Diyarbakır'ın Sur ilçesinde tarihi Yanık Çarşı'daki 400 iş yeri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen "Sokak Sağlıklaştırma Projesi" kapsamında
133
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde tarihi Yanık Çarşı'daki 400 iş yeri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen "Sokak Sağlıklaştırma Projesi" kapsamında tarihi dokuya uygun yenileniyor.
233
İlçede PKK'lı teröristlerin saldırıları nedeniyle iş yerlerini aylarca açamadığı için büyük mağduriyet yaşayan esnaf, güvenlik güçlerince gerçekleştirilen operasyonlarla huzurun sağlanmasının ardından devletin sunduğu destekle yaralarını sarıyor.
333
SGK ve vergi borçları ertelenen, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 1 yıl kira bedeli alınmayan ve faizsiz 50 bin liralık krediye kavuşturulan esnafın son olarak da iş yerleri, "Sokak Sağlıklaştırma Projesi" kapsamında modernize ediliyor.
433
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yüzyıllara dayanan geçmişiyle yerli ve yabancı turistlerin ilk uğrak yerlerinden olan tarihi Yanık Çarşı'daki 400 iş yerine cephe sağlıklaştırma, sıva, boya, otomatik kepenk, aydınlatma, elektrik tesisatı ve açılıp kapanan üst çatı yaptırıyor.
533
Her bir iş yeri için ortalama 40 bin lira harcayan bakanlık, çalışmalar dolayısıyla esnaftan ücret talep etmiyor.
633
"Devletimiz bize kol kanat gerdi"
733
Yaklaşık 4 ay iş yerinin kapalı kalmasından dolayı o süreçte kira, çek ve diğer borçlarını ödeme konusunda sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Girişen, şöyle konuştu:
833
"4 aylık sürenin ardından sağ olsun devletimiz bize kol kanat gerdi. Dükkanlardan bir yıl kira almadı, 3 bin lira hibe verdi. Ayrıca esnafa faizsiz kredi verilecek. Geçen yıl teröristler Sur'u yakıp yıkarken devletimiz Sur'u tekrar inşa etti.
933
İnşallah cazibe merkezi haline getirecek. Sur, devletin katkısıyla maddi ve manevi olarak hak ettiği değere inşallah kavuşacak."
1033
Girişen, düzenlemelerin mimari dokuya uygun yapıldığını ve bakanlığın Sur'u yeniden inşa etmeye çalıştığını söyledi.
1133
Yapılan çalışmalarda iş yerlerinin büyüklüğüne göre masrafın değiştiğine işaret eden Girişen, "Bazı dükkanlara 50 bin-100 bin lira masraf yapılıyor. Ortalama her bir dükkan için yapılan masraf 40 bin liradan aşağı değil." şeklinde konuştu.
1233
Sur'un alışveriş açısından kentin kalbi olduğunu, çarşının da ilçe için çok önem taşıdığını belirten Girişen, çarşının mevcut haliyle hak ettiği değerde olmadığını ifade etti.
1333
Yürütülen projeyle birçok sorun çözüleceğinden çalışmaları önemsediklerini dile getiren Girişen, "Diyarbakır'a gelenlerin çarşıya uğramadan gideceğini zannetmiyorum. Sur bu yeni yüzü, yeni konseptiyle inşallah milyonlarca turisti ağırlayacak." dedi.
1433
"İnşallah daha güzel günler göreceğiz"
1533
"Devletimiz huzur ve güvenliği sağlamak için bir yandan dağda teröristle mücadele ederken diğer taraftan halka ve esnafa hizmet ediyor. Dükkanları, çarşıyı yeniliyor. Komple bir kalkınma hamlesiyle çalışmalar yaparak bir yandan da dağlarda savaşıyor, bir yanda da huzuru sağlamak için çalışmalar yapıyor. Hem ekonomi hem de güven anlamında çalışmaları var. Bundan sonra inşallah güzel şeyler olacak. Huzur sağlanmış. İnşallah daha güzel günler göreceğiz."
1633
İlçelerine turlar düzenlenmesini isteyen Girişen, "Şu an Sur bölgesi Türkiye'nin en güvenli yerlerinden biridir diye bilirim. Türkiye'nin her tarafından Diyarbakır'a, Sur'a turlar düzenlensin istiyorum. Yerli, yabancı turistler gelsin, alışveriş yapsınlar, Sur esnafına yardımcı olsunlar. Gelsinler, Sur'un güvenli bir yer olduğunu kendi gözlemleriyle yerinde görmelerini isterim." ifadelerini kullandı.
1733
"Sur'a büyük bir katkısının olacağını bekliyoruz"
1833
Çarşının altyapı, dizayn, çarpık düzen, elektrik, dükkanların iç içe olması, yağmur sularının yarattığı sorunlar bakımından eksiklikleri olduğunu anlatan Bakır, şöyle devam etti:
1933
"Çarşının eski yüzü ile yeni yüzü arasında bir kıyaslama yapılacaksa yeni yüzü daha güzel olacak. Gelen vatandaş ne aradığını, ne almak istediğini çok rahatlıkla bulabilecek. Dükkanlar tek tip olacak, düzen olacak.
2033
Baktığı zaman neyin nerede olduğunu görebilecek. Bizim için de bütün dükkanlarımız güzelleşecek, çarşımız güzelleşecek, altyapı sıkıntımız giderilecek. Bir yağmur yağıyordu, sular hep çarşıya doluyordu fakat bu sıkıntı kalkacak.
2133
Çarşıda büyük bir gelişme bekliyoruz. Bu çalışmanın tarihe ve Sur'a büyük bir katkısının olacağını bekliyoruz."
2233
Sur ilçesinde yapılan çalışmalara da değinen Bakır, "Genel olarak güzel şeyler yapılıyor. İnşallah bunun sonu gelir, bittiği zaman da güzel şeylerin olacağını temenni ediyoruz.
2333
Projeler tamamlandığında yabancıların daha çok gelmesini bekliyoruz çünkü ne yapıldı diye bir merak olacaktır. Zaten gözle görülen şeyler yapılıyor." diye konuştu.
2433
"Yeni hali çok güzel olacak"
2533
Çarşının üstünün kapalı olmadığı için dükkanların yazın çok sıcak, kışın ise çok soğuk olduğunu, yağmur yağdığında da ıslandıklarını ifade eden Akdal,
2633
"Yeni hali çok güzel olacak. Turistler gelip bakıyordu ama tarihi bir yapı görünmüyordu fakat şimdi daha görünür olacak.
2733
Tarihi çarşının önceki hali buraya hiç yakışmıyordu. Gelen yabancılar da beğenmiyordu.
2833
Daha çok turist çekeceğini düşünüyorum. Ziyaretçiler rahat bir şekilde dolaşacak." diye konuştu.