Kadife Şahin
Trafik sigortasında yıllık prim ücretlerinin yapılan düzenlemeler sonrası bir anda 250 TL'den, 750 TL civarına çıkmasının ardından, kamu otoritelerinin maliyetlerin düşürülmesi yönündeki çalışmaları sonrası prim fiyatlarında trend düşüş eğilimine doğru döndü. Yapılan düzenlemeler sorası özellikle bedeni hasarlardan dolayı maliyetlerin yükseldiğini ifade eden Ak Sigorta'nın Genel Müdürü Uğur Gülen, "Bedeni tazminatların hesaplanmasında standart olmaması nedeniyle sigorta şirketleri mahkemeden mahkemeye, kişiden kişiye değişen tutarlarda tazminat ödemek zorunda kalıyorlardı ve bu belirsizlik, doğru fiyatlandırma yapmamızı engelliyordu" dedi.
Sıkıntıların büyümesi nedeniyle kanun düzenleyicilerle bir araya gelerek maliyetlerin düşürülmesine yönelik çalışmalar yapıldığını hatırlatan Gülen, trafik sigortasında fiyatların mayıs ayından itibaren düşüş trendine girdiğini söyledi. Şirket olarak yüzde 30'lara varan fiyat indirimlerine gittiklerini belirten Gülen, "Geçtiğimiz nisan ayında, yasada 3 tane önemli kanun maddesi değişikliği yapıldı. Mayıs ayından itibaren fiyat artışları durdu. Tüm sektörde, yasa değişikliğinin maliyetlere nasıl yansıyacağı gözlemlenmeye başlandı" şeklinde konuştu.
'Primler oturacak'
Haziranda başlayan düşüş trendinin temmuz ayında hızlandığını belirten Uğur Gülen, trafik sigortası fiyatlarının geldiği seviyeye ilişkin şöyle konuştu: "Ağustos ayının ilk 15 gününe baktığımızda ise, fiyatlarda çok ciddi bir düşüş yaşandı. Hatta, Ağustos'un ikinci yarısında, bir gün içinde, yaklaşık 685 TL'den, 610 TL'ye geriledi. Bir günde yüzde 10'luk bir fiyat düşüşü yaşandı. Bu düşüş sürebilir elbette ama bu bir maliyet meselesi. Devletin ilgili birimlerinde, fiyatları bir miktar daha düşürebilir miyiz soruları ya da iyi niyetli telkinleri var. Fiyatlar bir miktar daha düşebilir ya da bu seviyelerde duracaktır. Açıkçası son 3 ayda, trafik sigorta pirim fiyatları yüzde 12 civarında bir düşüş yaşadı. Şu anda pirim fiyatları ortalama 500 TL'nin biraz üzerinde. Öte yandan, "kusurlu sürücülerin vefatından dolayı yakınlarına tazminat ödemesi ve bunu 10 yıl önceye kadar uygulama kararının kaldırılmasını" da son derece yerinde bir karar olarak değerlendiriyoruz. Bahsi geçen belirsizliklerin ortadan kalkması ve yeni uygulamaların zamanla benimsenmesine bağlı olarak trafik sigorta primlerinin de pazarda oturmasını bekliyoruz."
Erkek adam, eşine anahtar verir mi?
Aksigorta'nın, Yöntem Araştırma'ya yaptırdığı trafik araştırmasında ilginç sonuçlar elde edildi.
Araştırmaya göre kaza sonrasında araç sahipleri polisi aramıyor.
Otomobil sahipleri bir kaza anında önce ya acente ya da aileden birini arıyorlar. Kadınların yüzde 45'i eşini arıyor.
Kazadan sonra eşini arayacağını söyleyen erkeklerin oranı kadınlardan çok düşük, sadece yüzde 6.
Kaza anında polisi arayacağını belirten kişilerin oranı ise, en yüksek seviyesine (yüzde 38), en düşük sosyo ekonomik grubunda ulaştı.
Eşinin araçlarını kullanmasına izin veren kadınların oranı yüzde 60. Erkeklerde bu oran yüzde 13'e kadar geriliyor. Bu da erkeklerin araçları üzerindeki sahiplik duygusunun yüksek olduğunu gösteriyor.
Eşleriyle aracını paylaşmayacağını belirten erkekler, büyük çoğunlukla valeye de araç vermiyor.
Katılımcıların yüzde 72'si 5 yılda veya daha sık aracını değiştirdiğini belirtiyor. (MİLLİYET)