Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, 01.07.2019 tarihinde Bengütürk Tv’de yayınlanan Günün Raporu programının canlı yayın konuğu oldu.
Bu yıl ikinci nakilden sonra yerleşemeyen öğrencilerimizin nakilleri il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde kurulacak komisyonlar marifeti ile yapılacak. Nakil komisyonlarının çok şeffaf olması gerekir.
LGS maratonu ile ilgili açıklama yapan Geylan, süreci şu şekilde anlattı: “Toplamda 15 tercih yapılacak. 5 tercih adrese dayalı yerleştirme, 5 tercih sınava dayalı yerleştirme, 5 tercih de pansiyonlu okullarımız için yerleştirme olacak.
Tercih başvurusunda bulunacak olan adaylara öncelikli olarak yerel yerleştirme butonu açılacak, yani ilk beş tercihi tüm öğrenciler yapmak zorundadır. Sonraki beş tercih ise öğrencilerin merkezi sınav puanlarına göre yapılacaktır. Bunun dışında pansiyonlu okullarda öğrenim görmek isteyen öğrencilerimiz de üçüncü kez 5 tercih yapacaktır. 22 Temmuz tarihinde tercih sonuçları açıklanacak, 29 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında da birinci tercihine yerleşen ancak değiştirmek isteyen öğrencilerimiz nakil talebinde bulunacaklar. Nakil talebinde bulunan öğrencilerin tercihleri 5-8 Ağustos tarihler arasında olacaktır. Tüm bu sürecin ardından 19-23 Ağustos tarihleri arasında da hiçbir yere yerleşmeyen öğrencilerimiz için il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından nakil komisyonları kurulacaktır.”
Geçen yıl bütün nakillerin otomatik olarak yapıldığını söyleyen Geylan, bu yıl ikinci nakilden sonra yerleşemeyen öğrencilerimizin nakillerinin il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde kurulacak komisyonlar marifeti ile yapılacağına dikkat çekti. Nakil komisyonlarının çok şeffaf olması gerektiğini bildiren Geylan, “Bu komisyonların merkezi yerleştirme standartlarına göre çalışması gerekir, aksi taktirde şaibe algısı oluşur” dedi.
Her öğrencimizin yeteneğine göre yerleştirilmesini istediklerini belirten Geylan, “Tabi ki Türkiye’de okulların kontenjanları bellidir. 1 milyon 29 bin öğrencimiz merkezi sınava girdi. Dileriz; her öğrencimiz arzu ettiği hedefe ulaşır” diye konuştu.
Geylan sözlerini şöyle sürdürdü: “Öte yandan şu hususa da dikkat çekmek istiyorum: Bilindiği gibi hazırlık sınıfları olan liselerimiz var. Mesela; Ankara Sıhhiye’deki Atatürk Lisesi’nde öğrenciler 5 yıl eğitim görmektedir. Bu sene hazırlık sınıfına kaydolacak öğrencilerimiz geçtiğimiz haftalarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan yeni ortaöğretim modeline göre eğitim göreceklerdir. Dolayısıyla bu sene hazırlık sınıfı tercih edecek olan öğrencilerimizin ve velilerimizin bu hususa mutlaka dikkat etmesi gerekir. Zira yeni modelde ders saatleri, ders sayıları, ders seçme usulleri değişecektir.”
LGS tercih sürelerinin çok uzun tutulduğunu ifade eden Geylan, bunun öğrenciler üzerinde stres yaratacağına işaret etti. Genel Başkan, “Öğrencilerimiz yoğun ve stresli bir dönem yaşadılar. Tercih sürelerinin 23 Ağustos tarihine kadar devam etmesi nedeniyle neredeyse yaz sonuna kadar stresleri devam edecek. Keşke her şeyin teknolojiye bağlı olduğu bir çağda tercihlerin daha hızlı alınması sağlanabilseydi. Bundan sonraki yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı’ndan beklentimiz tercih süresini bu kadar uzun tutmamasıdır” diye konuştu.
2019 yılında 100 bin atama talep ediyoruz.
Öğretmen atamaları ile açıklama yapan Geylan, öğretmen açığının giderilmesi için 2019 yılında 100 bin atama yapılması gerektiğini bildirdi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un soru önergesine verdiği cevapta 2019 yılının önümüzdeki döneminde 20 bin öğretmen ataması yapılacağını ifade ettiğini kaydeden Geylan, bu sayıyı yetersiz gördüklerini belirtti. 20 bin öğretmen atamasının hiçbir yaraya merhem olmayacağını söyleyen Geylan, Türkiye’de ücretli öğretmen sayısına dikkat çekti.
Ülkemizde 74 ilde 80 bin 300 ücretli öğretmen çalıştırıldığını vurgulayan Geylan, öğretmen açığının da Bakanlığın verilerine göre 112 bin olduğunu söyledi. Tüm bunlara rağmen sadece 20 bin atama yapılmasının yanlış bir politika olduğunu bildiren Geylan, “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?” diye sordu.
Ülkemizin ekonomik sıkıntı içinde olduğunu, kamuda tasarruf tedbirleri uygulandığını ifade eden Geylan, “Ancak eğitimde tasarruf olmaz. Gerekirse yediğimizden içtiğimizden kısacağız, eğitime yatırım yapacağız” dedi.
Eğitime yapacağımız yatırımların başında öğretmen atamalarının geldiğini kaydeden Geylan, “Eğer okullarda öğretmen yok ise, eğitime yaptığınız yatırımların hiçbir anlamı yoktur. Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı’nın ve Hükümetin öğretmen atamasında kesintiye gitmesini doğru bulmuyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı 20 bin atama sayısı artırılmalı ve 40 bin olmalı, Ağustos ayında da 60 bin atama duyurusu yayınlanmalıdır. 2019 yılında toplam 100 bin atama yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim-Sen olarak mülakatın kamudan kökten kaldırılmasını talep ediyoruz. Mülakatın olduğu yerde adalet olmaz.
Mülakat konusuna da değinen Geylan; Milli Eğitim Bakanlığı’nın uzun bir süredir liyakat ve ehliyet esasına göre değil, birtakım mensubiyetlere göre yönetici ataması yapılan bir bakanlık haline geldiğini ifade etti. Eğitim çalışanlarının mensubiyetleri üzerinden kutuplaştırıldığını kaydeden Geylan, “Bu konuda Sayın Ziya Selçuk’un hızlı, radikal ve bir takım siyasi kaygılardan uzak bir şekilde adım atması lazım. MEB’deki yeni döneme dair eğitim çalışanlarında oluşmuş olan bir heyecan var. Ama bu heyecanın da somut adımlarla beslenmediği zaman süreç içerisinde söneceği görülmelidir. Bu heyecana yazık etmemeliyiz.
Sadece eğitimde değil, tüm kamu kurumlarında mülakat uygulamasına karşı çıktıklarını bildiren Geylan, “Gerek görevde yükselmelerde gerekse işe alımlarda mülakat marifeti ile kamu çalışanları ayrıştırılıyor. Çok büyük hak gaspları söz konusudur. Dolayısıyla Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen olarak mülakatın kamudan kökten kaldırılmasını talep ediyoruz. Mülakatın olduğu yerde adalet olmaz. Mülakat liyakati öldürür, mülakat ehliyeti katleder!”