TEOG'da, puanlar nasıl hesaplanacak?

TEOG-2 kapsamında düzenlenen ortak sınavlarda yaklaşık 1.2 milyon öğrenci yarışıyor. Sınavda alınan puanlar, liselere girişte ve karne notunda kullanılacak Devlet liselerine yerleştirme puanında iki dönemde düzenlenen sınavlarda alınan puanlar eşit oranda

Aysel Bozan Yılmaz

Temel eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kapsamında 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen ikinci dönem merkezi ortak sınavların ilk oturumları bugün, Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavlarıyla başladı. Öğrenciler yarın da Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinden sınava girecek.

1 milyon 185 bin 328 öğrencinin katılması öngörülen sınavlar, yurt içinde 970 merkezdeki 16 bin 257 okulda ve 94 bin 225 salonda, yurt dışında ise 15 merkezde ve 22 okulda düzenleniyor. Merkezi ortak sınavlarda alınan puanlar, hem karne notunda etkili olacak hem de sınavla öğrenci kabul eden devlet liseleri ile Türk ve yabancı kolejlere girişte kullanılacak.

Karne notu ve liselere giriş için puanlar farklı hesaplanacak. Sınavda yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Dönem puanı hesaplamasında yani karne notunda doğru sayısı, soru sayısına bölünecek, çıkan sonuç 100 ile çarpılacak.

Her sınavda 20 soru var. Öğrencilere her soru için 5 puan verilecek. Öğrenciler 100 puan üzerinden, yaptıkları nete göre sınav notu alacaklar. Örneğin Matematik sınavında 10 soru yapan, karne notu için 50 puan alacak.

Başarı puanı da etkili

Anadolu, fen, sosyal bilimler, Anadolu meslek, Anadolu imam hatip liseleri başta olmak üzere devlet liselerine girişte ise Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) kabul edilecek. Kolejlere girişte ise puanlamalar okullara göre farklılık gösterecek. Devlet liselerine giriş için kullanılan YEP hesaplamasında hem sınavda alınan puanlar hem de 6, 7 ve 8. sınıf Yılsonu Başarı Puanları (YBP) etkili olacak. YEP hesaplanırken her ders için belirlenen ağırlık katsayıları kullanılıyor.

Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri derslerinin ağırlık katsayıları 4, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinin ağırlık katsayıları ise 2. Yani Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri sınavlarında yapılan netler daha çok puan getirecek.

Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) hesaplanırken, ortak sınavlar kapsamında sınav yapılan derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayılarıyla çarpılacak. Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesiyle AOSP hesaplanacak. Puanlama 700 tam puan üzerinden olacak.

Birinci ve ikinci dönem elde edilen AOSP'ler toplanacak ikiye bölünerek YEP'in hesaplanmasında kullanılacak.

YEP hesaplaması için ayrıca 6, 7 ve 8. Sınıf Yılsonu Başarı Puanları (YBP) ile 8. sınıf AOSP toplanacak, elde edilen toplam ikiye bölünerek, YEP elde edilecek. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak. YEP ile öğrenci alan devlet liselerinde her iki dönem yapılan sınavların genel puanlamaya etkisi eşit olacak.

Sınava fazla anlam yüklemeyin

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ş. Güliz Kolburan, TEOG kapsamında düzenlenen sınavlara gereğinden fazla anlam yüklenmemesi gerektiğini söylüyor. Ailelerin çocuklarının hayatını TEOG'a endekslememeleri gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Kolburan, "Sevginin koşula bağlanması, çocuk gelişimini olumsuz etkiler. Kişilik gelişimi açısından sıkıntılar yaratır. Çocuklar başarılı da olsa başarısız da, ailelerin çocuklarına olan sevgisinin devam ettiği mesajı verilmeli, sevgi ve kabul koşula bağlanmamalı" diyor.

İlköğretimden ortaöğretime geçiş anlamı taşısa da TEOG'un öğrencinin bütün özelliklerini değerlendirebilecek standart bir araç olmadığının altını çizen Kolburan, şunlara dikkat çekiyor: "Sınav, öğrencinin o anki performansını değerlendirir. Ancak anlık bir performansa bakarak, çocukları nitelendirmek doğru olmaz. Böyle bir tutum, çocuklarda ömür boyu sürecek hatalı kimlik algılarına yol açar. Başarısızlık ve yetersizliğe dair benlik algısı, öğrenilmiş çaresizliği de beraberinde getirir."

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SINAVLAR Haberleri