Şura kararları tavsiye niteliğindedir uygulanmasını beklemeyin

19. Milli Eğitim Şura kararlarının uygulanmasını beklemek hayal olur

08 Temmuz 2014 tarih ve 29054 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Milli Eğitim Şürası Yönetmeliğinin "Şura" başlıklı 5. maddesindeki; "(1) Şüra; Bakanlığın en yüksek danışma kuruludur. Türk milli eğitim sistemini geliştirmek, niteliğini yükseltmek için eğitim ve öğretimle ilgili konuları tetkik eder; tavsiye kararları alır."hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlere göre Şüra kararları tamamen tavsiye niteliğindedir.

2014 yılı 19. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu,"Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri""Öğretmen Niteliğinin Arttırılması""Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması" ve "Okul Güvenliği" konularında 200'e yakın tavsiye kararı aldı. Bu kararların bazıları şu şekildedir:

-Öğretmenlerin özlük haklarına yönelik olarak, her dört yılda bir yıpranma payı ve 3600 ek gösterge verilmelidir. Öğretmenlerin özlük haklarına yönelik olarak öğretmenlerin ek ders ve nöbet ücretleri artırılmalıdır.

-Milli Eğitim Bakanlığının kurumsal ve bireysel gereksinmeler doğrultusunda öğretmenlerin kendi alanlarında veya eğitim bilimleri alanında yüksek lisans ve doktora programlarına katılımının teşvik edilerek, bu eğitimlerini tamamlayan öğretmenlerin ek ders ücretlerinin arttırılacaktır.

-Öğretmenlerin özlük haklarına yönelik olarak, her dört yılda bir yıpranma payı ve 3600 ek gösterge verilmelidir. Öğretmenlerin özlük haklarına yönelik olarak öğretmenlerin ek ders ücretleri artırılmalıdır.

Bu Şüra kararlarının tamamı tavsiye kararları olup, uygulanmasını beklemek biraz hayalcilik olacaktır.

Sorun bu tavsiye kararlarını alıp; "Öğretmenin ek dersi artırılıyor, 3600 ek gösterge geliyor, öğretmene yıpranma hakkı geliyor." diye haber yapan basındadır. Tavsiye kararları olmuş gibi yansıtılmaktadır.

Peki, neden bu kanıdayız.

Şöyle ki 4 yıl öncesine gidelim. 2010 yılı 18. Milli Eğitim Şürasında alınan kararların bazılarına bakalım.

Öğretmenler Gününde İkramiye Verilsin, Ek Ders 12 TL Olsun Kararı alındı, Fakat ne ek ders 12 lira oldu, ne de ikramiye ödendi.

1- 2010 yılı 18. Milli Eğitim Şürası Kararlarının "Öğretmenin Yetiştirilmesi, İstihdamı Ve Mesleki Gelişimi" başlıklı bölümü 27. maddesi; "27. Öğretmen ve yöneticilerin ekonomik durumlarının iyileştirilmesi amacıyla her yıl kasım ayında bir maaş tutarında ikramiye verilmeli, ek ders ücretleri 12 TL'ye çıkarılmalı, görev aldığı projeler için ek ders ücreti tahakkuk ettirilmeli, yöneticilere ek ders ücreti yerine makam tazminatı ödenmeli ve ek ders ücretinin maaşlara yansıtılmasına yönelik düzenlemeler yapılmalıdır." hükümlerinde her yıl Kasım ayında bir ikramiye ödenmesi ve ek derslerin 12 TL'ye çıkarılması kararı alınmasına rağmen bu güne kadar gerçekleştirilmemiştir.

Rotasyon Uygulanmasın Kararı Alındı Fakat Rotasyon Kanunlaştı.

2- 2010 yılı 18. Milli Eğitim Şürası Kararlarının "Eğitim Ortamları, Kurum Kültürü ve Okul Liderliği" başlıklı bölümün 26. maddesinde; "Güçlü okul kültürlerinin oluşturulup sürdürülebilmesi için okullarda öğretmen ve yöneticilerin uzun süreli istihdamını sağlamaya dönük tedbirler alınmalıdır." şeklinde öğretmene rotasyon getirilmemesi kararı alınmasına karşılık rotasyon kanunlaştı.

Şöyle ki, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun "Öğretmenlik" başlıklı 43. maddesine eklenen ek fıkradaki;"(Ek fıkra: 10.9.2014-6552/95 md.) Öğretmenlerin hizmet sürelerine ve/veya isteğe bağlı il içi veya il dışı yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir." hükümleri ile 2010 yılı 18. Milli Eğitim Şurasında öğretmene rotasyon olmasın şeklinde karar alınmasına rağmen öğretmene rotasyon kanunlaştı.

Ve ardından taslak olarak yayınlanan Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde yerini aldı.

Anadolu Öğretmen Liseleri Desteklenmeli Kararına Rağmen Bu Liseler Kaldırıldı.

3- 2010 yılı 18. Milli Eğitim Şürası Kararlarının "Öğretmenin Yetiştirilmesi, İstihdamı Ve Mesleki Gelişimi" bölümün 7. maddesinde; "Anadolu öğretmen lisesi mezunlarının eğitim fakültelerine öncelikli tercihleri arasında yer vermeleri için özendirici tedbirler alınmalı ve bu okulların dersleri, eğitim fakültelerine kaynaklık edecek biçimde yeniden düzenlenmelidir." kararı alınmasına karşılık Anadolu Öğretmen Liseleri kaldırıldı.

Zorunlu Bölge Hizmeti Tazminatı Ödenmesi Kararına Rağmen Bu Tazminat Ödenmedi.

4- 2010 yılı 18. Milli Eğitim Şürası Kararlarının "Öğretmenin Yetiştirilmesi, İstihdamı Ve Mesleki Gelişimi" bölümün 9. maddesinde;"...zorunlu hizmet bölgelerinde çalışanlara "zorunlu bölge hizmet tazminatı" ödenmelidir." kararı alınması karşılık zorunlu hizmet bölgelerinde çalışanlara zorunlu hizmet tazminatı gerçekleştirilmemiştir.

Yüksek Lisans Yapanlar Uzman, Doktora Yapanlar Başöğretmen Olacaktı. Olmadı.

5- 2010 yılı 18. Milli Eğitim Şürası Kararlarının "Öğretmenin Yetiştirilmesi, İstihdamı Ve Mesleki Gelişimi" bölümün 32. maddesinde;"...yüksek lisans derecesine sahip olanlara uzman öğretmenlik, doktora derecesine sahip olanlara başöğretmenlik unvanı verilmelidir. ." kararı alınmasına karşılık uzman ve başöğretmenlik husuusunda hiç bir işlem gerçekleştirilmemiştir.

Özellikle öğretmenlerin mali konulardaki haklarını içeren ek ders, 3600 ek gösterge gibi şüra kararları uygulanmayacaktır. Çünkü bu yöndeki 2010 yılı 18. Milli Eğitim Şürası Kararları uygulanmamıştır.

Kararların Uygulanmayacagı Şimdiden Belli Oldu Bakan "Olsa Dükkan Sizin" Dedi.

Ayrıca 2014 yılı 19. Milli Eğitim Şürası kararları hakkında konuşan Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi AVCI;"Bizim gönlümüzden geçen çok daha fazla ama "olsa dükkan senin tabiri" tam buraya oturuyor. Tabii ki öğretmenlerimizin de okul yöneticilerimizin de sadece onların da değil, bütün çalışanların da gelirlerinin artmasını çok daha mesleklerinin taleplerine uygun bir hayat standardı oluşturmasını biz de çok isteriz. Ama yapılabilecekler, zaman içinde yapılabilecekler, uzun vadede yapılabilecekler var. Bunların bir denge içerisinde kararlaştırılması konuşulması lazım"değerlendirmesinde bulunmuştur.

Kısacası Milli Eğitim Bakanlığı işin gelen tavsiye kararını uygulayacaktır. Öğretmenlerin özlük hakları ile ilgili özellikle mali konuları ilgilendiren tavsiye kararları ise uygulanmayacaktır.

Sayın Nabi AVCI'nın bizi utandırarak mali konularda alınan tavsiye kararlarının uygulanması için girişimde bulunmasını bekliyoruz.

Ahmet KANDEMİR

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri