Tarihi liselerin 'sınavsız' geçiş isyanı

Yüzlerce yıllık geçmişleriyle Türk eğitimine hizmet veren köklü liseler sınavsız değil merkezi sistemle öğrenci alınmasını istiyor

 

Türk Eğitim Vakıfları Dayanışma Konseyi Liseleri Derneği'nin düzenlediği "Tarihi Liselerin Geleceği" konulu toplantıda, Seviye Belirleme Sınavı'nın kaldırılması ve okullara sınavsız öğrenci alınması konuları tartışıldı. Toplantıya, Ankara Atatürk Lisesi, İzmir Atatürk Lisesi, Erzurum Lisesi, Edirne Lisesi, Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi, Galatasaray Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Vefa Lisesi, Pertevniyal Lisesi, Haydarpaşa Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Beyoğlu Anadolu Lisesi, Nişantaşı Anadolu Lisesi, Eyüp Lisesi Vakıf ve Lise yöneticileri katıldı. Toplantıda, SBS'nin kaldırılması sonrasında sınavsız öğrenci alınması halinde, gelenekleri ve kültürü oluşmuş, eğitim alanındaki kalitelerini başarılarıyla ve mezunlarıyla kanıtlamış tarihi liselerin bu durumdan olumsuz etkileneceği belirtildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan TEVDAK Genel Başkanı Erol Demirdöven, "Bu okullar sadece camialarının değil, milletin malı ve gururudur. Bakanlığımızın da bu okulların özelliklerinin korunmasına özen göstereceğine inancımız tamdır. Biz ayrıcalık istemiyoruz" dedi. 
 
SEMT OKULUNA MÜSAİT DEĞİL 
Toplantı sonunda Milli Eğitim Bakanlığı'na iletilecek görüşler, şu şekilde karara bağlandı: "Öğretim sürecindeki başarılarına göre öğrenci yerleştirme sistemi, 1990'lı yıllarda Süper Lise modeli biçiminde uygulandı ve hüsranla sonuçlandı. Başarılı okullar başarısız oldu. Tarihi liselerin çoğu merkezi yerlerde ve pansiyonlu okullardır. Dolayısıyla coğrafi konumları semt okulu olmaya elverişli değildir ve bulundukları ilin dışındaki illerin öğrencilerine de hizmet vermektedirler. Bu okullar, şu anda ülkenin üstün zekâlı öğrencilerinin eğitim ihtiyacını karşılar konumdadırlar. Bu okullara kendi sınavlarını yapma hakkı verildiğinde uygulama oldukça zordur. Okulların bunu organize etmeleri teknik ve fiziki yönden mümkün olmadığı gibi, öğrencilerin değişik illerdeki sınavları takip etmeleri ve katılmaları da mümkün olmayacaktır. 
 
Merkezi Sınav YAPILMALI 
Ayrıca böyle bir uygulama çeşitli şaibelere de açık olacaktır. Bu nedenlerle, tüm illerin tarihi liselerinin özellikleri bozulmadan gelecek kuşaklara hizmetlerini taşıyabilmeleri için, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapacağı merkezi sınavlarla öğrenci almaya devam etmeleri uygun olacaktır." 
 
Sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri