Dün ele aldığımız TEOG'da Kaos Yolda başlıklı yazıda, Bakanlığın TEOG Yerleştirmeye Esas Puanların (YEP) açıklanmasına saatler kala mevzuat değişikliği yaptığını bu durumun kaosa yol açacağını belirtmiştik.
Yapılan değişiklik TEOG YEP puanına da etkisi olan Yıl Sonu Başarı Puanının Ağırlıklı puan olarak hesaplanması noktasındaydı.
Yapılan değişiklik yerindedir. Bunu daha önce de belirttik fakat dereyi geçerken at değiştirmenin, ya da oyun bitmek üzereyken kural değiştirmenin doğru olmadığını vurgulamıştık.
Yönetmeliğin üzerinden bir yıl geçmeden değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikle dünkü yazımızda da belirttiğimiz üzere;
"Değişiklikten önce;
Haftalık ders saati 1 olan Müzik dersinden 100 , 5 saatlik ders olan Türkçe'den 50 olan öğrenci ile Müzik dersi 50, Türkçe Dersi 100 olan eşit tutulurken
Yeni düzenlemede ders saati fazla olan Türkçe Dersinden yüksek puanı olan avantajlı olacak.
Başka bir deyişle: Haftalık ders saati düşük olan Resim, Müzik, Beden Eğitimi, Seçmeli Ders... gibi derslerden yüksek puanı olup Matematik, Fen ve Teknoloji, Türkçe gibi çok saatli dersleri düşük puanla geçen öğrencilerin Yıl Sonu Başarı Puanları doğal olarak TEOG yerleşme puanları da düşecektir."
Değişiklik 25 Haziran 2015 tarihinde yapılmıştı. Yani okullar kapandıktan sonra ve biz de durumu ele alırken elimizdeki verileri kullandık.
Bize ulaşan bir gazeteciye bakanlık yetkililerinin bu yıl geçerli olmayacağını açıkladıklarını söyledik.
Yazıdan sonra yaptığımız incelemede anlaşılmıştır ki bakanlık mevzuat olmadığı halde 5,6,7 ve 8. Sınıfta okuyan yaklaşık 5milyon öğrencinin puanlarını hesaplamıştır. Bu hesaplamayı da 25 Haziran'da yayımlanan yönetmelik değişikliği doğrultusunda yapmıştır. İncelediğimiz bir çok karnede bu durumu tespit ettik.
Yani MEB daha yönetmelik yayımlanmadan puanları hesaplamış ve Pazartesi günü açıklanacak sonuçlara yansıtacaktır.
Bu durum tek kelime ile skandaldır. Öğrencilerin puanlarını mevzuata aykırı hesaplamak, bir yıl boyunca tüm hesabını buna göre yapan veli ya da öğrencinin puanları ile oynamak skandaldır.
Bu duruma itiraz eden veliler olursa kesinlikle kaosa yol açacak sonuçlar ortaya çıkacaktır. MEB'in puan hesaplarken böyle bir niyeti söz konusu olduğu açık olduğuna göre mevzuatı neden daha önceden yayımlamadınız? Sorusunu sormak gerekir.
Bir gazeteciye gelecek yıl uygulanacak denilmekte fakat bu konuşma yapılırken aslında uygulama başlamış olmaktadır.
Biz tekrar aynı noktadayız. Bakanlık puanları karne dağıtılmadan önceki mevzuata göre hesaplamalı, mevzuat değişikliği ile ilgili olarak da 2015-2016 eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olacağını açıklamalıdır. Tabii ki MEB'in hukuk müşavirleri vardır ve durumu değerlendireceklerdir fakat MEB'in kamuoyunu bilgilendirme zorunluluğu vardır.
Yarım puanın bile çok önemli olduğu 1,2milyon öğrencinin kaderini etkileyecek bir sitemle ilgili bu denli önemli bir değişikliğin bu kadar anlamsız bir zamanda ve şekilde yapılması gerçekten düşündürücüdür.
Tekrar söylüyoruz ağırlıklı puan hesaplaması mantıklı bir uygulamadır fakat bu kadar plansız bir şekilde ve zamanda değişikliğe gitmek doğru değildir. Bu durumu yaratanların da bir şekilde ortaya çıkarılması ve sorumlular hakkında gereğinin yapılması gerekir.
- E-Okul'da mevzuata aykırı puan hesaplanması talimatını kim vermiştir?
- Bu talimat ne zaman verilmiştir? (Karnelerden hatta aylar önce olduğu açıktır?)
- Talimata rağmen mevzuat düzenlemesi neden geciktirilmiştir?
- Bundan sonraki yol haritası nedir?
- Bu skandal nasıl temizlenecektir?
Bu soruların cevaplarının bulunması ve kamuoyuna açıklanması kaçınılmazdır.
Maksut BALMUK
Öğretmen