Sürekli indirim dönemi bitiyor

Tüketicinin korunmasıyla ilgili kanun taslağına göre, mevsim sonu indirimli satışlar, 15 Ocak-1 Mart ve 15 Temmuz-1 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

Tüketicinin korunmasıyla ilgili kanun taslağına göre, mevsim sonu indirimli satışlar, 15 Ocak-1 Mart ve 15 Temmuz-1 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

Taslakla ayrıca tüketici ve konut kredileri sözleşmelerinin imzalanması aşamasında hayat sigortası gibi isteğe bağlı sigortaların yaptırılması zorunlu tutulamayacak.


Bakanlığın internet sitesinde Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergünimzasıyla yayımlanan taslağa göre, ilk kez 1995 yılında yürürlüğe giren 4077sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da 2003 yılında kapsamlı birdeğişikliğe gidildi. Ancak tüketicinin korunması konusunun çok dinamik bir konuolması nedeniyle, aradan geçen 6 yıl içinde AB tüketici hukukunda bazıdeğişiklikler ve ilaveler oldu.




AB tüketicinin korunması mevzuatı ile tam uyumun sağlanması için mevcut kanunun gözden geçirilmesi ve kısmen yeniden kaleme alınması ihtiyacı doğdu. Ayrıca, son değişikliğin yapıldığı günden bu güne geçen sürede tespit edilen sorunların giderilmesi de kanunda değişikliğe gidilmesinin en önemli amaçlarındanbirisi oldu.



Avrupa Birliği mevzuatı ile tam uyum hedefiyle yola çıkılan ve son iki yıldır sürdürülen çalışmalar sonucunda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Başbakanlığa sevkedildi.3 Mart 2008 tarihinde görüşe açılan tasarı taslağına gelen görüşlerdoğrultusunda son şekli verilen taslak, 24 Nisan 2009'da Başbakanlığa sevkedildi.




33 çerçeve maddeden oluşan taslak ile mevcut kanunda kapsamlı değişikliğe gidildi. Taslakla daha önce düzenlenmemiş olan finansal hizmetler, haksız ticari uygulamalar, indirimli satışlar, ihtiyari garanti gibi alanlar ile imalatçının sorumluluğu, paket tur, devre tatil ve tüketici kredileri gibi alanlarda daha kapsamlı düzenlemeler yapıldı. Kanun değişikliği, AB müktesebatına uyum ve uygulamada karşılaşılansorunların ortadan kaldırılmasına yönelik olarak yürütüldü.



AB Müktesebatına tam uyum sağlanması için yapılan değişikliklere göre, taslakta “ayıplı mal” ve “hatalı ürün” kavramları ayrı ayrı düzenlendi. Açık ayıpta 30 günlük ihbar süresi kaldırıldı. Tüketici, 2 yıllık zaman aşımı süresi boyunca ayıbı tespit ettiği anda seçimlik haklarını kullanabilecek.Ancak, ilk 6 ayda, satıcının malın ayıplı olmadığını, 6 aydan sonra isetüketicinin malın ayıplı olduğunu ispatlaması zorunluluğu getirildi.



Satıcının ve imalatçının sorumlulukları ayrı ayrı düzenlendi.İ kinci el satışlarda satıcının ayıplı maldan sorumluluğu en az bir yılolacak. Bu süre, konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda üç yıldan azolamayacak. Taslağa göre, sözleşmedeki haksız şartların iptal edilmesine yönelik kimlerin dava açabileceği düzenlendi.Devre tatil ve diğer uzun süreli tatil ürünlerini düzenleyen AB YönergesiKanun'a ilave edildi.Paket tur sözleşmelerine ilişkin düzenlemeler AB Yönergesine uygun olaraktekrar kaleme alındı.Kapıdan sözleşmelerin kapsamı genişletildi.Finansal hizmetlerin mesafeli satışını düzenleyen AB Yönergesi Kanunailave edildi.



Tüketici kredilerine ilişkin düzenlemeler AB mevzuatına uygun olarakyeniden düzenlendi. Kredi alacak tüketiciye kredi sözleşmesi kurulmadan en az bir gün öncesözleşme öncesi bilgi formu verilmesi zorunluluğu getirildi.Tüketiciye, kredi sözleşmesinden 14 gün içinde cayma hakkı tanındı.Sözleşmede belirtilmek suretiyle tüketici kredilerinde faiz oranı sabit,değişken veya aynı kredi için her iki yöntem esas alınmak suretiylebelirlenebilecek.


AB'de Aralık 2007'de yürürlüğe giren haksız ticari uygulamalar YönergesiKanun'a ilave edildi.Haksız ticari uygulamaları denetleyen Haksız Ticari Uygulamalar Kurulu oluşturulacak.




Kanunun uygulanması sırasında tespit edilen aksaklıkların giderilmesineyönelik değişiklikler de taslakta düzenlendi.Buna göre, tüketici mahkemeleri ve Yargıtay'ın Kanun kapsamı dışındabıraktığı eser sözleşmelerine ilişkin düzenleme yapıldı.



Taksitli sözleşmelerde müteşebbisin kambiyo senedi alması yasaklandı.Ön ödemeli sözleşmelerde müteşebbisin iflas etmesi ihtimaline karşılık, tüketicinin ödediği meblağın iade edileceğine ilişkin teminat gösterilmesi zorunlu hale getirildi. Ön ödemeli sözleşmelerde tüketiciye 14 gün içinde sözleşmeden cayma hakkıtanındı. Sözleşmede belirtilmek suretiyle ön ödemeli sözleşmelerde faiz oranısabit, değişken veya aynı sözleşme için her iki yöntem esas alınmak suretiylebelirlenebilecek.



Kapıdan satışın kapsamı genişletildi ve kapıdan satış yapan firmaların enaz 50 bin TL sermayeli olması koşulu getirildi.Kredi kartlarından yıllık ücretin 3 yılda bir alınacağına ilişkindüzenleme yapıldı. Kart ücretlerinin azami tutarı ise Merkez Bankası tarafındanbelirlenecek.Tüketici ve konut kredisi sözleşmelerinin imzalanması aşamasında hayatsigortası gibi isteğe bağlı sigortaların yaptırılmasının zorunlu tutulamayacağı hüküm altına alındı. Kanuna indirimli satışları düzenleyen yeni bir madde ilave edildi. Buna göre tekstil, hazır giyim, deri ürünleri ve benzeri sektörlerde mevsim sonuindirimli satışlar 15 Ocak -1 Mart ve 15 Temmuz-1 Eylül tarihleri arasındayapılacak.



ÜRÜNLERİN ÜZERİNDEKİ BİLGİLER TÜRKÇE OLACAK

Sadece kullanma kılavuzunun değil aynı zamanda ürün üzerindeki açıklayıcıbilgilerin de Türkçe olması zorunlu hale getirilmiştir. Örneğin otomobilleringösterge ve kadranlarında yer alan yazıların yabancı dilde olmasından kaynaklanansorunlar bertaraf edilecek.Satış sonrası hizmetlere ilişkin yeni düzenlemeler yapıldı. Kanundayalnızca yetkili servislere ilişkin düzenleme mevcutken bu defa özel servisistasyonları da Kanun kapsamına alındı, bu arada azami tamir süresi 30 işgününden 30 güne indirildi.Reklam Kurulu üye sayısı 29 kişiden 13'e indirildi, çok sayıda sektörel ihtisas komisyonunun kurulması öngörüldü.



Tüm radyo televizyon kuruluşlarına 07-23 saatleri arasında yayımlanmak vehaftada 2 dakikadan az olmamak üzere tüketiciyi eğitici ve bilgilendiriciprogramlar yapma zorunluluğu getirildi.



Tüketici ödüllerinin verilmesine ilişkin Kanuna ilave yapıldı. Uygulamadakarşılaşılan haksız ve aldatıcı girişimlerin önüne geçmek amacıyla tüketici ödülüveya benzer bir isim altında ödül verecek kurum ve kuruluşların Bakanlıktan izinalması zorunluluğu getirildi.Tüketici sorunları hakem heyetlerinin bağlayıcı karar alma sınırı 936,97TL'den 2 bin TL'ye çıkarıldı. Büyükşehir statüsündeki il hakem heyetleri ise 2 bin TL ile 3 bin TL arasındaki uyuşmazlıklarda bağlayıcı karar alabilecek.Böylece tüketici mahkemelerinin iş yükünün önemli ölçüde azalacağı düşünülüyor.



Bakan Ergün, taslakta, toplumun tüm kesimlerini çok yakından ilgilendirenkanun değişikliği ile bir yandan AB mevzuatına tam uyumun sağlanacağını, diğeryandan da uygulamada ortaya çıkan aksaklıkların giderileceğini kaydetti.

yenişafak

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri