Time, Afganistan gerçeğini 'Molla A.' ile anlattı

Time dergisi, ABD'nin 2001' deki işgalden bu yana Afganistan'da Taliban direnişçilerini teslim olmaya ikna edememesinin sebebini bir Taliban komutanının hikayesiyle özetledi.

Dergide yer alan habere göre kimliğinin açıklanmasını istemeyen Taliban komutanlarından Molla A., 2001'de bir Amerikan saldırısında çok sayıda adamını kaybetmesinin ardından yenilgiyi kabullendi. Molla A., lüks aracıyla tüm silah ve mühimmatını, kendisine herhangi bir suçlama yöneltilmeyeceğinin garanti edilmesi karşılığında Kandahar'daki polis şefine teslim etti. Silah bırakmak isteyen birçok Taliban üyesinin kaderine örnek teşkil eden Molla A., kendi aşiretine düşman olan Achakzai aşiretine üye istihbarat şefinin kolladığı intikam fırsatını hayata geçirmesiyle garantilerin kağıt üzerinde kaldığını çok kısa sürede anladı.

ABD'nin, Stinger uçaksavar füzelerinin geri getirilmesi için 100 bin dolar ödül vaat etmesiyle bir yandan da para kazanabileceğini düşünen istihbarat şefi, Molla A.'yı hedef seçti. İstihbarat şefi, füzelerin kendisinde olmadığını söyleyen Molla A.'nın kardeşiyle kuzenini gözaltına aldırdı. Her iki akraba da gözaltındayken işkence gördü ve kuzeni bunun neticesinde öldü. Molla A., çareyi tekrar Taliban'a katılmakta buldu ve adamlarıyla birlikte Kandahar ile Helmand'da, ABD'nin öncülük ettiği koalisyon kuvvetlerine yönelik birçok saldırıya katıldı.

Time dergisine göre sadece eski düşmanlarından intikam almak amacıyla hareket eden Karzai yanlısı aşiretlerin üyeleri hükümet bünyesindeki görevlerinde yükseliyor ve bu, Taliban'ın mücadeleden vazgeçmelerini sağlamakta başarısızlığın nedenlerinden birini oluşturuyor. Dergi, muhtemelen yine Karzai'nin liderliğinde oluşturulacak yeni yönetimin bu konuda derhal adım atmaması halinde, Taliban'a karşı zafer elde edilemeyeceğini kaydetti. ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri