Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Genel Başkan Yardımcısı Seyit Ali Kaplan ile birlikte 4 Ocak 2020 tarihinde Afyonkarahisar Şubesinin yeni hizmet binasının açılışında hazır bulundu.
Açılışa MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Türk Yerel Hizmet-Sen Genel Başkanı Mustafa Yorulmaz, Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Şube Başkanları, STK Temsilcileri, İlçe Temsilcileri ve üyeler katıldı.
Açılışta bir konuşma yapan Genel Bakan Talip Geylan, “Yeni hizmet binamızın daha başarılı hizmetlere vesile olmasını niyaz ediyor, emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Geylan, “Türk Eğitim-Sen bu noktaya eğitim çalışanlarının teveccühüyle, alın teriyle, hakkıyla geldi. Hormonlu şişenlerden asla olmadık. Bugün Türk Eğitim-Sen 210 Bin üyeyi devirdi. Uzun süredir muhatap olduğumuz olumsuz konjonktürü, yaşadıklarımızı, muhatap olduklarımızı şöyle aklımıza bir getirelim. 210 bin üye muazzam bir başarıdır. Bundan dolayı bu teşkilata emek veren her bir arkadaşıma teker teker teşekkür ediyorum” dedi.
Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından yeni hizmet binası gezildi.
Genel Başkan Talip Geylan, daha sonra Afyonkarahisar Şube Başkanlığı’nın ilçe ve işyeri temsilcileri toplantısına katıldı.
Afyonkarahisar Şube Başkanı Nizamettin Şenol’un açılış konuşmasının ardından bir konuşma yapan Genel Başkan Talip Geylan, “Türk Eğitim-Sen’in şerefli mücadelesinin emektarı tüm yol arkadaşlarımla gurur duyuyorum” dedi.
Eğitim hayatında yaşanan sorunlara değinen Geylan, sendikal mobbinge dikkat çekti. Bir sendikanın sözleşmeli öğretmenleri baskı altına alarak, kendi sendikalarına üye olmaları yönünde telkinde bulunduğunu söyleyen Geylan, “Bunun ne ahlakla, ne vicdanla ilgisi var. Bu olsa olsa hormonlu büyüyenlerin arkasına devletin de gücünü alarak öğretmenleri ve diğer eğitim çalışanlarını baskılamasıdır, tehdit etmesidir” dedi.
Torpille, yandaşlıkla makamlara getirilen bazı okul müdürlerinin sendika temsilcisi rolüne soyunduğunu da kaydeden Geylan, “MEB’in bu gidişata son vermesi gerekir. Bunun için öncelikle ehil yönetici atama sistemi ihdas edilmelidir. Mülakat garabeti tamamen kaldırılmalı, yöneticiler yazılı sınav üstünlüğüne göre atanmalıdır. Son yapılan yönetici atamalarında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk mülakatın etkisini sıfırlamıştır. Kendisine teşekkür ettik. Ancak yönetmelikte değişiklik yapılarak mülakatın kökten kaldırılması şarttır” diye konuştu.
Proje okullarında görev yapan öğretmenlerin ve özellikle yöneticilerin liyakat esasına göre değil; referans ve mensubiyetlerine göre atandığına dikkat çeken Geylan, “Proje okullarında görevlendirilen 1.976 müdür yardımcısının 1.561’i Malum-Sen’in üyesi. Yine Proje okullarında görevlendirilen 940 müdürün tam 829’u Malum-Sen’in üyesi. Bu noktada Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yapması gereken; bu okullara yapılan görevlendirmeleri yeniden gözden geçirmesi ve yönetici atamalarında yazılı sınav kriteri getirilmesidir. Aksi takdirde bu gözde okullarımızın içi boşaltılacaktır.”
Öğretmen atama sayısının yetersizliğine vurgu yapan Genel Başkan Talip Geylan, “MEB yeni öğretmen atama sayısını 20 bin olarak açıkladı. Bu sayı hangi yaraya merhem olacaktır? Ataması yapılmayan öğretmen sayısı 700 bine ulaşmışken, işsiz öğretmenlerimiz birer birer intihar ederken, öğretmen açığı 100 bin civarında ücretli öğretmenle giderilmeye çalışılıyorken, 20 bin atama hiçbir anlam ifade etmemektedir. Şubat ayı için 20 bin atamaya ek olarak 40 bin atama ve Ağustos ayında da 60 bin olmak üzere 2020 yılı için toplam 100 bin atama yapılmalıdır” dedi.