Eğitim öğretim hizmetleri sınıfında görev yapanlara 2000 yılından bu yana her öğretim yılı başında ödenen eğitime hazırlık ödeneği şube müdürlerine, il müdür yardımcılarına ve ilçe milli eğitim müdürlerine ödenir mi? Sorusu akla gelmektedir. Eğitim öğretimin bizzat içerisinde yer alan GİH sınıfındaki yöneticilere bu ödeneğin ödenmemesi anlamsızdır. Okul yöneticisi GİH sınıfı yöneticiliğine atandığında EÖH sınıfının ek göstergesini taşımaktadır. Yani bugün 3000 göstergeyi bu nedenle bu kadrolar hak etmektedir. Yine özel hizmet tazminatının 135 olmasının sebebi de GİH sınıfının oranı olmasıdır. Hizmet sınıfları arasında geçiş olduğunda mali haklar açısından hangisi avantajlı ise ondan yararlanılmaktadır. DMK nın 69. Maddesi bu hususta açıktır.
“Ancak kazanılmış aylık dereceleri ve kariyer hizmet sınıfları için tesbit edilen ek gösterge, zam ve tazminatlar ile atandıkları görevlerin ek gösterge, zam ve tazminatlarının farklı olması halinde fazla olanı ödenir.”
Eğitim öğretime hazırlık ödeneği, ek gösterge, zam ve tazminatlar gibi değerlendirilmemektedir. Burada belki Anayasanın 55. Maddesine aykırılıktan söz edilebilir.
VII. Ücrette Adalet Sağlanması
Ücret emeğin karşılığıdır.
Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır.
Ücrette adaletin sağlanması ve yetki ve sorumluluğa göre ücretin belirlenmesi açısından yukarıdaki Anayasa maddesine aykırılıktan söz edilebilir. Yalnız hiçbir mahkeme yürütmenin yerine kendisini koyarak mali haklar ile ilgili düzenleme yapamaz.
MEB her yıl gönderdiği talimatta eğitim öğretim hazırlık ödeneği ödeneceklerin kapsamını şu şekilde belirlemektedir. ”Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup, fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleriyle yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından saptanacak tarihte Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenmesi gerekmektedir.”
Sayıştay 2. Dairesinin bu hususta da aşağıdaki kararı bulunmaktadır.
Kararın Çeşidi : 2.Daire Kararı
Kararın Konusu: Personel Mevzuatı ile İlgili Kararlar
Kararın Numarası : 31636
Kararın Tarihi : 09.01.1997
O.D.T.Ü. Bütçe Dairesi Başkanlığı 1995
Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli personele her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde ödenen öğretim yılına hazırlık ödeneğinin, genel idare hizmetleri sınıfında görev yapan şube müdürüne ödenmesi kabul edilemeyeceğinden söz konusu ödemenin sorumlulara ödettirilmesine,
Bunları üst üste yazdığımda bu mevzuatla MEB de GİH sınıfında görev yapan yöneticilere, öğretime hazırlık ödeneği ödenmesi mümkün görülmemektedir.
Ancak tüm MEB personeline öğretime hazırlık ödeneği ayrım yapılmadan ödenmelidir. Bunun için mevzuat değişikliği yapılmalıdır. Aynı Bakanlıkta görev yapıp ta böyle bir ayrım yapılan personel yoktur! Çalışma barışı açısından da baktığımızda bu uygulama doğru değildir.
Davut ÇALIŞKAN
UEYDER Başkan Yardımcısı