TOBB: Referandum siyasallaştı

TOBB: Referandum siyasallaştı rahatsız olduk, demokrasiyi genişleten adımlardan yanayız

Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki TOBB yönetim kurulunu kabul etti. Hisarcıklıoğlu, “Referandum sürecinin siyasallaşması bizi rahatsız ediyor. Demokrasi ve özgürlüğü genişletecek her adımı olumlu buluyoruz” dedi.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, referandum sürecinin siyasallaştırılmasının kendilerinini rahatsız ettiğini belirterek “Bunun siyasal bir tartışma konusu olmaması, içeriğinin tartışılıyor olması lazım” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rifat Hisarıcıklıoğlu ve beraberindeki TOBB yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Resmi konuttaki kabule, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün katıldı.

Nezaket ziyareti

Hisarcıklıoğlu, kabulün ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakan'a nezakete ziyaretinde bulunduklarını ifade ederek, kabulde ekonomideki öncelikli konuları ele aldıklarını söyledi. TOBB'un yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu noktasında bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bununla ilgili çalışmalar yaptıklarını, son 5 yıldır her genel kurulda TOBB başkanı olarak bunun altını çizerek yeni bir anayasa istediklerini söylediklerini kaydetti.

Kaliteli demokrasi

Bunu “güçlü ekonomi, kaliteli demokrasi” şeklinde sloganlaştıran bir cümleyle ortaya koyduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Eğer Türkiye 2023'te dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girecekse ekonomisinin güçlü olmasını istiyorsa güçlü demokrasinin olması lazım. Onun için Türkiye'nin yapısal değişiminin en önemli başlangıcı, değişimini ve dönüşümün başlangıcını yeni bir anayasayla olur. Biz TOBB olarak bu süreçte yeni bir anayasa yapılması noktasında zaten gerekli tavrının net olarak ortaya koymuşuz. En son 22 Mayıs Genel Kurulu'nda bu konuda görüşlerimizi söylemişiz. Biz ne düşündüğümüzü açık ve net olarak söylemişiz.”

Siyasallaşma rahatsızlığı

Referandum sürecine değinen Hisarcıklıoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu sürecin siyasallaşması bizleri rahatsız etmektedir. Bu referandum konusu teknik bir mesele. A, B, C partisi oylaması konusu değildir. Siyasi partileri oylamıyoruz. Bu konunun siyasal bir tartışma konusu olmaması gerekiyor. İçeriğini tartışıyor olmamız lazım. Referandumun içeriğinin ne getirip ne götürdüğünü tartışıyor olmamız lazım. Maalesef bizim kamuoyunda şu an gördüğümüz en büyük eksiklik bu.”

Rota değişimden yana

TOBB olarak rotalarının değişimden yana olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, farklı bir değişim ve sürecin dışında olmalarının mümkün olmayacağını söyledi. Referandumun Türkiye'ye yakışır, Türkiye'yi hedeflerine taşıyacak yeni bir anayasa oluşturulması için bir başlangıç olacağını düşündüğünü ifade eden Hisarcıklıoğlu, demokrasi ve özgürlüğü genişletecek her türlü adımı da olumlu bulduklarını açık ve net olarak her yerde ifade ettiklerini belirttikleri söyledi.

Ticaret ve Borçlar Kanunu geçsin Mali Kural çıksın

TÜRK Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu, Perakende Kanunu ve kamu alımlarında yüzde 15 yerli malı kullanılması, fiyat avantajı konusunda yapısal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu Başbakan Tayyip Erdoğan'a ifade ettiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, “Özellikle Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu'nun Meclis'ten 60'ar maddesi neredeyse geçmiş durumda. Mutabakat halinde. Fakat gündemden düştü. Referandumdan sonra açılacak TBMM'de bunların birinci öncelikle olarak gündeme gelmesini söyledik” dedi. Hisarcıklıoğlu, büyüme sürecinin kuvvetlendirilmesi ve faizlerin düşmesi açısından Mali Kural'ın muhakkak çıkmasının gerekliliğini Başbakan'a ifade ettiklerini kaydetti.

Vergi ve prim borcu 90 milyar liraya çıktı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, devletin vergi, SSK ve Bağkur borçlarının toplam alacağının 90 milyar liraya ulaştığını, bunun yüksek gecikme faizlerinden kaynaklandığını ifade etti.

TOBB yönetim kurulu Kılıçdaroğlu'na da gitti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindekileri kabul etti. Hisarcıklıoğlu, görüşmede kamuya olan borçların ve kalkınma ajanslarının yeniden yapılandırılması konusunu arz ettiklerini söyledi. Kılıçdaroğlu'nun, Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ile borçların yeniden yapılandırılması noktasında destek vereceklerini açıkça ifade ettiği belirten Hisarcıklıoğlu, “Mali Kural'ı söyledik. Onlar da destek verdiklerini söylediler” dedi.

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri