Sınav sürecinde yaşanan stres, aileden ya da yakın çevreden gelen yoğun mesleki kariyer baskıları nedeniyle tercih dönemine de sıçradı. Yanlış kararların sınav başarısını heba edebileceğini belirten İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet bu dönemde alınması gereken kararlarla ilgili kritik uyarılarda bulundu. Tercih döneminde soğukkanlı olunması gerektiğini ifade eden Rehberlik Koordinatörü Murat Acet “Yaşamı sadeleştirmek gerek. Yani tercih dönemine odaklanıp hiçbir bilgi ve detayı atlamadan sınav başarınızı doğru kararlarla pekiştirmelisiniz. Diğer bir deyişle maçı hem sahada hem de masada kazanmalısınız” dedi.
Becerini keşfet
Rehberlik Koordinatörü Acet, şöyle devam etti: “Eğer hangi özelliklere ve yeteneklere sahip olduğunuzu bilirseniz “Ben neleri yapabilirim, yapabiliyorum?”, “Seçeceğim meslek ve bölümden beklentilerim nedir?” sorularının cevaplarını doğru bulabilirseniz sağlıklı bir tercihte bulunmuş olursunuz. Bu durum mutlu ve başarılı olma ihtimalimizi de arttıracaktır. Çünkü meslek güvenli bir gelecek sunmakla beraber aynı zamanda arzularımızı isteklerimizi ve hayallerimizi gerçekleştirme aracıdır.”
En çok yapılan hata
Meslek ve bölüm seçiminin geleceğe yön veren en önemli kararlardan biri olduğuna dikkat çeken Rehberlik Koordinatörü Acet, “Puanım ziyan olmasın”, “Aile mesleğini sürdürmek için x bölümünü seçtim”, “ Y bölümü geleceğin en popüler mesleği imiş” ya da “Ben z şehrinde kesinlikle okuyamam” gibi düşünceler tek kıstasmış gibi verilen kararlar en sık rastlanan hatalardır. İlk bakışta oldukça masum görünen bu telkinler, sonrasında telafisi oldukça zor hasarlar oluşturmaktadır” diye konuştu.
Yıllarını heba etme
Çevrenizde “Tercih kurbanı oldum” ifadesinin sıklıkla duyulduğuna vurgu yapan Rehberlik Koordinatörü Murat Acet “Bu nedenle her yıl binlerce öğrenci yeniden sınavlara girerek meslek ve bölüm tercihlerini değiştirmekte. Sözün özü, ailelerimizin, rehber öğretmenlerimizin ve meslek uzmanlarının fikir ve deneyimleri tabi ki çok önemli. Ancak, seçtiğiniz zaman pişman olmayacağınız, kişilik özelliklerinizle özdeşleştirebileceğiniz kısaca mutlu olabileceğiniz mesleği seçmek ve seçimin sorumluluğunu üstlenmek birincil amacınız olmalıdır” açıklamasında bulundu.
Nasıl tercih yapılmalı
Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, tercih yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları ise şöyle özetledi:
Doğru ve bilinçli bir tercih yapabilmek için mutlaka bir ön hazırlık yapılmalı.
Tercih etmek isteyeceğiniz üniversite, bölümler ve özel koşullarla ilgili ayrıntılı ve net bilgilere ulaşmalı.
YGS-LYS ile ilgili uzman rehber öğretmenlerin hem teknik bilgilerinden hem de deneyimlerinden faydalanılmalı.
Başarı sırası, taban puanı, puan türü, kontenjan, özel şartlar gibi sınava ait terimler önceden öğrenilmeli.
Tercih sıralaması önce isteklerinize, sonra da bölümlerin geçen seneki başarı sıralamasına göre yapılmalı.
Kontenjan ve tercih eğilimlerindeki değişiklikleri göz önünde bulundurarak geniş bir yelpazede bir liste oluşturarak yerleşme olasılığı artırılmalı diğer deyişle açıkta kalma riskinizi en aza indirilmeli.