Akşam Gazetesi'nin haberine göre;
ERCAN ÖZTÜRK
Kalkınma Bakanlığı çocuk istismarının önüne geçmek ve mağdur çocukların tedavisiyle adli süreçte ruhsal yönden en az zararla çıkmaları için harekete geçti. Çocuk istismarı konusunda uzmanlar, polisler, adli personel, sosyal hizmet uzmanları internet üzerinden eğitime alınacak. Projenin başında bulunan Marmara Üniversitesi Çocuk Koruma Birimi sorumlusu Prof. Mehmet Akif İnanıcı, AKŞAM’a konuştu:
- Türkiye’de çocuk istismarıyla ilgili yeterli uzman yok. Olanlar da bir vakayla karşılaştıklarında nasıl davranacaklarını bilemiyor. İstismara uğrayan çocuk, birim birim dolaştırılıyor, her gittiği yerde olayı ayrı ayrı birçok kişiye anlatıyor.
- Bir web sitesi kuruyoruz. Dışarıdan girişi kapalı. Sadece eğitimi alacak uzmanlara şifre verilecek, 18 saatlik bir eğitimimiz olacak. 8 vakanın videosu izlenecek. İstismara uğrayan çocuğun, birime gelişi, karşılanması, ilk kimin soru soracağı, nasıl davranılacağı, uzmanların tedavi sırasında neler konuşacağı, sosyal hizmet uzmanı ve polislerin neler yapabileceği bu videolarda olacak.
- Vakaların kayıtları olacak. Mesela Mersin’de Ankara’da istismara uğrayan bir çocukla ilgili tanıyı tartışacağız. Çocuk istismarı uzmanlarının eğitilmesi ve yeterli bilgiye sahip olmaları için bu projeyi çok önemsiyoruz.
DOSYA YAĞIYOR
Marmara Üniversitesi’ndeki Çocuk Koruma birimi 2012 yılında itibariyle hizmete açıldı. Bize Anadolu Yakası’ndaki adliyelerden 2012 itibariyle 300 dosya geldi. Bu rakamın 2013 itibariyle iki katına çıktı. Ağustos ayı itibariyle baktığımız vaka sayısı 450’yi geçti. Aralık ayında bu rakamın 600 olacağını tahmin ediyoruz. Adliyeler bu tarz dosyalarını üniversite hastanelerine göndermeye başladı. Diğer 8 üniversite hastanesine de dosya yağıyor.
VAKALAR BİZLERİ DE ETKİLİYOR, BİRBİRİMİZE TERAPİ YAPIYORUZ
MARMARA Üniversitesi Çocuk Koruma Birimi’nden Prof. Dr. Tolga Dağlı, çocuk istismarının Türkiye’nin acı bir gerçeği olduğunu, bundan kaçmanın imkânsız olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu:
NORMAL HASTA MUAMELESİ
- Türkiye’de 8 üniversitede Çocuk Koruma Birimi var. Bu sayı çok az. Türkiye’deki çocuk istismarına bakarsak, uzman sayısının bin, birim sayısının da yüz olması gerekiyor.
- Hastaneye trafik kazası geçirmiş ağır yaralı bir çocuk geldiğinde herkes koşuşturuyor. O çocuğu hayata döndürmeye çalışıyorlar. Cinsel istismar, fiziksel şiddet olduğunda bunlar olmuyor. Normal hasta muamelesi yapılıyor. Oradan oraya sürükleniyor. Aceleyle tedavi edilip, ona şiddet uygulayan, istismar eden kişiye teslim ediliyor.
TÜKENMİŞLİK SENDROMU
- Buraya her türlü vaka geliyor. Gerçekten her gün bu tarz çocukların nasıl saldırıya uğradıklarını, nasıl istismar edildiklerini dinliyoruz. Sonuçta insanız. Çoğumuzun çocuğu var. Her vakadan etkileniyoruz. Akşam mesai sonrası buradaki uzman arkadaşlarla toplanıp bir birimize terapi yapıyoruz. Türkiye’de bu işlerle uğraşan uzmanların hepsinde tükenmişlik sendromu var. Tükenmişlik sendromu yaşıyoruz.
memurlar.net