalarak kritik bir zirve daha gerçekleştirdi. 1 saat 10 dakika süren beşli zirvenin gündemini, askerlere sivil yargı yolunu açan, muhalefet tarafından kap-kaç yasası olarak nitelendirilen ve Orgeneral Başbuğ'un, TSK'nın görüşünün alınmaması nedeniyle hükümete rahatsızlığını ilettiği yasal düzenleme oluşturdu. Yasa konusunda 15 gün içinde karar vermesi gereken Gül'ün konunun detaylarını, düzenlemenin bütün taraflarından dinlediği bilgisi kulislere yansıdı.


Üç bakan toplantıya ilk kez katıldı
MGK'nın dün yapılan toplantısına, mayıstaki kabine revizyonunda hükümete giren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Adalet Bakanı Ergin ile Dışişleri Bakanı Davutoğlu ilk kez katıldı. Genelkurmay Başkanlığı, Arınç'ın bakan olmadan önce Ergenekon davasında yargılanan emekli askerleri kastederek, “İyi ki bu paşalarla savaşmamışız” sözüne tepki göstermişti. Arınç, bu polemiğin ardından ilk kez komutanlarla aynı platformda bir araya geldi. Arınç'ın, toplantıdan ayrılırken durgun yüz ifadesi dikkati çekti.
MGK toplantısına basın mensupları yoğun ilgi gösterdi. Köşk kapısında yerli ve yabancı 100'e yakın gazeteci toplantıyı takip etti.
Milliyet


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri