ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ SUDAN UCUZ!

ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ SUDAN UCUZ!

Başlık yanlış oldu galiba! Aslında, şube müdürlüğü görevine atanmak zor. İlçe milli eğitim müdürü, il milli eğitim müdür yardımcısı, il milli eğitim müdürü olarak atanabilirsiniz ama şube müdürü olarak atanamazsınız. Çünkü hizmetiçi kursa katılmanız ve sınava girmeniz gerekir. Tabi istisnalar hariç. Bu kadar kıymetli makamları ucuz eden ise şube müdürlerinin özlük haklarının kötü durumda olmasıdır.  Aslında kötü kelimesi meseleyi tam ifade etmiyor. Felaket demek,  herhalde en doğrusudur. Durum böyle olunca da bu kadroların statüsü de yerle bir oluyor. Saygınlığı kalmıyor.

 Şube müdürlerinin özlük hakları ile ilgili yönetmeliklerde ki yanlışlardan yalnızca bir örneği paylaşmak istiyorum;

 Eğitim kurumları yönetici atama yönetmeliğinin Müdür başyardımcılığına duyuru ve atama ile ilgili 19. Maddesinin 2. bendi aşağıdaki gibidir;

 Madde19)……………

 (2) Yapılan duyuru üzerine, en az bir yıl süreyle yöneticilik yapmış olmak kaydıyla, duyuruda belirtilen esaslar çerçevesinde duyurusu yapılan boş müdür başyardımcılıklarına atanmak üzere, bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile en fazla on eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle başvuruda bulunabilirler.

 Küçük bir kasabada 50 pansiyonlu öğrenci kapasitesi bulunan bir okula, müdür başyardımcısı atanmak için bir yıl yöneticilik şartı aranıyor. Velhasıl geçmişte yöneticilik göreviniz yoksa bu kadrolara atanamıyorsunuz. Tabi öncesinde sınavı da var.

 Oysa şube müdürlüğüne atanmak için Görevde Yükselme ve Unvan değişikliği yönetmeliğinin 7. Maddesinin a) bendi şöyle diyor.

 Görevde yükselme sınavı suretiyle atanacaklarda aranacak özel şartlar

MADDE 7 – ………………….

a) Şube müdürü kadrosuna atanabilmek için;

1) Fakülte veya en az dört yıllık yüksekokul mezunu olmak.

2) Talim ve Terbiye Kurulu uzmanı, eğitim uzmanı, APK uzmanı, şef, tesis müdürü, öğretmen, mimar, mühendis, raportör ve sivil savunma uzmanı kadrolarından birinde veya bu kadrolarda toplam en az üç yıl görev yapmış olmak.

 Öncesinde hizmetiçi eğitim kurs ve sınav var….

 Şube müdürlüğüne müracaat için yöneticilik şartı falan aranmıyor. Üç yıllık öğretmen olması yeterli. Herhangi bir il’e ya da büyük/küçük bir ilçeye şube müdürü atanacaklar için öğretmenlik şartı yeterli görülüyor. Bakırköy’e şube müdürü atanmak için öğretmen olmak yeterli ama küçük bir ilçede hizmet veren pansiyonlu okullara müdür başyardımcısı atanabilmek için geçmişte bir yıl yöneticilik yapma şartı gerekiyor. Şube müdürü görevine atandığınızda, bırakın müdür başyardımcısını,  okul müdürlerine gerektiğinde yapacağı işi tarif etmek zorundasınız. Nasıl olacak şimdi bu? Okul yöneticiliğinde yapılan işleri bilmeyen şube müdürü neyin tarifini yapacak.  Bu ne yaman çelişki böyle…

 Aslında yönetmelikteki bu çelişki ile ilgili şu söylenebilir; “deveye sormuşlar boynun niye eğri diye O da nerem doğru ki demiş.” Görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğini en güzel bu misal açıklıyor. Doğru olan bir yanı yok ki….

 Bu  yönetmelikleri kaleme alan arkadaşlar,  bu çelişkinin nasıl farkına varmazlar. Birazcık işleyişe baksak, pardon işleyişi görsek,  bu çelişkinin farkına varırız. Zor mu bunu çözmek, tabii ki  zor değil. Görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğinde ve eğitim kurumları yönetici atama yönetmeliğinde şube müdürü ve üstü görevler için yönetim kademesi belirleyeceksin, problem çözülecek. Bunu okuma yazma bilen herkes düşünebilir. Ama ısrar ile işlerin ters gitmesi için bir şeyler yapılacaksa o zaman söyleyecek söz yok. Bu işlere bir düzen getirmek lazım. Bu kadroları bu kadar ucuzlatmak, kurum hiyerarşisini bozmaktan başka bir işe yaramaz.

http://ueyder.org/haberler/dernek-etkinlik-haberleri/240.html

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri