Suriye ve İran'a yaptırım

AB, Suriye Devlet Başkanı Esad ve 9 yardımcısının mal varlıklarını dondurdu, vize yasağı getirdi. 100'ü aşkın İranlı şirket de tartışmalı nükleer programdaki rolleri gerekçesiyle yaptırımlar listesine dahil edildi

AVRUPA Birliği Dışişleri Bakanları, protestocuların  öldürülmesinden sorumlu tutulan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve 9 yardımcısına yaptırım uygulama kararı aldı. İki hafta önce Suriyeli 13 üst düzey yöneticiye AB ülkelerine vize yasağı getiren ve malvarlıklarını donduran AB, Almanya, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin karşı çıkmasıyla Beşşar Esad'ı listeye dahil etmemişti. Aradan geçen sürede Suriye yönetiminin protesto gösterilerini şiddet kullanarak bastırma politikasında değişiklik olmaması AB'yi tutumunu gözden geçirmeye zorladı. AB dışişleri bakanlarının kararlarında, Suriye'ye siyasi reformlar konusunda somut takvim ve ulusal diyalog çağrısı yapıldı. ABD yönetimi de Beşşar Esad ve yakın çevresindeki 6 isme geçen hafta yaptırım uygulamaya başlamıştı.

100 ŞİRKET LİSTEYE GİRDİ
Dışişleri bakanları, tartışmalı nükleer programdaki rolleri gerekçesiyle 100'den fazla İranlı şirketi yaptırımlar listesine dahil etti. Brüksel'de toplanan AB dışişleri bakanlarının faaliyetlerinin ve aktiflerinin dondurulmasına karar verdiği İranlı şirket ve kurumlar arasında merkezi Almanya'da bulunan Avrupa-İran Ticaret Bankası da bulunuyor. Nükleer müzakereler için Tahran yönetimi üzerindeki baskıyı artırmayı hedefleyen yaptırımlar kapsamında malvarlıkları dondurulan bazı şirket yöneticilerine de seyahat yasağı getirildi.

Abd'ye Tahran ceza için kolları sıvadı
ABD ve AB tarafından yaptırım uygulanan İran, 26 ABD yetkilisine insan haklarını ihlal ettikleri gerekçesiyle yaptırım uygulamaya hazırlanıyor. İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyon Sözcüsü Kazım Celali, 26 ABD'liye yaptırım öngören tasarının komisyonda bugün görüşülerek, son halini aldıktan sonra genel kurulda oylamaya sunulacağını bildirdi. Celali, isim vermediği ABD'liler hakkında yaptırımın yanı sıra ceza verilmesinin de tasarıda öngörüldüğünü bildirirken cezaların ne olacağı hakkında bilgi vermedi. Sözcü, 26 ABD'linin, 'Irak ve Afganistan dahil dünyanın diğer bölgelerinde insan haklarını ihlal ettiklerini, terörizme destek verip, uyuşturucu kaçakçılığına da iştirak ettiklerini' söyledi.

http://www.aksam.com.tr/suriye-ve-irana-yaptirim--42457h.html

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri