Suçsuz yere hapis yattı, tazminat isterken borçlu çıktı

Suçsuz yere hapis yattı, tazminat isterken borçlu çıktı

Malatya'da 26 Ağustos 2005'te yaşanan yaralama hadisesi, ilginç bir yargı mağduriyetiyle sonuçlandı. Her şey nöroloji uzmanı Y.Z.B.'nin, muayenehanesine girerken bıçaklanmasıyla başladı.


Doktorun tarifi üzerine 17 yaşındaki Yusuf Demirci yakalandı. Doktor da genci teşhis ederek 'Bana saldıran kişi bu.' dedi. Ancak bir süre sonra gerçek anlaşıldı. İhbar üzerine asıl zanlı yakalanarak cezaevine gönderilirken, bir ay boşu boşuna tutuklu kalan Yusuf Demirci, yaşadığı mağduriyeti yargıya taşıdı. Doktor aleyhine açtığı tazminat davasını da kazandı. Fakat ummadığı bir darbeyle karşılaştı. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, bıçaklanan psikoloğun mağdur olduğuna kanaat getirip tazminatı reddetti. Dava giderlerini ise suçsuz yere hapis yatan Demirci'ye yükledi.

Yargıtay'ın, Malatya'daki bir davayla ilgili verdiği karar duyanları hayrete düşürecek türden. Bir nöroloji uzmanının bıçaklanması olayına karıştığı iddiasıyla 1 ay tutuklu kalan Yusuf Demirci isimli vatandaş, masum olduğu ortaya çıkınca doktor hakkında tazminat davası açtı ve davada 5 bin 200 lira tazminat kazandı. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, 'bıçaklanan kişi de mağdur' diyerek tazminat kararını bozarken, dava giderlerini de Yusuf Demirci'ye yükledi. Giderleri ödeyemeyen Demirci ailesine icra uyarısı gönderildi. Tazminat isterken dava giderleri de omzuna yüklenen Demirci, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracağını belirtti.

Yusuf Demirci'nin başına gelen trajikomik olay şöyle gelişti: Nöroloji Uzmanı Y.Z.B. 26 Ağustos 2005'te muayenehanesine girerken bıçaklandı. Bıçaklanan doktor, zanlıyı 'uzun boylu, renkli gözlü' olarak tarif etti. Eşkal üzerine kayıtlarını sorgulayan polis, daha önce okul kavgasında sorgulanan ancak beraat eden 17 yaşındaki Yusuf Demirci'yi gözaltına aldı. Ne olduğunu anlamadan kendini nezarette bulan Demirci, gözaltında olduğu sırada, bıçaklanan nöroloji uzmanı tarafından teşhis edilince tutuklanarak cezaevine konuldu. Tutuklu sanık olarak 1 ay cezaevinde kalan Demirci, emniyete gelen isimsiz bir ihbar telefonu sonucu serbest kalırken gerçek suçlu H.Y.K. yakalandı. Suçsuzken 1 gün nezarette 1 ay da cezaevinde tutulan Demirci, doktor Y.Z.B. aleyhine Malatya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde toplam 50 bin TL'lik tazminat davası açtı.

Psikolojik travma geçiren gencin talebini görüşen mahkeme, 5 bin 200 TL tazminata hükmetti. Doktorun talebi üzerine temyiz için Yargıtay'a gönderilen davayı görüşen 4. Hukuk Dairesi, tazminat talebini reddederek kararı bozdu. Gerekçe olarak da "Olayın gelişme biçimi gözetildiğinde, uğradığı bıçaklı saldırı eylemi nedeniyle, saldırganın yakalanması amacıyla olay anındaki bilgi ve görgüsüne başvurulan doktorun, Yusuf Demirci'ye zarar verme kastının bulunmadığı ve kişilik haklarına saldırıda bulunulmadığı sonucuna varılmıştır." denildi. Kararın bozulması üzerine dava giderleri tazminat talebi reddedilen Demirci'nin üzerine yüklendi. Giderleri ödeyemeyen Demirci ailesine icra uyarısı gönderildi. Demirci, davalar sebebiyle 10 bin TL'ye yakın avukatlık ve mahkeme masrafı çıktığını ancak bir kısmını ödeyebildiğini ifade ediyor. Hem masum hem de mağdur konumuna düştüğünü kaydeden Demirci, davayı AİHM'ye götürmek istiyor. Bıçaklanan doktor Y.Z.B. ise, mağduriyete yargı kurumlarının karar verebileceğini söylemekle yetindi.

zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri