Talip Geylan: Bu kardeşlerimizi öğretmen olarak istihdam etmek ZO-RUN-DA-SI-NIZ!

Ataması yapılmayan öğretmenler 40 bin ek atama talebiyle alanlara indi.

Ataması yapılmayan öğretmenler 40 bin ek atama talebiyle alanlara indi.

Türkiye’nin dört bir yanından 60 otobüsle Ankara’ya gelen ataması yapılmayan öğretmenlerin bu haklı talebine Türk Eğitim-Sen de destek verdi. Ankara Ulus Atatürk Heykeli önünde 03.06.2021 tarihinde gerçekleştirilen eylemde öğretmenler ellerinde “2020 KPSS Ek 40 bin Atama Bekliyor”, “At Bakıcısı Okulda, İşletmeci Okulda, Öğretmen İnşaatta”, “Sayın Cumhurbaşkanım İzin Verin Yeni Nesil Bizim Eserimiz Olsun”, “ Her Yer Eğitim Fakültesi, 20 Bin Neyin Nesi?”,  “ Öğretmenler İşsiz, Okullar Öğretmensiz”, “Gönlüm Hep Seni Arıyor, Neredesin Ek 40 Bin Atama” pankartları taşıdı.

“Öğretmene susma, eğitime kıyma”, “20 bin hezimet, öğretmene eziyet”, “Eğitim yanıyor, maliye susuyor”, “Ücretli kölelik istemiyoruz”, “Öğretmen burada, ek 40 bin nerede?” “Okuduk, okuduk, okutamadık”, “Susma haykır, ek atama haktır” şeklinde sloganlar atan ataması yapılmayan öğretmenler; ek 40 bin öğretmen ataması talep etti.

Eyleme Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Genel Merkez Yöneticileri, Eğitim-Bir Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve yüzlerce ataması yapılmayan öğretmen katıldı.  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan ve Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ali Yalçın birer konuşma yaptı.

Siz babanızın tarlasında rençper olmak için eğitim fakültesi okumadınız! 

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan sözlerine, “İstanbul’dan, Artvin’den, Hatay’dan, Muğla’dan, İzmir’den velhasıl yurdumuzun dört bir yanından, sağına soluna bakmadan, ‘ben de varım’ diyerek Ankara’ya gelen ve öne atılan, cesaretli, fedakâr, gayretkeş meslektaşlarım… Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Gayretinizden dolayı her birinizi teker teker kutluyorum. Rabbim hepinizden razı olsun” diyerek başladı.

Bu gençlerin öğretmen olmak için eğitim fakültesini bitirdiğine dikkat çeken Geylan, 20 bin atama sayısının yetersizliğine vurgu yaptı. Geylan, şunları kaydetti:

“Siz polis olmak için eğitim fakültesi okumadınız!

Siz babanızın tarlasında rençper olmak için eğitim fakültesi okumadınız! 

Siz kaldırımlarda işportacılık ya da mağazalarda tezgâhtarlık yapmak için eğitim fakültesi okumadınız!

Siz öğretmen olmak için eğitim fakültesi sıralarında dirsek çürüttünüz.

Siz öğretmen olmak için yüz binlerce aday ile yarışıp, KPSS’de yüksek puanlar aldınız.

Siz öğretmen oldunuz, ancak atanamadınız. Neden? Çünkü sadece 20 bin kontenjan ayrıldı. Bu büyük bir hayal kırıklığıdır.”

Bu kardeşlerimizi öğretmen olarak istihdam etmek ZO-RUN-DA-SI-NIZ!

“500 bini aşkın eğitim fakültesi mezunu atama bekliyor” haykırışları karşısında birilerinin, “Her fakülte mezununu kamuda istihdam etmek zorunda mıyız?” sözlerini hatırlatan Geylan, devletimizin eğitim fakültesi mezunlarını istihdam etmek zorunda olduğunu belirtti.

Geylan şunları kaydetti: “Siz öğretmen olmak için eğitim fakültesini bitirdiniz. Kapı gibi diplomanız var. Tabi ki ülkeyi yönetenler eğitim fakültesi mezununu öğretmen olarak istihdam etmek zorundadır. Üzerini basa basa ve heceleyerek çiziyorum: Bu kardeşlerimizi öğretmen olarak istihdam etmek ZO-RUN-DA-SI-NIZ!

500 bini aşkın eğitim fakültesi mezunu işsiz öğretmen yığılmışsa, bunun sorumlusu asla siz değilsiniz. Bu yığılmanın sorumlusu yıllardır plansız, programsız şekilde ülkemizin ihtiyaçlarını tespit etmeden siyasi ve yerel kaygılarla üniversite açanlar ve eğitim fakültelerinin kontenjanlarını belirleyenlerdir. Oysa yapılması gereken nedir? Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK önümüzdeki 5 yılda, 10 yılda şu branşta şu kadar öğretmene ihtiyacımız var diyerek planlayacak ve eğitim fakültelerinin kontenjanlarını belirleyecek ki, 500 bin genç meslektaşımız elinde kapı gibi diploması ile işsiz kamasın. Eğitim fakülteleri her yıl ortalama 40 bin mezun veriyor. Bu da demek oluyor ki mezun olan 40 bin öğretmenin, en az 20 bini daha işsiz kalacak. Bu nedenledir ki, ek atama istiyoruz. 20 bin atamayı asla yeterli görmüyor ve kabul etmiyoruz.”

Bir yandan öğretmen açığını gidermek için ücretli öğretmen çalıştıracaksınız, diğer yandan her yıl 20 bin öğretmen emekli olacak ama sadece 20 bin atama yapacaksınız! Bunu kabul etmemiz mümkün değildir.

Ülkemizde ücretli öğretmen sayısının 69 bin 326, norm kadro açığının 109 bin 616 olduğunu kaydeden Geylan, şöyle konuştu: “Sendikamızın Valiliklerden aldığı resmi rakamlar doğrultusunda yaptığı araştırmaya göre; pandemi koşullarına ve tüm kademelerde yüz yüze eğitim yapılamamasına rağmen ücretli öğretmen sayısı 69 bin 326’dır. Şayet normal koşullara dönebilseydik, yani tüm kademelerde yüz yüze eğitim yapabilseydik ücretli öğretmen sayısı belki de 100 bin eşiğini aşmış olacaktı. Yine sendikamızın araştırmasına göre, birçok kademede yüz yüze eğitime başlayamamış olmamıza rağmen norm kadro açığı 109 bin 616’dır. Bir yandan öğretmen açığını gidermek için ücretli öğretmen çalıştıracaksınız, diğer yandan her yıl 20 bin öğretmen emekli olacak ama sadece 20 bin atama yapacaksınız! Bunu kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

20 bin atamanın Ak Parti Hükümetleri tarafından yapılan en az atama sayısı olduğuna dikkat çeken Geylan, “20 bin atama sayısı bu hükümete yakışmıyor” dedi.

Eğitimde tasarruf yapılamayacağını söyleyen Geylan, “Biz öğretmeniz, biz vatanseveriz. Ülkemizdeki zorluklar karşısında taşın altına elimizi değil, gövdemizi koyarız. Ülkemiz ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Farkındayız. Ancak eğitimde tasarruf olmaz. Biz bir eksik yeriz, bir eksik giyeriz, gecemizi gündüzümüze katar bir fazla çalışırız. Ama geleceğimizi inşa eden eğitim sürecinden tasarruf yapamayız” diye konuştu.

Sayın Cumhurbaşkanım, bu kardeşlerim çalışmak istiyor, bu güzel ülkenin daha kutlu geleceğine omuz vermek istiyor, ek atama istiyor.

Ülkemizde pandemi döneminde eğitim alanında yaşanan kayıplara vurgu yapan Geylan, kayıpların giderilmesi için eğitimin ihtiyaç duyduğu tüm süreçlerin tamir edilmesi gerektiğini ifade etti. “Bunun başında da öğretmen açığını gidermek gelir” diyen Geylan, bu nedenle ek atama istediklerini belirtti.

Öğretmen atama meselesinin ekonomik boyutunun yanı sıra sosyal boyutuna da dikkat çeken Geylan, ataması yapılmayan öğretmen meselesinin toplumun sosyal yarası olduğunu söyledi.

Genel Başkan Geylan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ataması yapılmayan öğretmenlerin haklı talebine kulak vereceğine inandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ulus’ta ses veren sizlerin bu haklı talebine kayıtsız kalmayacağına yürekten inanıyorum ve kendisine bir kez daha çağrıda bulunuyorum: Sayın Cumhurbaşkanım; bu kardeşlerim çalışmak istiyor, bu güzel ülkenin daha kutlu geleceğine omuz vermek istiyor, ek atama istiyor.”

Ek atama 2020 KPSS’de yarışan öğretmenler arasından yapılmalıdır. Aksi taktirde adı ek atama olmaz, yeni atama olur.

Ek atamanın 2020 yılı KPSS’ye giren öğretmenler arasından yapılmasını da talep eden Geylan, “Sizler ek atama istiyorsunuz. Ek atama, 2020 KPSS sonuçlarına göre atama yapılması demektir. Eğer ki, 2021 yılında yapılacak KPSS’den sonra atama gerçekleştirilirse, bunun adı ‘ek atama’ olmaz, ‘yeni atama’ olur. Bu nedenle bugün Ulus Meydanına gelen genç öğretmenlerimiz ve dualarıyla onların arkasında olan meslektaşlarımız ek atama talep ediyor. Mücadeleye devam edeceğiz. Ne zamana kadar? Ek atamayı alıncaya kadar…” diye konuştu.

Genel Başkan’ın konuşmasının ardından ataması yapılmayan öğretmenler de konuşma yaptı. Genç öğretmenler açıklamalarına şu ifadelere yer verdi: “Yapılacak 20 bin öğretmen ataması, Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’un her seferinde söylediği 40 bin üzeri atama için çalışıldığına dair sözleriyle ters düşmüştür. Biz atama bekleyen öğretmenleri, maalesef hayal kırıklığına uğratmıştır. Üstelik yapılacak olan 20 bin atama, bu sene emekli olan ve haziranda emekli olacak öğretmenlerin oluşturduğu kadro boşluğunu doldurmayacak, verilen atamanın öğretmen açığını kapatma noktasında da hiçbir etkisi olmayacaktır. Tüm bunlardan hareketle, 500 bin öğretmenin aklında tek bir soru var: Öğretmenler, onlara en çok ihtiyaç duyulan zamanda atanmayacaksa ne zaman atanacak?”

Konuşmaların ardından öğretmenler “atama” konulu mini bir konser verdi. Ayrıca bir resim öğretmenimiz Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik portre karikatür çizim çalışması yaptı. Eylemin ardından öğretmenler memleketlerine döndü.

...:: Genel Başkanın Açıklaması İçin Tıklayınız ::...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri