TEMİZLİK PERSONELİNİZİ HİZMET SATIN ALARAK ÇALIŞTIRIN

Eğitim yöneticileri olarak, sürekli risk altında olduğumuz bir gerçek. Bu risklerden başta gelenini “mali konular” oluşturmaktadır.

Okullarımızda genel olarak “temizlik personeli” bulunmadığından bu ihtiyaç okul-aile birlikleri gelirleri ile karşılanmaktadır.


İstihdam edilen personellerin ücretleri üç şekilde ödenmektedir.


1. Gider makbuzu kullanımı:  Bu en sakıncalı durumu oluşturmaktadır. Aşağıda Gelir İdaresi Başkanlığı Ankara Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalar bunu göstermektedir.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü’nün “Okul Aile Birliği tarafından yaptırılan temizlik ve bakım işleri için gider pusulası düzenlenip düzenlenmeyeceği hakkında” 14.11.2005 tarihli açıklama yazısında;

“…. Yukarıda yer alan açıklamalara göre okul aile birliğinizin kendisi bizatihi vergi mükellefi olmadığından gider pusulası kullanma mecburiyeti bulunmamakla beraber gerektiği zamanlarda okul ve bahçesinin temizlik ve bakımının yapılması işlerinde çalıştırılacak olan kişilerin, bu işleri okul aile birliğine bağlı ve devamlı surette yapmaları halinde ücret bordrosu tanzim edilmesi gerekmektedir.” ifadesine yer verilmiştir.

2. Personelin sosyal güvenlik pirimlerinin ve ücretinin okul-aile birliği tarafından doğrudan ödenmesi: Bu durum da sakıncalı olup mevzuata aykırıdır. Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın 2006 /18 Sayılı Genelgesi’nin 20. Maddesinde bu durum açık bir şekilde ifade edilmiştir.
Açıklamanın 20. Maddesinde “Personel istihdam etmek yerine, ihtiyaç hizmet satın alma yoluyla karşılanacaktır.” İfadesine yer verilmektedir.


3. Hizmet satın alma: En uygun ve risksiz yöntem budur ve mevzuata uygundur. Okul-aile birliği tarafından alınan tekliflerin değerlendirilmesi sonucunda bir temizlik şirketinden hizmet satın alma yoluyla personel çalıştırabilirisiniz.

Burada da dikkat etmeniz gereken şey, personelin kazalara karşı sigortalarının yapılıp-yapılmadığı olmalıdır.

Sonuç olarak, ileride karşılaşacağınız muhtemel sıkıntıların önüne geçilmesi bakımından okullarda çalıştırılacak olan personeli, “Hizmet satın alma” yoluyla çalıştırmanızı öneririz.

Teoman Yalçın / TurkiyeEgitim.Com

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB PERSONEL Haberleri