Toplantılarda konuşan Talat Yavuz, geçmişten günümüze yaptıkları eylem ve etkinliklerle eğitim çalışanlarına, kamu görevlilerine daha az yasak ve daha çok hak içeren bir çalışma hayatı oluşturmanın; emeğin, ekmeğin, hakkın, millî iradenin hâkim olmasının mücadelesini verdiklerini ifade ederek, “32 yıllık hak, emek ve özgürlük mücadelemizde çok mesafe aldık, ancak gidilecek daha çok yol, çözülmesi gereken sorunlar var” dedi.
Öğretmen ataması, imkânlar zorlanarak ihtiyaç kalmayacak şekilde kadrolu atama şeklinde yapılmalıdır
Eğitimin başaktörünün öğretmen, insanlığın kadim ve vazgeçilmez mesleklerinden birinin de öğretmenlik olduğunu kaydeden Yavuz, “Geleceğimiz için eğitim, eğitim için öğretmen vazgeçilmezdir. Eğitim sistemindeki reformları kalıcı hâle getirecek olan, okullarda boş ders kalmaması ve sınıflarda sadece kadrolu öğretmenlerin olmasıdır” şeklinde konuştu.
Bir eğitimcinin, eğitim hizmetini verirken, hayatın günlük sıkıntılarından arınmış bir zihinsel yoğunlukla kendini işine vermesinin, hem ülkemizin hem de eğitim sisteminin geleceği açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Yavuz, şöyle devam etti: “Bu bağlamda, eğitimde fırsat ve imkân eşitliği sağlanmalı, öğretmen açığını kapatmaya yönelik nitelikli politikalar yürürlüğe konulmalı; okul ve bölgeler arasındaki nitelik farkı giderilmelidir. Bu nedenle, öğretmen ataması, imkânlar zorlanarak ihtiyaç kalmayacak şekilde kadrolu atama şeklinde yapılmalıdır.”
Arz ve talebi arasındaki makas her yıl büyümektedir
2022/23 eğitim-öğretim yılında eğitim fakültelerine 56 bin 238 öğrencinin yeni kayıt yaptırdığını, aynı dönemde 51 bin 203 kişinin mezun olduğunu dile getiren Yavuz, “Dahası, 2023 yılında KPSS eğitim bilimleri testine giren öğretmen adayı sayısı son on yılın en yüksek seviyesine ulaşarak 500 bin bandına yaklaşmış ve bu yılda ataması yapılan sözleşmeli öğretmen sayısı ise 45 bin olmuştur. Dolayısıyla öğretmen arz ve talebi arasındaki makas her yıl büyümektedir. Öğretmen arz ve talep dengesi gözetilerek ihtiyaç ve planlamalar yapılmalı ve bu yönde politikalar oluşturularak hayata geçirilmelidir” diye konuştu.
Talat Yavuz, öğretmen açığı varken, bunca öğretmen adayı atama beklerken, öğretmen ihtiyacı ücretli öğretmenlerle giderilmeye devam ederken, öğretmen atamasının mali disipline ve sıkılaşmaya kurban edilmemesi gerektiğini, aksi hâlde bunun faturasının ağır olacağını söyledi.
‘Bir Bilenle Bilge Nesil’ ödül töreni coşkuyla gerçekleştirildi
Eğitim-Bir-Sen Trabzon 1 Nolu Şube tarafından düzenlenen “Bir Bilenle Bilge Nesil Kitap Okuma ve Kompozisyon Yazma” yarışmasının ödül töreni, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla yapıldı. İl genelinden 3 bin 200 öğrenci ve 110 rehber öğretmenin katıldığı yarışmanın ödül töreninde katılımcılara hitap eden Talat Yavuz, en büyük hedeflerinin başında ilim, irfan ve erdem sahibi gençler yetiştirmenin geldiğine işaret ederek, Bir Bilenle Bilge Nesil projesinin, okuyan, yazan, üreten, sorgulayan, ahlaklı, imanlı, millî ve manevi değerlere sahip gençliğe hizmet eden değerli bir proje olduğunu kaydetti.
Toplumda gerçek anlamda bir huzurun ve güvenliğin sağlanması için adaletli, doğru sözlü, çevresindeki kişilere karşı saygılı, şefkat ve merhamet duyusuna sahip gençlere ihtiyaç olduğunun altını çizen Yavuz, “Biz, gençliğimize değer veriyoruz, onlarla etkileşim içerisinde olmayı da önemsiyoruz. Onların bilim üretmelerini, yeniliklere açık olmalarını, kültür ve medeniyet değerlerine sahip çıkmalarını da istiyoruz. Türkiye’nin batısıyla doğusunu, kuzeyiyle güneyini ortak hedefte buluşturabilen, birleştiren bir gençlik hayal ediyoruz ve bunun gerçekleşmesi için çalışıyoruz. Mehmet Kara’nın şahsında Şube yönetimine, projede yer alan öğrencilere ve danışman öğretmenlere, emeği geçen, katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Ziyaretler
Talat Yavuz, Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu’nu, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş’ı, İl Millî Eğitim Müdürü Bilal Gür’ü ve Trabzon İl Millî Eğitim Müdürü Hasan Uygun’u ziyaret ederek, gündeme ilişkin istişarelerde bulundu.