Üniversiteli öğrencilerin teknolojisiz bir hayatı hayal bile etmediği belirlendi.
Turgut Özal Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Hidayet Tiftik ve Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Zincirkıran üniversitelilerin teknoloji, inovatif (yenilikçi), değişim ve gelişim yaklaşımlarını inceledi.
Ankara’da devlet ve vakıf üniversitesinden 764 üniversiteli üzerinde yapılan araştırmada, katılımcıların 383’ünü kadınlar, 381’ini erkekler oluşturdu. Öğrencilere, “Teknolojiyi hangi amaçla takip ettiği”, “yaşamlarını ne şekilde etkilediği”, “teknolojide önemli yer tutan internetle akıllı telefon kullanım düzeyi” üzerine sorular yöneltildi.
AKILLI TELEFON GÖZDE
“Günde kaç saat internet kullanıyorsunuz” sorusuna, yüzde 42,6’sı 1 ile 5 saat arasında yanıtını verdi. Öğrencilerin yüzde 51,3’ü akıllı telefon kullandığını, yüzde 65,9’u cepten internete girdiğini kaydetti.
İNTERNETTEN SIKI TAKİP
Üniversitelilerin teknoloji, moda, yenilik ve gelişmeleri nereden takip ettiği de belirlendi. Öğrencilerin gelişmeleri en fazla internetten izlediği görüldü. Yüzde 62,2 ile ilk sırada olan interneti sırasıyla yüzde 23,2’yle televizyon, yüzde 9,4’le gazete, yüzde 2,9’la dergi izledi.
TEKNOLOJİNİN OLMADIĞI HAYATI DÜŞÜNEMİYORLAR
Teknolojiyi yakından takip eden üniversiteli gerçlerin yüzde 70'i teknolojisiz bir hayat düşünemediğini kaydetti. Katılımcıların yüzde 74,3’ü yeni çıkan teknolojik bir ürünü ihtiyacını gidermek için satın aldığını vurguladı. Gençlerin yüzde 47’si yenilik ve değişime ayak uyduramadığında mutsuz olduğunu kaydetti.
GENÇLERDE ÇILGINLIK YOK
Anketi değerlendiren Dr. Tiftik, “Araştırma ile toplumun düşündüğü gibi bir teknolojik çılgınlığın olmadığı, gençlerin gerçekten ihtiyaç duydukları için yenilikleri takip ettiği görüldü” dedi.
Fatma EREN- BUGÜN GAZETESİ