TMSF-Danıştay kavgası patladı

'Güvercin' artık 'şahin'e döndü TMSF-Danıştay kavgası patladı

TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, 6.5 aylık başkanlık döneminde 'güvercin' olduğunu, ancak bundan sonra şahinliğini göstereceğini söylerken, Danıştay'a ilişkin sözleri yüzünden hakkında dava açıldı. Savcılık, kamu görevlisine, görevinden dolayı hakaret suçundan Gül'ün 2.5 yıl hapsini istedi.


BAŞKANLIĞI üstlendiği dönemde “Hak peşinde şahin, adalet karşısında güvercinim” sözleriyle gündeme gelen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, 6.5 aylık görev döneminde 'güvercin' olduğunu, ancak bundan sonra 'şahin'liğini göstereceğini söyledi. Aynı gün Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı, Danıştay'ın Toprak Grubu'na ilişkin kararına yönelik sözleri yüzünden Şakir Ercan Gül hakkında iddianame düzenledi. İddianamede, Şakir Ercan Gül'ün, 1 yıl 3 ay ile 2.5 yıl arasında hapis cezası öngören “Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret” suçundan yargılanması istendi. İddianamenin kabul edilmesi halinde Gül'ün yargılanmasına, önümüzdeki günlerde Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesinde başlanacak.
İfade vermekten gocunmadım
Bu gelişmeleri değerlendiren Gül, geçen cuma günü Danıştay üyelerine hakaret iddiasıyla savcıya ifade vermeye gittiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Bazıları gitmiyor ya, biz gittik TMSF Başkanı olarak. Hiç de gocunmam, giderim. Maksadımızın ne olduğunu da savcıya anlattık. 'Biz böyle bir ifade kullandık ama bu ifadenin maksadı Danıştay üyelerini rencide etmek değildi. Hukuk devletine inanan birisiyim. Hakaret kastımız olsaydı zaten 'Danıştay Başkanı'yla görüşeceğim, anlatacağım, haklılığımıza inanacak' ilavesini yapmazdım. Biz niye böyle bir ibarede bulunalım? 'Bunu anlatınca hak vereceklerini düşünüyorum' dedim. Ama ona rağmen dava açıldı.”
Ülkem için mahkum olurum
Gerekirse mahkemeye de gidebileceğini belirten Gül, sözlerine şöyle devam etti: “Bu ülke için mahkum olmak da bir şereftir. Canımızı yakan bazı kararlar var. Onlarla ilgili serzenişte bulunuyoruz. Herkes görevini yapsın. Biz haksızsak bizim aleyhimize sonuçlansın. Ama biz özellikle Toprak meselesinde haklıyız. Bunun için de devletin kurumlarından, başta yargı olmak üzere diğer kurumlardan yardım istiyoruz. ”
Bu arada güvercinliği bırakıp şahin olacağı mesajı da veren Gül, “Bu bir gereklilik haline geldi. Muhataplar, şahin olmayı gerektirecek tavır içine girdiler. Bunu da milletin menfaatleri doğrultusunda, hukukun, hakkın yerine gelmesi için yapacağız. Yoksa yaptığımız hiçbir işte keyfilik yoktur.”

Garipoğlu dosyası 2 ay içinde kapanır

TMSF'nin Uzan Grubu, Çukurova Grubu ve Yaşar Grubu'nun borçlarının tahsilatında başarılı olduğunu belirten Şakir Ercan Gül, kendi başkanlığı döneminde ikinci kez Garipoğlu Grubu ile protokol yapıldığını, bu dosyanın kapanmak üzere olduğunu ve bir iki ay içinde sonuçlandırılabileceğini açıkladı. Balkaner Grubu ile de başkanlığı döneminde protokol yapıldığını hatırlatan Gül, “İlgili hakkında mahkumiyet kararı çıktı. Bu bizi biraz zora soktu. Yargıtay'da ceza davası, ilgili hakkında onandı. Süreç biraz zora girmekle birlikte henüz temerrüt hali yok. Önümüzdeki süreyi değerlendirerek alacak tahsilini realize etmek istiyoruz” dedi. Gül, Aksoy ve Korkmaz Yiğit'le yapılan protokollerin başarısız olduğunu, Demirel Grubu ile böyle bir imkan da bulamadıklarını belirtirken, Ceylan ve Bayındır protokolleri için de “Tahsil kabiliyeti çok zayıf” diye konuştu.

Halis Toprak'a teklif: Dediğin fiyatın 10'da 1'ine gel sana verelim

ŞAKİR Ercan Gül, batık Toprakbank'ın eski sahibi Halis Toprak'ın TMSF'ye devredilen Toprak Grubu'nun mal varlıklarının satışıyla ilgili son dönemlerde yaptığı suç duyurularına ilişkin şunları dile getirdi: “Ben bazen onun söylediklerine karşılık diyorum ki 'dediğin fiyatın onda birine gel sana verelim. Getir müşteriyi.' Bir hesap yapıyor. Bozüyük'teki araziden bahsediyor. 'Metrekaresi 1000 dolar olsa 850 milyon dolar eder' diyor. Bu adamın nesini tartışalım, nesini konuşalım? Bu kadar ölçüsüz, izansız. Kötü niyetli diye değerlendirmemek lazım. Hasta. Varlık yeter ki satılsın. 'İlla biz satalım arzusunda değiliz. Amacımız tahsilat maksimizasyonu. Sen daha yüksek fiyata satıyorsan, sen sat. Bunu kendisine de söylüyoruz, o imkanı kendisine verdik. Halis Toprak'ın TMSF ile ilişkilerinde haklı bir unsur ve haklı bir yanının olduğunu düşünmüyorum. Hele hele son davalık olduğumuz gayrimenkul satışıyla alakalı verilen karar çerçevesinde bir yanlış yapılmıştır. Bu yanlışın Türk toplumu, Türk hukuk düzeni tarafından düzeltilmesini bekliyoruz.”

Çok şükür dünya hukuk sistemi çıldırmamış, Saba Fakes davasını kazandık

UZAN Grubu dosyası kapanmamasına karşın çok başarılı gördüğünü belirten Şakir Ercan Gül, Ürdün asıllı Hollanda vatandaşı Saba Fakes'in Telsim'in Vodafone satışı nedeniyle zarara uğradığı iddiasıyla Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümü Merkezi (ICSID) nezdinde Türkiye aleyhine açtığı 19 milyar dolarlık davanın Türkiye lehine sonuçlanmış olmasının önemine de dikkat çekti. Bu davanın Libananco davasına dolaylı etkisi olacağını belirten Gül, şu değerlendirmeyi yaptı:
Libananco'da koz olacak
Bu karardan esinlenerek Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID) yargılamasında Libananco olayını değerlendirdiğimizde, Türkiye Cumhuriyeti'nin eline ilgili hakim ortağın birtakım uluslararası kişileri kullanarak çevirdiği dolaplar konusunda çok önemli koz geçmiştir.
120 günlük süre var
Daha önce şunu söylemiştim; 'dünya hukuk sistemi çıldırmadıysa bu davayı biz kazanırız.' Çok şükür dünya hukuk sistemi çıldırmamış. Dünya adalet sistemi TMSF'yi haklı buldu. Bu süreçte ilgili kişinin itiraz hakkı bulunuyor. Fakat ICSID Türkiye'ye 1.5 milyon dolar mahkeme masrafını ödemesi şartıyla itirazı dinleyecek. 120 günlük sürenin dolmadı ve şu ana kadar kendisine itiraz edildi.
Uzanlarla protokol
TMSF Başkanı olarak Uzan Ailesi'nin fertlerinden herhangi biriyle görüşmedim. Bugüne kadar en ciddi tahsilatlardan birini Uzan Grubu'nda yapsak da bu büyük ölçüde vergi alacaklarına gitti, TMSF'nin alacağına mahsup edilmedi. Biz aldık Maliye'ye yatırdık. Böyle olunca bizim hesap açıkta kaldı.

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri