Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun içeriğinin yetersizliğini yeniden ortaya koyduğunu belirterek, “Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı gerekçesi çerçevesinde yasal bir düzenleme yapılması, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun adaylık ve kariyer basamaklarında ilerleme süreçlerini içerecek şekilde revize edilmesi gerekmektedir. Öğretmenler, iptal kararının mağduru olmamalıdır. Bakanlık, öğretmenlerin haklı beklentilerini karşılayan bir meslek kanunu için ivedilikle çalışmaya başlamalıdır. Kariyer basamakları süreci, 2008 yılında olduğu gibi belirsizlik ve sahipsizlik içinde bırakılmamalı; adaylık süreci ve kariyer basamaklarının sürdürülebilir bir yasal zemine kavuşturulması amacıyla gerekli düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.
Elazığ 1 ve 2 No’lu şubelerin genişletilmiş il divan toplantısında konuşan Talat Yavuz, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı maddelerinin iptal edilmesi talebiyle CHP tarafından açılan davada Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kısmi iptal kararına değinerek, “Öğretmenler, iptal kararının mağduru olmamalı, kendilerinden kaynaklanmayan ve kendilerine sorulmayan hukuki ve idari tasarrufların, mahkeme kararlarının, sorunlu politik eylemlerin sonuçlarına katlanmak zorunda bırakılmamalıdır. Bakanlık, öğretmenlerin beklentilerini karşılayan bir meslek kanunu için ivedilikle çalışmaya başlamalı ve bunu hızla sonuçlandırmalıdır” şeklinde konuştu.
Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun kapsamının genişletilmesi, öğretmenlerin genişletilmiş hak, yetki ve sorumluluklarının düzenlendiği, mesleğin usul ve esaslarını konu edinen bir kanun hâline getirilmesi, kariyer basamakları sorununa çözüm olmak üzere çıkarılan kanunun eksiklik, yetersizlik ve mülakat gibi hatalı ön kabullerle malûl yeni bir sorun kaynağı hâline gelmesini önleyecektir.”
Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişiklik yapmanın zamanının geldiğini kaydeden Yavuz, toplu sözleşmenin süresinin, sürecinin, işleyişinin, adil ve eşit şartlarda bir pazarlığı mümkün kılacak şekilde değişmesi gerektiğini söyledi. 7. Dönem Toplu Sözleşme’de ‘4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun güncel koşullar çerçevesinde evrensel ilkelere uyumlu hâle getirilmesine yönelik çalışma yapılması’nı karar altına aldırdıklarını hatırlatan Yavuz, Memur-Sen olarak kanunun beklentileri karşılayacak şekilde düzenlenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte bir çalışma yapacaklarını dile getirdi.
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun yapısının değişmesi, adil kararlar verebilecek tarafsızlığa kavuşması gerektiğini ifade eden Yavuz, “Sendikalı olmayı teşvik etmeyen, yetkili sendika üyesi olmayı da önemsizleştiren bu sendikal düzen değişmeli, dayanışma aidatı mutlaka kanuna girmelidir. Örgütlenme özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalı, emeklilere sendika üyesi olma hakkı tanınmalıdır. Toplu sözleşme hükümlerinin tam ve eksiksiz uygulanmasını sağlayacak tedbirler alınmalıdır” diye konuştu.
Talat Yavuz, mülakat konusuna da değinerek, öğretmen adayının mesleki bilgi ve yeterlilik düzeyini ölçmekten uzak, adayın öğretmenlik mesleğine uygunluğunu ve yetkinliğini değerlendirmekte yetersiz olan bir uygulama olduğunu kaydetti. Eğitim fakültelerine öğrenci alımından verilen eğitim içeriğine, fakülte kontenjanlarından özensiz dağıtılan formasyon belgelerine kadar bütün süreçleri kapsayacak, disipline edecek ve günün ihtiyaçlarına göre sürekli geliştirilecek bir sistem kurulmasını istediklerini vurgulayan Yavuz, sözlerini şöyle tamamladı: “Mevcut hâliyle öğretmen niteliğini artırma yolunda katkısı olmayan ve adalet duygusunu zedeleyen mülakat uygulaması toplum vicdanında da kabul görmemektedir, görmeyecektir. Sendika olarak öğretmen yetiştirme, atama ve öğretmen niteliğinin artırılması konusunda yapılacak çalışmalara elimizden gelen katkıyı yapacağız.”
Toplantıda, ilde görev yapan ve Türkiye genelindeki spor müsabakalarına katılan öğrencilere ve şampiyonluk yaşayan öğretmenlere plaket takdim edildi.