Şükrü Saracoğlu Stadı'nda tarihi final

38. ve son UEFA Kupası yarın İstanbul'da sahibini bulacak. Almanya'nın W. Bremen ve Ukrayna'nın S.Donetsk takımlarının kozlarının paylaşacağı final maçı bir çok ilke de imza atılacak.

SON UEFA KUPASI, YARIN WERDER BREMEN İLE SHAKHTAR DONETSK TAKIMLARI ARASINDA KADIKÖY'DE OYNANACAK FİNALLE SAHİBİNİ BULACAK

Ukrayna'nın Shakhtar Donetsk takımıyla Almanya'nın Werder Bremen takımları, son UEFA Kupası'nı kazanmak için yarın Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda kozlarını paylaşacak.

Gelecek sezondan itibaren yeni isim ve formatla oynanacak olan UEFA Kupası'nın son finalinde Shakhtar Donetsk ile Werder Bremen saat 21.45'te başlayacak maçta karşı karşıya gelecek.

UEFA Kupası finalini, İspanya Futbol Federasyonu'ndan Luis Medina Cantalejo yönetecek. Cantalejo'nun yardımcılıklarını Jesus Calvo Guadamuro ve Roberto Diaz Perez Del Palomar yapacak. Karşılaşmanın dördüncü hakemi ise Alfonso Perez Burrull.

Maçın hakem gözlemciliğini Rusya'dan Sergey Zuev, UEFA delegeliğini ise Avusturya Federasyonu'ndan Gerhard Kapl yapacak.

KADIKÖY'DE ULAŞIMIN SORUNSUZ SAĞLANMASI İÇİN ÇEŞİTLİ DÜZENLEMELER YAPILDI

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda, Ukrayna'nın Shakhtar Donetsk ve Almanya'nın Werder Bremen takımları arasında yarın yapılacak UEFA Kupası final maçı öncesinde Kadıköy'de ulaşımın sorunsuz sağlanması için çeşitli düzenlemeler yapıldı.

Werder Bremen taraftarları kendileri için Kadıköy rıhtımında oluşturulan, Shakhtar Donetsk taraftarları ise Kalamış Parkı'nda oluşturulan alandan stada gelecek.

İki takım seyircisi Kadıköy'de iki ayrı noktada oluşturulan bu taraftar alanlarında toplandıktan sonra stada gelecekler.

Yerel Organizasyon Komitesi'nin İstanbul Trafik Şube Müdürlüğü ile yaptığı çalışmalar doğrultusunda, stadın birinci güvenlik bölgesinden itibaren giriş kartı olmayan araçlar stat çevresine alınmayacak.

Bağdat Caddesi istikametinde bazı şeritler trafiğe kapatılırken, Salı Pazarı Açık Otoparkı'na da park kartı olmayan araçlar giremeyecek.

Werder Bremen taraftarları Yenikapı iskelesine kadar İETT otobüslerini, oradan itibaren ise İDO Deniz Otobüsleri'ni kullanacak.

Shakhtar Donetsk taraftarları ise Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan İETT otobüslerini kullanarak Kalamış Parkı'na gelecek.

Karşılaşmayı izleyecek Türk futbol severlere, rahat ulaşım sağlamak bakımından deniz yolu veya metrobüs kullanmaları tavsiye ediliyor.

SHAKHTAR DONETSK'İ 2 BREZİLYALI TAŞIYOR

UEFA Kupası finalinde, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda Almanya'nın Werder Bremen takımıyla karşılaşacak olan Ukrayna'nın Shakhtar Donetsk takımının bu sezon Avrupa kupalarındaki en golcü futbolcuları Brezilyalı Jadson ve Fernandinho oldu.

Teknik direktörlüğünü Galatasaray ve Beşiktaş'ı da çalıştıran Mircea Lucescu'nun yaptığı Shakhtar Donetsk, bu sezon Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası'nda toplam 14 maç yaparken, rakip fileleri 23 kez havalandırdı.

Bu 23 golün 13'ü Brezilyalı futbolcular Jadson ve Fernandinho'dan geldi. Jadson 7, Fernandinho da 6 gol kaydederken, diğer Brezilyalı futbolcular Adriano ve Ilsinho 2'şer, Willian ise 1 gol attı. Takımdaki Brezilyalıların toplam gol sayısı da 18 oldu. Böylece Ukrayna takımının attığı gollerin yüzde 78.26'sı Brezilyalılar'dan geldi. Geriye kalan 5 golü ise Seleznov (2), Gladkiy (2) ve Hübschman kaydetti.

-12 YABANCI FUTBOLCU VAR-

Shakhtar Donetsk'in kadrosunda 12 yabancı futbolcu bulunuyor.

Brezilyalı futbolcular, 5 oyuncuyla başı çekerken, birer de Çek, Sırp, Polonyalı, Meksikalı, Rumen, Hırvat ve Bolivyalı futbolcu, Ukrayna takımının başarısı için mücadele ediyor.

Shakhtar Donetsk'in kadrosu şöyle:

Kaleciler: Bohdan Shust, Rustam Khudzamov, Andriy Pyatov

Savunma: Tomas Hübschman (Çek Cumhuriyeti), Oleksandr Kucher, Vyacheslav Shevchuk, Razvan Rat (Romanya), Dmytro Chygrynskyy, Mykola Ischenko, Artem Fedetskiy, Volodymir Yezerskyy, Olexandr Chyzhov.

Orta saha: Igor Duljaj (Sırbistan), Fernandinho (Brezilya), Jadson (Brezilya), Ilsinho (Brezilya), Mariusz Lewandowski (Polonya), Olexiy Gai, Willian (Brezilya), Darijo Srna (Hırvatistan),

Forvet: Nery Castillo (Meksika), Yevgen Seleznov, Luiz Adriano (Brezilya), Olexandr Gladkiy, Marcelo Moreno (Bolivya).

WERDER BREMEN'İN BU SEZON EN GOLCÜ FUTBOLCULARI DIEGO VE PIZZARO OLDU

UEFA Kupası finalinde, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda Ukrayna'nın Shakhtar Donetsk takımıyla karşılaşacak olan Almanya'nın Werder Bremen takımının bu sezon Avrupa kupalarındaki en golcü futbolcuları Digeo ile Pizzaro oldu.

Aynı zamanda İtalyan vatandaşı da olan Brezilyalı Diego ile Perulu Pizzaro, bu sezon Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası'nda 7'şer gol atıp, rakip filelere toplam 14 gol bıraktılar.

Werder Bremen, bu sezon Avrupa kupalarında 22 gol atarken, diğer goller ise Almeida (3), Prödl, Naldo, Rosenberg, Mertesacker ve Baumann'dan geldi.

-DIEGO FİNALDE YOK-

Werder Bremen'in en önemli oyuncularından Diego ve Almeida, Shakhtar Donetsk ile oynanacak final karşılaşmasında kart cezaları nedeniyle forma giyemeyecek.

Bu sezon 13 Avrupa kupası maçında forma giyen, 7 gol atıp, 1 de asist yaparak takımının UEFA Kupası finaline çıkmasında büyük pay sahibi olan Diego, final maçında takımına katkıda bulanamayacak.

Ayrıca, bu sezon Avrupa kupalarında 3 gol atan Portekizli Almeida da Shakhtar Donetsk karşısında takımdaki yerini alamayacak.

-KADROSUNDA 12 YABANCI FUTBOLCU VAR-

Alman Milli Takımı'nda forma giyen gurbetçi futbolcu Mesut Özil'i de kadrosunda bulunduran Werder Bremen'de, 12 yabancı futbolcu bulunuyor.

Werder Bremen'in kadrosu şöyle:

Kaleciler: Tim Wiese, Sebastian Mielitz, Christian Vander

Savunma: Sebastian Boenisch, Petri Pasanen (Finlandiya), Naldo (Brezilya), Dusko Tosic (Sırbistan), Clemens Fritz, Sebastian Prödl (Avusturya), Niklas Andersen, Per Martesacker.

Orta saha: Frank Baumann, Jurica Vranjes (Hırvatistan), Diego (Brezilya-İtalya), Mesut Özil, Alexandros Tziolis (Yunanistan), Daniel Jensen (Danimarka), Torsten Frings, Peter Niemeyer, Kevin Artmann, Max Kruse.

Forvet: Markus Rosenberg (İsveç), Aaron Hunt, Hugo Almeida (Portekiz), Claudio Pizzaro (Peru-İtalya), Martin Harnik (Avusturya).

SHAKHTAR DONETSK, AVRUPA KUPALARINDA OYNADIĞI 132 MAÇTA 60 GALİBİYET, 22 BERABERLİK, 50 DE YENİLGİ ALDI

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda yarın yapılacak UEFA Kupası finalinde, Werder Bremen takımıyla karşılaşacak olan Ukrayna'nın Shakhtar Donetsk takımı, Avrupa kupalarında 133. maçına çıkacak.

Avrupa kupalarında ilk kez final oynayacak olan Shakhtar Donetsk, bugüne dek yaptığı 132 maçta 60 galibiyet, 22 beraberlik, 50 de yenilgi aldı. Ukrayna ekibi, Avrupa kupalarında 195 gol atarken, kalesinde 181 gol gördü.

-UEFA KUPASI'NDA 52 MAÇ OYNADI-

Shakhtar Donetsk, UEFA Kupası'nda bugüne dek 52 maç oynarken, bunların 25'ini kazanıp, 19'unu yitirdi. 8 maçta berabere kalan Ukrayna temsilcisi, UEFA Kupası'nda 71 gol atıp, 68 gol yedi.

-ŞAMPİYONLAR LİGİ GRUPLARINDA 3. OLDU-

Shakhtar Donetsk, Şampiyonlar Ligi'nde mücadele ettiği (C) Grubu'nda 3. sırayı elde ederek UEFA Kupası'na katılmaya hak kazandı.

İspanya'nın Barcelona, Portekiz'in Sporting Lizbon ve İsviçre'nin Basel takımlarıyla aynı grupta yer alan Ukrayna ekibi, 6 maçta 3 galibiyet, 3 mağlubiyetle 9 puan topladı ve 3. sırada yar aldı.

-UEFA KUPASI'NDAKİ MAÇLARI-

Ukrayna ekibi, bu sezon UEFA Kupası'nda İngiltere'nin Tottenham, Rusya'nın CSKA Moskova, Fransa'nın Marsilya ve ülkesinin takımı Dinamo Kiev'i eleyerek finale çıktı.

Tottenham karşısında 2-0 ve 1-1'lik sonuçlarla turu geçen Shakhtar Donetsk, CSKA Moskova'yı ise 0-1, 2-0'lık sonuçlarla eledi.

Çeyrek finalde Marsilya'yı 2 maçta da yenerek (2-0, 2-1) yarı finale çıkan Shakhtar Donetsk, bu turda da ilk maçta 1-1 berabere kaldığı Dinamo Kiev'i rövanşta 2-1 yenerek adını finale yazdırdı.

-ALMAN TAKIMLARI İLE 9 MAÇ YAPTI-

Shakhtar Donetsk, Avrupa kupalarında Alman takımlarıyla bugüne dek 9 maç yaptı.

Oynadığı 9 karşılaşmanın 4'ünü kazanan Shakhtar Donetsk, 2 beraberlik, 3 yenilgi aldı. Ukrayna ekibi, Alman takımlarına karşı 10 gol atarken, kalesinde de yine aynı sayıda gol gördü.

WERDER BREMEN, AVRUPA KUPALARINDA OYNADIĞI 189 MAÇIN 88'İNİ KAZANDI, 60'INI KAYBETTİ

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda UEFA Kupası finalinde Shakhtar Donetsk takımıyla karşılaşacak olan Almanya'nın Werder Bremen takımı, Avrupa kupalarında 190. maçına çıkacak.

UEFA Kupası'ndaki ilk final maçını oynayacak olan Werder Bremen, bugüne dek Avrupa kupalarında oynadığı 189 maçta 88 galibiyet, 41 beraberlik alıp, 60 kez de sahadan yenilgiyle ayrıldı. Alman ekibi Avrupa kupalarında 340 gol atarken, kalesinde 241 gol gördü.

-KUPA GALİPLERİ KUPASI'NI KAZANDI-

Werder Bremen, tarihinde iki kez Avrupa kupalarında mutlu sona ulaştı.

İlk olarak 1991-92 sezonunda şu anda oynanmayan Kupa Galipleri Kupası'nı kazanan Alman takımı, 1998'de de UEFA İntertoto Kupası'nda ilk sırayı aldı.

-UEFA KUPASI'NDA 86 MAÇ-

UEFA Kupası'nda tarihinde 86 maç yapan Werder Bremen, bunların 38'ini kazanıp, 21'inde berabere kaldı, 27'sinde de yenildi.

Alman takımı, UEFA Kupası'nda 165 gol atıp, 105 gol yedi.

-ŞAMPİYONLAR LİGİ'NDEN GELDİ-

Werder Bremen, finaldeki rakibi Shakhtar Donetsk gibi UEFA Kupası'na Şampiyonlar Ligi'nden geldi.

İtalya'nın Inter, Yunanistan'ın Panathinaikos ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin Anorthosis takımlarıyla (B) Grubu'nda yer alan Werder Bremen, 6 maçta 1 galibiyet, 4 beraberlik, 1 yenilgi ile 7 puan topladı ve 3. olarak, mücadelesini UEFA Kupası'nda sürdürme şansı yakaladı.

-UEFA KUPASI MACERASI-

Alman takımı, UEFA Kupası'nda sırasıyla İtalya'nın Milan, Fransa'nın St. Etienne, İtalya'nın Udinese ve ülkesinin takımı Hamburg'u eleyerek finale çıktı.

İlk olarak İtalya'nın güçlü ekibi Milan ile eşleşen Werder Bremen, 1-1 ve 2-2'lik sonuçlarla bir üst tura çıktı. Bu kez St. Etienne ile eşleşen Alman takımı 1-0 ve 2-2'lik sonuçla adını çeyrek finale yazdırdı. Bu turda da İtalyan Udinese'yi 3-1 ve 3-3 ile saf dışı bırakan Werder Bremen, Hamburg ile oynadığı yarı finalin ilk maçını 1-0 kaybetmesine rağmen, rövanşı 3-2 kazanarak finale yükselmeyi başardı.

-UKRAYNA TAKIMLARIYLA 4 MAÇ YAPTI-

Werder Bremen, Avrupa kupalarında Ukrayna takımlarıyla bugüne dek 4 maç yaptı.

Alman takımı, bu 4 karşılaşmanın 2'sini kazanırken, 1 beraberlik, 1 de yenilgi aldı. Werder Bremen, Ukrayna takımlarına 14 gol atarken, kalesinde 6 gol gördü.

1971'DEN İTİBAREN DE UEFA KUPASI OLARAK DÜZENLENEN ORGANİZASYONUN SON FİNALİ İSTANBUL'DA OLACAK

UEFA Kupası, İstanbul'da Werder Bremen ile Shakhtar Donetsk takımları arasında oynanacak finalle ''Elveda'' diyecek.

1955'te Fuar Şehirleri Kupası olarak start alan, 1971'den bu yana UEFA Kupası adı altında düzenlenen organizasyonun son finali Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda oynanacak.

UEFA Kupası tarihi için bir dönüm noktası olacak son finalin ardından, kupa gelecek sezondan itibaren UEFA Avrupa Ligi adı altında ve yeni bir statüyle oynanacak.

-İLK GOL GÜNEY AFRİKALI FUTBOLCUDAN-

Uluslararası Fuar Şehirleri Kupası adı altında 1955'te başlayan organizasyonun ilk maçı 4 Haziran 1955'te İsviçre'de Charlton ile Basel arasında oynandı. Charlton'ın 5-0 kazandığı bu maçta kupanın ilk golünü de İngiliz takımının Güney Afrikalı oyuncusu Eddie Firmani attı.

Turnuvanın ilk ''hat-trick'ini yapmayı ise Arsenal'in forveti Cliff Holton başarırken, 1971'de UEFA Kupası adı altında düzenlenen ilk kupayı İngiliz takımı Tottenham müzesine götürdü.

Başlangıçta iki ayaklı finallerle oynanan kupada, 1998'den itibaren tarafsız sahada oynanan tek maçlı finallere dönüldü. Paris'teki Parc des Princes Stadı'nda Inter ve Lazio arasında oynanan bu finali İnter takımı 3-0 kazandı.

-EN GOLCÜSÜ LARSSON-

UEFA Kupası tarihinin en çok gol atan oyuncusu ise İsveçli Henrik Larsson oldu.

Feyenoord, Celtic ve Helsingborg takımlarıyla çıktığı maçlarda attığı toplam 37 golle turnuvanın gelmiş geçmiş en golcü futbolcusu olan İsveçli santrforu, 29 golle Alman Dieter Müller izliyor. İki golcünün ortak özellikleri ise kupayı kazanmayı başaramamış olmaları.

Bu arada eski Trabzonsporlu Şota Arvaladze de Dinamo Tiflis, Trabzonspor, Ajax, Glasgow Rangers ve AZ Alkmar formalarıyla UEFA Kupası'nda toplam 25 gol atarak en golcüler listesinde 3. sırada yer aldı.

-KLINSMANN'IN REKORU-

Bir sezon içinde en fazla gol atan oyuncular listesinde ise Alman Jürgen Klinsmann ilk sırada yer alıyor.

1995-96 sezonu finalinde Fransa'nın Bordeaux takımını toplamda 5-1'lik averajla yenerek şampiyon olan Bayern Münih'in, o sezon attığı 32 golün 15'ini Klinsmann kaydetti.

1980-81 sezonunda kupayı kazanan Ipswich Town'ın santrforu John Wark ise 14 gol atarak bir sezonda en çok gol atan ikinci oyuncu olarak dikkat çekti.

-LUCESCU, 6. TEKNİK DİREKTÖR OLACAK MI?-

UEFA Kupası'nı bugüne dek yabancı bir takımın başında kazanan 5 teknik direktör bulunuyor.

Ukrayna'nın Shakhtar Donetsk takımının Rumen teknik adamı Mircea Lucescu, ekibinin kupayı kazanması halinde, UEFA Kupası'nda yabancı bir takımın başında şampiyonluğa ulaşmış 6. teknik adam olacak.

Daha önce 1962 ve 1963 yıllarında Valencia'nın başında iki kupa kazanan Arjantinli Alejandro Scopelli'nin açtığı yolu, İskoç Bill Shankly (Liverpool-1973), Hollandalı Huub Stevens (Schalke 04--997), Fransız Gerard Houllier (Liverpool-2001) ve geçen yıl da Hollandalı Dick Advocaat (Zenit St. Petersburg) izlemişti.

-EN ÇOK KAZANAN TEKNİK DİREKTÖR TRAPATTONI-

UEFA Kupası'nı en çok kazanan teknik direktör 3 kezle İtalyan Giovanni Trapattoni oldu.

Trapattoni, Juventus'un başında 1976-77, 1990-91 ve 1992-93 sezonlarında kupayı kazanma başarısı gösterdi.

Real Madrid'i çalıştıran İspanyol Juande Ramos ise Sevilla'nın başındayken 2 yıl üst üste (2005-06 ve 2006-07) takımını UEFA Kupası şampiyonu yaptı.

-3 KEZ KAZANMIŞ 3 OYUNCU VAR-

UEFA Kupası'nı 3 kez kazanmış 3 futbolcu bulunuyor.

İngiliz Ray Clemence, İtalyan Giuseppe Bergomi ve Nicola Berti, UEFA Kupası sevincini 3'er kez yaşadılar.

Bergomi ve Berti, kupayı 1991, 1994 ve 1998 yıllarında Inter formasıyla kaldırırken, Clemence ise 3 ayrı takımda kupayı kazanma başarısı gösterdi. 1973 ve 1976 yıllarında Liverpool formasıyla şampiyonluğa ulaşan Clemence, 1984 yılında da Tottenham takımıyla kupaya uzandı.

-EN ÇOK FORMA GİYEN OYUNCU BERGOMI-

UEFA Kupası'nda en çok forma giyen oyuncu ise İtalyanların unutulmaz ismi Giusseppe Bergomi oldu.

Bergomi, Inter formasıyla toplam 96 UEFA Kupası maçına çıkarken, Frank Rost, Werder Bremen, Schalke 04 ve Hamburg formalarıyla 76 maçla ikinci, İtalyan kaleci Walter Zenga da 69 maçla üçüncü sırada yer aldı.

-5 GOL BİRDEN ATAN FUTBOLCULAR-

UEFA Kupası'nda bir maçta 5 gol birden atan 4 futbolcu yer alıyor.

1971-72 sezonunda Eintracht Braunschweig, Glentoran'ı 6-1 yenerken, Ludwig Bründl 5 gol birden atarak tarihe geçti.

Bu rekoru daha sonra 15 Eylül 1976'da 12-0 biten Derby County-Finn Harps maçında yine 5 gol atan Derby County takımından Kevin Hector, 1984-85 sezonunda Ajax formasıyla Lüksemburg'un Red Boys Differdange takımına 5 gol atan Marco Van Basten, 1992'de de Napoli'nin Uruguaylı oyuncusu Daniel Fonseca, Valencia'ya 5 gol atarak rekora ortak oldu.

-14-0'LIK REKOR-

UEFA Kupası'nın en farklı galibiyetini Hollanda'nın Ajax takımı, Lüksemburg'un Red Boys Differdange ekibini 14-0 yenerek elde etti.

1984-85 sezonundaki eşleşmenin Lüksemburg'da oynanan ilk karşılaşması ise 0-0 berabere sona ermişti.

-İKİ MAÇTA TOPLAM 21 GOL-

Bir başka Hollanda takımı Feyenoord ise kupada bir eşleşmede en çok gol atan ekip olarak rekor kırdı.

Feyenoord, 1972-73 sezonunda Lüksemburg takımı olan Rumelange ile yaptığı iki maçta toplam 21 gol atarak kırılması zor bir rekora imza attı.

Hollanda ekibi, ilk maçı 9-0, rövanşı da 12-0 kazanarak bir üst tura çıkmayı başardı.

-15 KİLOLUK KUPA-

Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda kupayı kazanan takımın kaptanı, UEFA'nın ödülleri arasındaki en ağır kupayı kaldıran son kişi olacak.

Tam 15 kilogram ağırlığındaki kupanın yüksekliği 65 cm., genişliği 33 cm., derinliği ise 23 cm.

İsviçreli sanatçı Alex W. Diggelman tarafından tasarlanan UEFA Kupası, sarı renkli, mermer bir sütun tabanın üzerine yerleştirilmiş gümüş kaplamalı bir kupa ve ünlü sanatçı Bertoni tarafından Milano'daki atölyelerde yapıldı.

2010 yılında UEFA Kupası'nın adı ''UEFA Avrupa Ligi'' olarak değiştirileceği için yeni bir kupa tasarlanacak ve UEFA Kupası Şampiyonu olan takımın kaptanı, yeni tasarlanmış olan bu kupayı Hamburg'da kaldıracak.

Turnuva yönetmeliğine göre şampiyon olan her kulüp UEFA Kupası'na sadece bir sene süresince sahip olabildi. Bir yıllık süreç tamamlandıktan sonra ise kazanan takıma, yaklaşık 23 bin Avro değerindeki gerçek kupanın beşte dördü büyüklüğünde, aslına çok benzeyen ve maliyeti 2 bin Avro civarında olan taklit bir kupa verildi.

UEFA Kupası'nı arka arkaya üç kez ya da toplamda beş kez kazanan kulüp, kupanın orijinalini alabilecekti. Ancak bu durum bugüne kadar hiç yaşanmadı. Bu nedenle geçen sezon yönetmelikte yapılan değişikliklerin ardından UEFA Kupası'nın bundan böyle UEFA'da kalmasına ve asıl kupa yerine onunla tamamen aynı büyüklüğe sahip bir kopyasının kulüplere teslim edilmesine karar verildi. Ayrıca gelecek dönemlerde herhangi bir takımın kupayı 3 kez arka arkaya veya toplamda 5 defa kazanması durumunda, bu başarının UEFA tarafından ödüllendirilmesi konusunda uzlaşmaya varıldı.

-UEFA KUPASI İSTATİSTİKLERİ-

UEFA Kupası'nın 1971'den bu yana dikkat çeken istatistikleri şöyle:

-En Çok Kazanan Kulüpler (3):

Inter (1990/91, 1993/94, 1997/98)

Juventus (1976/77, 1989/90, 1992/93)

Liverpool (1972/73, 1975/76, 2000/01)

-En Çok Kazanan Futbolcular (3):

Ray Clemence (Liverpool-1972/73, 1975/76, Tottenham-1983/84)

Giuseppe Bergomi (Inter-1990/91, 1993/94, 1997/98)

Nicola Berti (Inter-1990/91, 1993/94, 1997/98)

-En Çok Kazanan Teknik Direktörler:

Giovanni Trapattoni - 3 kez (Juventus 1976/77, 1990/91, 1992/93)

Juande Ramos - 2 kez (Sevilla 2005/06, 2006/07)

-En çok kazanan ülkeler:

İtalya: 9, İngiltere 6, Almanya 6, İspanya 5, Hollanda 4, İsveç 2, Rusya, 2, Belçika 1, Portekiz 1, Türkiye 1.

-En çok forma giyen oyuncular

Giuseppe Bergomi (Inter): 96

Frank Rost (Werder Bremen, Schalke 04, Hamburg): 76

Walter Zenga (Inter): 69

Enzo Scifo (RSC Anderlecht, Inter, FC Girondins de Bordeaux, AJ Auxerre, Torino Calcio, AS Monaco FC): 66

David Narey (Dundee United FC): 63

-En Fazla Gol Atan Oyuncular:

37 Henrik Larsson (Feyenoord, Celtic FC, Helsingborgs IF): 37

Dieter Müller (1. FC Köln, VfB Stuttgart, Bordeaux): 29

Şota Arvaladze (Dinamo Tiflis, Trabzonspor, Ajax, G.Rangers, AZ Alkmaar): 27

Alessandro Altobelli (Inter, Juventus): 25

-Bir sezon içinde en fazla gol atan oyuncular:

Jürgen Klinsmann (Bayern Münih, 1995/96): 15

John Wark (Ipswich Town, 1981/82): 14

Derlei (FC Porto, 2002/03): 12

-UEFA Kupası Finali'nde en çok yer alan ülkeler:

İtalya: 15 (9 galibiyet/6 mağlubiyet)

Almanya: 13 (6 galibiyet/7 mağlubiyet)

İngiltere: 10 (6 galibiyet/4 mağlubiyet)

İspanya: 9 (5 galibiyet/4 mağlubiyet)

Hollanda: 6 (4 galibiyet/2 mağlubiyet)

Fransa: 4 (4 mağlubiyet)

Belçika: 3 (1 galibiyet/2 mağlubiyet)

Portekiz: 3 (1 galibiyet/2 mağlubiyet)

İskoçya: 3 (3 mağlubiyet)

İsveç: 2 (2 galibiyet)

Rusya: 2 (2 galibiyet)

Türkiye: 1 (1 galibiyet)

Yugoslavya: 1 (1 mağlubiyet)

Macaristan: 1 (1 mağlubiyet)

Avusturya: 1 (1 mağlubiyet)

İKİ TAKIMIN DA İLK FİNALİ

Son kez ''UEFA Kupası'' adı altında oynanacak olan ve gelecek sezon ''UEFA Avrupa Ligi'' olarak yapılacak kupanın finalinde Almanya'nın Werder Bremen ile Ukrayna'nın Shakhtar Donetsk takımları, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda kupayı müzelerine götürebilmek için mücadele edecek.

Her iki takım da kupa tarihinde ilk kez final oynayacak. Ukrayna'dan bir takım ilk kez finalde mücadele ederken, Alman takımları ise 13 kez mücadele ettikleri finalde, 6 kez kupayı kazanma başarısı gösterdi.

Futbolda Avrupa'nın kulüpler bazında 2 numaralı organizasyonu olan UEFA Kupası, 1955 yılında Fuar Şehirleri Kupası adı altında düzenlenmeye başlandı. Organizasyonun adı 1971-72 sezonundan itibaren değiştirilirken, UEFA Kupası adını aldı.

-KUPAYI KAZANAN TAKIMLAR-

1971-72 sezonundan itibaren adı değiştirilerek UEFA Kupası ismiyle düzenlenen kupayı en çok müzesine götüren takımlar, 3'er kez bu başarıya ulaşan İngiltere'nin Liverpool ile İtalya'nın Inter ve Juventus takımları oldu.

Kupayı şimdiye dek kazanan takımlar şunlar:

Inter (İtalya) 3, Juventus (İtalya) 3, Liverpool (İngiltere) 3, Borussia Mönchengladbach (Almanya) 2, Feyenoord (Hollanda) 2, Göteborg (İsveç) 2, Parma (İtalya) 2, Real Madrid (İspanya) 2, Tottenham Hotspur (İngiltere) 2, Sevilla (İspanya) 2, Ajax (Hollanda) 1, Anderlecht (Belçika) 1, Bayer Leverkusen (Almanya) 1, Bayern Münih (Almanya) 1, CSKA Moskova (Rusya) 1, Eintracht Frankfurt (Almanya) 1, Galatasaray (Türkiye) 1, Ipswich Town (İngiltere) 1, Napoli (İtalya) 1, Porto (Portekiz) 1, PSV Eindhoven (Hollanda) 1, Schalke 04 (Almanya) 1, Valencia (İspanya) 1, Zenit St. Petersburg (Rusya) 1.

-KUPANIN GİTTİĞİ ÜLKELER-

UEFA Kupası'nı kazanan takımların bağlı bulunduğu ülkeler şunlar:

İtalya 9, İngiltere 6, Almanya 6, İspanya 5, Hollanda 4, İsveç 2, Rusya 2, Belçika 1, Portekiz 1, Türkiye 1.

-GALATASARAY TARİH YAZDI-

UEFA Kupası'nı kazanan ilk ve tek Türk takımı olan Galatasaray, bu başarısını 1999-2000 sezonunda gerçekleştirdi.

Sarı-kırmızılılar, o sezon UEFA Kupası'na maç kaybetmeden uzanırken, Kopenhag'daki finalde İngiltere'nin Arsenal takımını penaltı atışları sonucunda 4-1 mağlup ederek büyük bir başarıya imza attı.

-ŞEREF KÜRSÜSÜ-

1971-72 sezonundan itibaren UEFA Kupası adıyla düzenlenen organizasyonda final oynayan takımların bağlı bulunduğu ülkelere göre başarı sıralaması şöyle oluştu:

Ülke Kupa Final

İtalya 9 15

Almanya 6 13

İngiltere 6 10

İspanya 5 9

Hollanda 4 6

İsveç 2 2

Rusya 2 2

Belçika 1 3

Portekiz 1 3

Türkiye 1 1

Fransa - 4

İskoçya - 3

Avusturya - 1

Macaristan - 1

Eski Yugoslavya - 1

-SON KUPA ZENIT'İN-

UEFA Kupası'nda geçen sezon, kadrosunda Türk futbolcu Fatih Tekke'nin de bulunduğu Rusya'nın Zenit takımı kupayı müzesine götürdü.

Rus temsilcisi, geçen sezon İngiltere'nin Manchester kentinde İskoçya'nın Glasgow Rangers takımını 2-0 yenerek mutlu sona ulaştı.

-ŞAMPİYONLAR VE FİNALİSTLER-

1971-72 sezonundan itibaren UEFA Kupası adıyla düzenlenen futbolda Avrupa'nın kulüpler bazında 2 numaralı kupasını kazanan takımlar ve finalistler şöyle:

Sezon Şampiyon Finalist Sonuç

1971-72 Tottenham Hotspur Wolverhampton 2-1, 1-1

1972-73 Liverpool Mönchengladbach 3-0, 2-0

1973-74 Feyenoord Tottenham 2-2, 2-0

1974-75 Mönchengladbach Twente 0-0, 5-1

1975-76 Liverpool Brugge 3-2, 1-1

1976-77 Juventus Athletic Bilbao 1-0, 1-2

1977-78 PSV Eindhoven Bastia 0-0, 3-0

1978-79 Mönchengladbach Kızılyıldız 1-1, 1-0

1979-80 Eintracht Frankfurt Mönchengladbach 2-3, 1-0

1980-81 Ipwich Town AZ 67 Alkmaar 3-0, 2-4

1981-82 Göteborg Hamburg 1-0, 3-0

1982-83 Anderlecht Benfica 1-0, 1-1

1983-84 Tottenham Hotspur Anderlecht 1-1, 1-1 (4-3 pen.)

1984-85 Real Madrid Videoton 3-0, 0-1

1985-86 Real Madrid Köln 5-1, 0-2

1986-87 Göteborg Dundee United 1-0, 1-1

1987-88 Bayer Leverkusen Espanyol 0-3, 3-0 (3-2 pen.)

1988-89 Napoli Stutgart 2-1, 3-3

1989-90 Juventus Fiorentina 3-1, 0-0

1990-91 Inter Roma 2-0, 0-1

1991-92 Ajax Torino 2-2, 0-0

1992-93 Juventus B. Dortmund 3-1, 3-0

1993-94 Inter Casino Salzburg 1-0, 1-0

1994-95 Parma Juventus 1-0, 1-1

1995-96 Bayern München Bordeaux 2-0, 3-1

1996-97 Schalke 04 Inter 1-0, 0-1 (4-1 pen.)

1997-98 Inter Lazio 3-0

1998-99 Parma O. Marsilya 3-0

1999-00 GALATASARAY Arsenal 0-0 (4-1 pen.)

2000-01 Liverpool Alaves 5-4 (Uzatmada)

2001-02 Feyenoord B. Dortmund 3-2

2002-03 Porto Celtic 3-2 (Uzatmada)

2003-04 Valencia O. Marsilya 2-0

2004-05 CSKA Moskova S. Lizbon 3-1

2005-06 Sevilla Middlesbrough 4-0

2006-07 Sevilla Espanyol 2-2 (3-1 pen.)

2007-08 Zenit G.Rangers 2-0

-FUAR ŞEHİRLERİ KUPASI-

1955-58 döneminden 1971-72 sezonuna dek Fuar Şehirleri Kupası adı altında oynanan kupadaki finalistler ve şampiyonlar ise şöyle:

Sezon Şampiyon Finalist Sonuç

1955-58 Barcelona Karması Londra Karması 2-2, 6-0

1958-60 Barcelona Karması Birmingham 0-0, 4-1

1960-61 Roma Birmingham 2-2, 2-0

1961-62 Valencia Barcelona 6-2, 1-1

1962-63 Valencia Dinamo Zagreb 1-2, 2-0

1963-64 Real Zaragosa Valencia 2-1

1964-65 Ferençvaroş Juventus 1-0

1965-66 Barcelona Real Zaragoza 0-1, 4-2

1966-67 Dinamo Zagreb Leeds United 2-0, 0-0

1967-68 Leeds United Ferençvaroş 1-0, 0-0

1968-69 Newcastle United U.Dosza 3-0, 2-3

1969-70 Arsenal Anderlecht 1-3, 3-0

1970-71 Leeds United Juventus 2-2, 1-1 (kura)

Not: Haberde, kupa şampiyonları ve kazanan takımların ülkelerine ait istatistiki bilgiler, UEFA'nın da baz aldığı şekilde, 1971-72 sezonundan itibaren yapılan isim değişikliği sonrası düzenlenen finalleri kapsamaktadır.

FENERBAHÇE ŞÜKRÜ SARACOĞLU STADI'NDA ''İLK''LERİN FİNALİ...

Almanya'nın Werder Bremen ve Ukrayna'nın Shakhtar Donetsk takımları arasında Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda oynanacak final bir çok ilke sahne olacak.

Bu finalle İstanbul ve Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı ilk kez bir UEFA Kupası finaline ev sahipliği yapacak. Bu kupa ayrıca ''UEFA Kupası'' adı altında oynanacak son final olma özelliğini de taşıyor. UEFA Kupası, UEFA'nın aldığı kararla gelecek sezondan itibaren yeni formatıyla ''UEFA Avrupa Ligi'' olarak organize edilecek.

-AVRUPA KITASI DIŞINDAKİ İLK FİNAL-

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın Asya Kıtası'nda bulunması nedeniyle Werder-Bremen-Shakhtar Donetsk maçı Avrupa Kıtası dışında oynanan ilk UEFA Kupası finali olacak.

UEFA Kupası'nın finali, kupa tarihinde ilk kez kıta dışına taşınacak ve Asya kıtasında oynanacak.

-2 TAKIMIN DA İLK FİNALİ-

İstanbul'daki karşılaşma hem Werder Bremen, hem de Shakhtar Donetsk takımları için de ayrı bir önem taşıyacak.

İki takım da, UEFA Kupası'nda ilk finallerine İstanbul'da ''UEFA Kupası'' adı altında yapılacak son finalle çıkacak.

Werder Bremen, daha önce birer kez Kupa Galipleri Kupası ve UEFA İntertoto Kupası'nda mutlu sona ulaşırken, Shakhtar Donetsk'in ise Avrupa kupalarında bir başarısı bulunmuyor.

-UKRAYNA TAKIMI İLK KEZ FİNALDE-

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda yaşanacak bir başka ilk ise Ukrayna takımının finalde mücadele edecek olması.

Shakhtar Donetsk, UEFA Kupası tarihinde ilk kez finale çıkan bir Ukrayna takımı olarak Werder Bremen karşısına çıkacak.

Almanlar ise daha önce bu kupada 13 final oynamış ve bunların 6'sını kazanmıştı.

-LUCESCU VE MESUT ÖZİL'İN İLK UEFA KUPASI FİNALİ-

Türkiye'de Galatasaray ve Beşiktaş'ta görev yapan Rumen teknik direktör Mircea Lucescu, ilk UEFA Kupası finaline Shakhtar Donetsk'in başında, çalıştırdığı takımların ezeli rakibi Fenerbahçe'nin stadında çıkacak.

Lucescu'nun yanı sıra Werder Bremen de forma giyen gurbetçi futbolcu Mesut Özil de ilk UEFA Kupası finaline Türkiye'de çıkmış olacak.


Etiketler: fenerbahçe şükrü saracoğlu stadı uefa kupası almanya werder bremen ukrayna shakhtar donetsk

haber7

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SPOR Haberleri