Temel kavramları bilmiyorlar grafik sorularını yapamıyorlar

YGS'de gençlerin en başarısız oldukları test Fen Bilimleri. 40 soruluk testte doğru yapılan soruların ortalaması 3.5. Gençler fizik, kimya ve biyoloji sorularında temel kavramları bilmiyor, matematiksel işlem gerektiren grafik sorularını yapamıyor

Pervin KAPLAN

4 testten oluşan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) gençlerin en çok zorlandıkları sorular fizik, kimya ve biyoloji sorularının yer aldığı Fen Bilimleri Testi oluyor. Geçen yıl 40 soruluk bu testin doğru soru yapılma ortalamasının 3.5 olması da bu testin zorlayıcılığını gösteriyor. Bu oran 2010 yılındaki sınavda 4.6 olmuştu. 14 fizik ile 13'er kimya ve biyoloji sorularının yer aldığı Fen Bilimleri Testi'nde, fen bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle ilgili sorular yer alıyor. Final Dergisi Dershanesi Kimya Bölüm Başkanı İrfan Paşmakoğlu, Biyoloji Bölüm Başkanı Hasan Tanrıverdi ve Fizik Bölüm Başkanı İsmail Gök, soruların niteliğini, en sık yapılan hataları ve dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle sıralıyor:

KİMYA: Temel ilke ve kavramları kullanma becerilerini ölçen kimya konularında ilgili temel ilke ve kavramları bilmemek ve düşünme becerisi geliştirememek hata yaptırıyor. Yıllara göre soruları incelediğimizde soruların kalitesi ve niteliği değişmiyor. Müfredat programına ve ölçme amacına uygun sorular seçiliyor. YGS'deki kimya soruları 8. ve 9. sınıfı kapsadığından temel ilkeler tam öğrenilmeli. Soru kökü tam algılanmalı, cevapların soru köküne uygunluğu kontrol edilmeli. Öncüllü sorularda önce soru kökü algılanmalı, bilgiler taranarak cevaba ulaşılmalı. Sınav sırasında ise yalnızca sorulara yoğunlaşın. Soruyu çözemediğinizde panik yapmayın, derin nefes alın ve kısa bir mola verin.

BİYOLOJİ: Soruların niteliği temel biyoloji bilgilerinin kavranması üzerine kurulu ve 9. sınıf ağırlıklıdır. Şekil, grafik ve tablo türünde çıkar, neden- sonuç ilişkisi vardır. Açık ve net değerlendirme yapılması istenir. Tanımlar karşılaştırmalı olarak sorulur, bazen deney üzerinden yorumlatılır. Deney ve grafikler matematiksel verilere dayanır. Verilerin yorumlanması ile cevaba kolaylıkla ulaşılabilir. Ama dikkatli olmalısınız. Soruların şekilleri değişse de içeriği yıllara göre aynıdır. Her yıl farklı biçimlerde sorulur. Soruların genelde olumlu sorulması, öğrencinin başarı oranını artırır ama birkaç soru "... hangisi değildir?" şeklinde yöneltilir. Yapılamayacak zor soru yoktur. Biyolojide başarısızlığın nedenlerinin başında zaman sorunu geliyor. Bu dersi zor ve ezbere dayalı görüyorlar. Soruları okurken acele etmemek gerekiyor çünkü sorulara verilen zaman yeterli.

FİZİK: Temel kavramları bilmedikleri ve aralarında ilişki kurmadıkları için öğrenciler hata yapıyor. Sorular temel düzeydeki mekanik, elektrik, optik konularının yorumuna dayalı. Son yıllara bakıldığında sorular işlemden ziyade temel düzeyde yoruma dayalı ve bunlar arasındaki ilişkiyi günlük hayata dayandırarak ifade edebilme gücünü ölçüyor. Öğrenciler özellikle optik ve elektrik konularına dikkat etmeli ve bu konuların detayları çok iyi öğrenilmeli. Kesinlik ve olabilir sorularında çok dikkatli olunmalı, yorumlar çok basit düzeyde düşünülmeli matematiksel işlemlere aşırı girilmemeli.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SINAVLAR Haberleri