'Tablo hırsızı korundu'

Eski Meclis Başkanvekili Uluç Gürkan, 12 Eylül döneminde 'müze hırsızlığı'na karşı yürütülen soruşturmanın engellendiğini belirterek "Tablo hediye eden bürokratlar korundu" dedi

Eski TBMM Başkanvekili Uluç Gürkan, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın, Ankara Resim ve Heykel Müzesi'ndeki sorunların 12 Eylül döneminde başladığına ilişkin sözlerinden sonra ilginç açıklamalar yaptı. "Devletin zirvesine tablo hediye eden bürokrat korundu" diyen Gürkan, Refahyol hükümeti döneminde Kültür Bakanı İsmail Kahraman'ın müze hırsızlığı konusunda ciddi mücadele ettiğini belirterek şunları söyledi:

'ÇABALAR ENGELLENDİ'
"Sayıştay'ı devreye soktuk. Bir rapor hazırlandı. Bu Sayıştay raporuna rağmen soygun düzeninin sorumlularını görevden alıp haklarında cezai ve mali işlemleri başlatma çabaları fiilen engellendi. Bu engelleme eylemleri, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü yöneticilerinin uzun süredir en tepe noktalarına kadar uzanan bir zincirde devletin yöneticilerinin evlerine ve çalışma odalarına müze envanterindeki paha biçilmeyen tabloları hediye ettikleri, bu nedenle de korundukları yolundaki kuşkuları körükledi." Bakan Günay ve Gürkan'ın suçladığı isimler arasında yer alan, 12 Eylül döneminin Güzel Sanatlar Genel Müdürü Mehmet Özel, SABAH'ın ısrarlı sorularına, "Bu konuda hiçbir şey söylemek istemiyorum" karşılığını verdi.

Müzeden hırsızlık davası
ANKARA Resim ve Heykel Müzesi'nden 2009'da üç resmi çaldığı iddiasıyla bir müze görevlisi hakkında dava açıldığı da ortaya çıktı. Müze müdürünün şikayetinin ardından Ankara 16. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın, 11 Mart'ta yapılan son duruşmasında, olayın aydınlatılabilmesi için bilirkişi eşliğinde müzede keşif yapılmasına karar verildi. Çalınan eserlerin ressam Şevket Dağ ve İbrahim Çallı'ya ait olduğu bildirildi.
sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri