Tarihî ve sıcak mesajlar

Uluslararası alanda ortaya koyduğu etkin politikalarla adından sıkça söz ettiren Türkiye, tarihî bir ziyaretle dünya gündeminin zirvesine yerleşti.

Uluslararası alanda ortaya koyduğu etkin politikalarla adından sıkça söz ettiren Türkiye, tarihî bir ziyaretle dünya gündeminin zirvesine yerleşti. ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama'nın ilk denizaşırı ziyareti, hem Avrupa hem de Ortadoğu açısından önemli mesajlar içerdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le düzenlediği basın toplantısında ABD-Türkiye ilişkilerine yeni bir tanım getiren Obama, 'model ortaklık' önerisinde bulundu. Çerçevesini de şöyle çizdi: "Sadece ikili ilişkilerimizi geliştirerek değil, birlikte çalışarak Batı ile Müslüman dünyası arasında birleşmeyi sağlayabiliriz. Bu, beni heyecanlandırıyor."

Amerika Başkanı, bir sonraki durağı Meclis Genel Kurulu'nda da tarihî mesajlarını sürdürdü. 26 dakikalık konuşmasında Tür- kiye'nin AB üyeliğini şiddetle desteklediklerini vurgularken, PKK'dan İslam dünyasıyla ilişkilere kadar pek çok konuda görüşlerini anlattı. Kendisine, Avrupa seyahatini Türkiye'de bitirmesinin mesaj anlamı taşıyıp taşımadığının sorulduğunu hatırlatan Obama, buna Türkçe olarak 'evet' dedi.

İki ülke arasındaki ilişkilere değinirken, ABD'nin kurucusu George Washington anıtına atıf yapan ABD Başkanı, burada Osmanlı Sultanı Abdülmecid'in anlamlı bir şiirinin olduğunu belirtti. Daha sonra sözü NBA'e getiren Başkan, Mehmet Okur ile Hidayet Türkoğlu'nu keyifle izlediğini söyledi. Türkiye'nin terörle mücadelesine tam destek veren Obama, "ABD olarak hiçbir terör örgütünü destekleyemeyiz. PKK ve El Kaide ortak düşmandır." ifadesini kullandı.

Amerika Başkanı, ülkesinin İslam dünyasıyla ilişkilerini ise şu sözlerle değerlendirdi: "Birbirimizi bir araya getiren güvenin zorlandığını görüyorum. ABD hiçbir za-man İslam'la savaşta değildir, olmamıştır, olmayacaktır. Müslüman dünya ile ilişkimiz sadece teröristlerle mücadele kapsamında olamaz. Birbirimizi iyi dinlemeli, iyi anlamalıyız. Birçok Amerikan ailesinde Müslüman üyeler var. Bunu çok iyi biliyorum. Çünkü ben de bunlardan biriyim. Sizin önemli bir atasözünüz var; yangına körükle gidilmemelidir."

Model ortaklık kuracağız

ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye'ye yaptığı ziyaretin ilk ayağı başkent Ankara'daki temaslarında, iki ülke arasındaki ilişkileri yeniden tanımladı, çok daha büyük hedefleri birlikte gerçekleştirme noktasında model bir ilişki önerisinde bulundu. "Sadece ikili ilişkilerimizi geliştirerek değil, birlikte çalışarak Batı ile Müslüman dünyası arasında birleşmeyi sağlayacak, bizi daha fazla refaha ve güvenliğe götürecek pek çok strateji şekillenebilir." diyen Obama, ABD ile Türkiye arasında kurulacak ilişkinin kültürler arası gerilimin olmadığı bir modelin kurulacağını anlattı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte Çankaya Köşkü'nde yaptıkları görüşmenin ardından düzenledikleri basın toplantısında Zaman'ın sorusu üzerine söz konusu görüşleri ortaya koyan Obama, Türkiye-ABD ilişkilerinde 2003'ten başlayan birtakım sorunlara rağmen iki ülke arasında giderek artan "istikrarlı bir iyileşme" olduğunu vurguladı. TBMM, 2003 yılı Mart ayında ABD askerlerinin Türkiye topraklarını kullanarak Irak'a gönderilmesi yönündeki tezkereyi kabul etmemişti.

ABD Başkanı, iki ülke ilişkilerinin kötüleştiği ve dost-müttefik olmaktan geri durduğu yönündeki görüşlere katılmadığını da ortaya koydu. Obama, "Benim yapmak istediğim zaten iyi bir zemin olan bu zeminin üzerine ikili ilişkileri ilerletmektir." sözleriyle izleyeceği politikayı özetledi. Obama, ABD ile Türkiye'nin birlikte hareket etmesinin son derece etkili olacağını söyledi. ABD Başkanı, Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceğini ve ortaya koyduğu modelin ayrıntılarını şu sözlerle dile getirdi: "Daha güçlü ABD-Türkiye ilişkilerinin kurulması, Türkiye ve ABD'nin bir model ortaklık oluşturmasıyla mümkün olabilir. Söz konusu modelde, baskın olarak Hıristiyan olan bir ulusla, çoğunluğu Müslüman olan bir ulus bir araya gelecek ve Türkiye ile ABD birlikte modern bir camia oluşturabilecek. Bu, güvenli, saygın ve refah içerisinde görülür ama engellenebilir kültürler arası gerilimin olmadığı bir model olacak. ABD'nin en güçlü yanlarından bir tanesi, ülkemizde çok sayıda Hıristiyan yaşamasına rağmen, biz kendimizi Hıristiyan bir ulus olarak görmüyoruz. Laik bir ülke; inanç ve hukuk üstünlüğüne bağlılık vaadini desteklemeye devam edeceğiz. Birlikte hareket edersek son derece etkili olacaktır. Bu ortaklığı önümüzdeki günlerde görmeyi dört gözle bekliyorum." diye konuştu.

Türkiye'nin Doğu ile Batı'nın kesişme noktasında bulunduğunu, son derece 'sıra dışı ve zengin mirasa sahip bir ülke olduğunu' anlatan Obama, "Türkiye, NATO üyesi bir ülke. Türkiye'nin çoğunluğu Müslüman ve bu anlamda özgün bir yere sahip. Bunlar, bölgesel ve stratejik anlamda son derece önemli özellikler." dedi.

Terör tehdidine karşı tam destek

PKK'nın, ABD'nin 'terör örgütü listesi'nde yer aldığını hatırlatan ve terörle mücadele konusunda gereken desteği vereceklerini yineleyen Obama, bu konudaki işbirliğinin meyvelerinin son yıllarda görüldüğünü söyledi. Saldırıların azaldığına işaret eden Obama, "Bu desteği vermeyi sürdüreceğiz... Bundan sonra Türkiye'nin maruz kalabileceği terör tehdidine karşı destek vermeye devam edeceğim." dedi. Görüşmede Türkiye'ye daha fazla nasıl destek verilebileceğinin ele alındığını vurgulayan ABD Başkanı, "Terörizmin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği konusunda hemfikiriz." dedi.

Gül ve Erdoğan etkiledi

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın kendisini etkilediğini anlatan Obama, "Bunların sonucu olarak birlikte çalışmamız ve bunun getirecekleri beni heyecanlandırıyor. İleriye yönelik neler yapabileceğimizi, ne perspektifte davranmamız gerektiğini, Türkiye'nin bu kapsamda sağlayabileceği katkıları ele aldık." dedi. Obama, iki ülke arasındaki iletişim kanallarının giderek iyileşeceğini söyledi ve "Çünkü bunun hem Türkiye hem ABD için iyi olacağını düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Top atışı Obama'nın yüreğini hoplattı

Gül, Obama'yı Çankaya Köşkü'nde resmî törenle karşıladı. Askerî törende iki ülkenin milli marşları çalındı, ardından 21 pare top atışı yapıldı. Top atışlarına hazırlıksız yakalanan Obama, ortaya çıkan gürültü karşısında ürktü. Obama, tören kıtasını denetledi ve Türkçe "Merhaba asker!" diye selamladı. İki lider, 80 dakika süren bir görüşme yaptı. Ardından Obama onuruna verilen öğle yemeğine geçildi. Obama'nın ziyaretini kalabalık bir yabancı basın ordusu takip etti. BBC, CNN ve El Cezire gibi uluslararası yayın kuruluşları, Ankara'dan canlı bağlantılar gerçekleştirdi.

'Yurtta sulh cihanda sulh' mesajı

ABD Başkanı Obama, Ankara'da ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret etti. Mozoleye çelenk koyan Obama, Anıtkabir özel defterine, "Vizyonu, kararlılığı ve cesaretiyle Türkiye Cumhuriyeti'ni demokrasiye yönelten ve mirası tüm dünyaya nesiller boyunca ilham vermeye devam eden Atatürk'e saygılarımı sunmak benim için bir onurdur. ABD'nin 44. başkanı olarak, Türk-Amerikan ilişkilerini güçlendirmeyi, Atatürk'ün, halkına umut veren modern ve müreffeh bir demokrasi olarak Türkiye vizyonunu desteklemeyi ve 'Yurtta barış, dünyada barış' ilkesini gerçekleştirmeyi sabırsızlıkla bekliyorum." diye yazdı.

Irak ve asker talebi yok

ABD Başkanı Obama, Ankara ziyareti sırasında Türkiye'den, Irak'tan ABD askerlerinin çekilmesi sürecine ilişkin ve Afganistan'a muharip güç gönderilmesi konularında hiçbir somut talepte bulunmadı. Zaman'ın edindiği bilgilere göre, hafta sonunda Strasbourg'da ilk görüşmesini yapan ve NATO genel sekreterlik sorununu burada çözen Obama ve Gül, Ankara'da birbirlerine ilk isimleri ile hitap etti. Çankaya Köşkü'ndeki görüşmenin başında Obama, "Birbirimize nasıl hitap edeceğiz?" diye sordu. Gül, "İlk isimlerimizle..." karşılığını verdi. İki ülkenin dış politika önceliklerinin birbiriyle örtüştüğünü detaylı biçimde ortaya koyan Gül, bir önceki ABD yönetiminin 'tek yanlı, istişare etmeden kararlar aldığını' ve bu durumun ABD karşıtlığını artırdığını söyledi. Gül, Obama'dan yeni dönemde farklı bir yaklaşım içinde olmasını istedi. Obama da, 'bu durumun farkında olduğunu ve geçmişte bu nedenle Türkiye ile de sorunlar yaşandığını' kaydetti.

Mesaj için Türkiye'deyim

ABD Başkanı Obama, 1-2 Nisan'da Londra'da düzenlenen G-20 toplantısı, 3-4 Nisan'da Almanya-Fransa'da düzenlenen NATO zirvesi ve Prag'da düzenlenen Avrupa Birliği zirvesine katıldıktan sonra önceki akşam Türkiye'ye geldi. Obama, dünkü basın toplantısında, "Bir haftadır Avrupa'da seyahat etmekteyim. Bana, bu seyahati Türkiye'de bitirmek isteyerek söylemek istediğiniz bir şey mi var, diye soruluyor. Bu soruya 'evet' cevabını veriyorum. Burada, Türkiye'nin önemini vurgulamak istiyorum. Sadece ABD açısından değil, Türkiye'nin dünya açısından olan önemini vurgulamak istiyorum." diye konuştu. İki ülkenin büyük bir anlayış içerisinde çalıştığını söyleyen Gül de, "İlk denizaşırı ziyaretini Türkiye'ye yapmasını büyük bir takdirle karşılıyoruz. Teşekkür ederiz." dedi.

Paris ve Berlin'e rest: Türkiye Avrupa'nın parçası

ABD Başkanı Obama, önceki gün yaptığı 'Türkiye'yi AB'ye alın." çağrısına Fransa ve Almanya liderlerinden gelen tepkiye aldırmadı. Obama dün TBMM'de, "Türkiye Avrupa'nın parçasıdır. Türkiye'nin AB'ye üyeliğini şiddetle destekliyoruz." diye konuştu.

ABD Başkanı Barack Obama, zaman zaman milletvekillerinin alkışlarıyla kesilen 26 dakikalık konuşmasında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin, ABD başkanı sıfatıyla ilk ziyaret ettiği ülke olduğunu vurgulayan Obama, "Bana, ziyaretimi Ankara ve İstanbul'da devam ettirmemi, bir mesaj vermek için yapıp yapmadığını soranlar oldu. Buna cevabım çok kolay; evet..." dedi. Türkiye'nin ABD'nin önemli bir müttefiki Avrupa'nın da önemli bir parçası olduğunu belirten Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin önceki gün kendisine tepki olarak dile getirdikleri, "Bizim bileceğimiz iş." açıklamalarına aldırmadan Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini yineledi. Obama, "ABD, Türkiye'nin AB üyeliğini şiddetle desteklemektedir. Biz hem Türkiye'nin hem AB'nin ortağı olarak bunu konuşuyoruz. Türkiye Avrupa'ya sadece boğaz üzerindeki köprülerle bağlı değil. Ortak pek çok yanı var ve birlikte hareket etmelidir. Demokrasiler durağan olamaz." diye konuştu.

ABD Başkanı Obama, övgüyle bahsettiği Atatürk için şunları söyledi: "Kendisinin bıraktığı en büyük miras, Türkiye'nin canlı, laik demokrasisidir. Ve bu Meclis de bunun devamını sağlamaktadır... Türkiye'nin demokrasisi, sizin kendi başarınızdır. Bu, size hiçbir şekilde bir dış güç tarafından diretilmedi."

Obama, Ermeni soykırımı iddiaları konusunda ise şunları söyledi: "Burada Ermeni olaylarının geçmişine de değinmek zorundayım. Cesur adımlar atılmalı. İlişkiler sürdürülmelidir. Ermeniler ve Türkler sorunu birlikte çözmelidir."

İki ülke arasındaki ilişkilere değinirken, ABD'nin kurucusu George Washington için yapılan anıtta Osmanlı Sultanı Abdülmecid'in çok anlamlı bir şiir içeren levhanın olduğunu belirten Obama, gelinen süreçte ilişkilerin çok güçlendiğini halen NBA'de oynayan Mehmet Okur ve Hidayet Türkoğlu'nu keyifle izlediğini anlattı.

Filistin sorunu konusuna değinirken, bölgede iki devletli yapıdan yana olduklarını kaydeden Amerika Başkanı, iki toplumun yan yana yaşamayı öğrenmesi gerektiğini vurguladı. Bölge barışının İran'ın nükleer silahlardan vazgeçirilmesi ile sağlanabileceğini savunan Obama, "Siz de bu bölgede yaşıyorsunuz. Dünya bu silahlardan yeterince nasibini aldı. Artık dünyanın bundan daha fazlasına ihtiyacı yok. İran seçimini yapacak. Gelecek için nasıl bir hedef seçecek; barışı mı silahları mı seçecek?" ifadelerini kullandı. Irak konusuna değinirken, birleşmiş bir Irak'tan yana olduklarını belirten Obama, Türkiye ile ABD'nin yeni bir Irak için de birlikte mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Bu mücadelenin içinde terör örgütü PKK'nın da olduğuna işaret eden Obama, "ABD olarak hiçbir terör örgütünü destekleyemeyiz. PKK ve El Kaide ortak düşmandır." şeklinde konuştu.

Obama, TBMM'den İslam dünyasına yönelik mesajlar da verdi. "Birbirimizi bir araya getiren güvenin zorlandığını görüyorum. ABD hiçbir zaman İslam'la savaşta değildir, olmamıştır, olmayacaktır." diyen Obama, ülkesinin Müslüman dünya ile olan ilişkisinin sadece teröristlerle mücadeleyle sınırlandırılamayacağını vurguladı: "Dikkatli bir şekilde dinlemeli, ortak zeminler oluşturmalıyız. Aynı fikirde olmadığımız zamanlarda bile saygı duymalı ve bu konuda İslam inancına olan saygımızı göstermeliyiz."

Amerika olarak dostluk elini herkese uzattıklarını dile getiren Obama, "Tabii ki bazılarına güçle karşılık verilmesi lazım; ama güç tek başına sorunları çözemez. Gelecek, güç kullananların değil, tahrip edenlerin değil, inşa edenlerin elinde olmalıdır." ifadelerini kullandı. Amerika'daki Müslümanlardan bahsederken, birçok Amerikalının ailesinde Müslümanların bulunduğunu veya Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelerde yaşadığını ifade eden Obama, "Biliyorum, çünkü ben onlardan biriyim." diye ekledi. Türkiye'nin bu konudaki öneminin altını çizen ABD başkanı, "Siz medeniyetlerin ortasında, tarihin dalgalarından etkilenen bir ülkesiniz. Türkiye'nin büyüklüğü her şeyin ortasında olmasından kaynaklanıyor. Burası Doğu ile Batı'nın birleştiği bir yer. Ülkenizin, kültürünüz güzelliği de buradan geliyor zaten. Kültürünüzün güzelliği, tarihinizin zenginliği ve demokrasinizin gücü, beraberinde geleceğe yönelik ümitleriniz, Türkiye'yi Türkiye yapıyor. " ifadelerini kullandı. Barack Obama'nın İslam dünyasına mesajları Ortadoğu'nun en çok izlenen TV kanalları El Cezire ve El Arabiya tarafından canlı yayınlandı. İngiliz yayın kuruluşu BBC de bu mesajları öne çıkardı. ABD Başkanı Obama'nın konuşması milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=834618&title=tarihî-ve-sicak-mesajlar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri