TEB: İlaçta ‘cepten öde’ geliyor, akıllı kullanıma geçelim

Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, TBMM'ye sunulan yeni tasarının kabul edilmesi halinde, vatandaşın ilaç parasını cebinden ödeyeceği uyarısında bulundu.

Kızılay, yeni düzenleme ve yaratacağı sıkıntılar konusunda şunları söyledi:
10 yıl önce bir kişi yılda 2 kez doktora giderken bugün 8 kez gider hale geldi. İlaç harcamaları görece olarak arttı. Bu artışta sağlık hizmetlerinin gelişmesi ve vatandaşlarımızın tamamına yakınının sosyal güvenlik şemsiyesi altına girmesinin büyük payı var.
TBMM’ye bir kanun tasarısı gönderildi ve reçetede yer alan her bir ilaç kalemi veya kutu adedi için 3 TL’yi geçmemek üzere katılım payı alınması hükmü kondu. Bu düzenleme ile ilaç harcamalarının kontrol altına alınması amaçlanıyor.
Bir SGK sigortalısı eczaneye ilaç almaya gittiğinde eğer aile hekimine gitmediyse 3-15 TL arasında bir muayene ücreti ödüyor, yüzde 10-20 oranında ilaç katılım payı veriyor ve eşdeğer ilaç uygulaması nedeniyle ilaç fiyat farkı olmak üzere en az 3 ödeme yapıyor. Bir de bu uygulama ile ilaç kutusu başına bir ödeme yapacaksa neredeyse ilacın parasının tamamını cepten yapma durumuna geliyor.
İlaç harcamalarının belli bir disiplin altına alınması sadece ekonomik tedbirlerle olmaz. Asıl yapılması gereken, akılcı ilaç kullanımı konusunda politika gerçekleştirmektir. Tek ve gerçekçi çözüm yolu bu şekilde hareket etmekten geçer.
 

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri